Hlavní obsah

Demonstranti v Egyptě volají po islámském státu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Desítky tisíc Egypťanů se v pátek sešly na protestu na káhirském náměstí Tahrír. Je to první demonstrace, kterou svolali radikální muslimští vůdci od svržení prezidenta Mubaraka. Účastníci protestu napojení na Muslimské bratrstvo volali po zřízení islámského státu a zavedení práva šaría. Tvrdí také, že lidé, kteří svrhli Husního Mubaraka, zbavují Egypt muslimské identity.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Demonstrace v Káhiře se účastnily tisíce lidí. (Záběr je z jiného protestu)

Článek

Mítink vyvolal velké obavy sekularistů. Muslimské bratrstvo je po pádu Mubaraka nejlépe organizovaná politická síla v zemi. Za Mubaraka byla v opozici, ale na jeho svržení se příliš nepodílela.

Prodemokratické síly se nyní bojí, že mohou být připraveny o plody, které by přinesla změna. I to je důvod, proč se už několikrát odložily volby v zemi. Mladé strany mají strach, že by neměly šanci uplatnit se proti Muslimskému bratrstvu. To naopak trvá na rychlém uskutečnění voleb.

Podle BBC ale může získat Muslimské bratrstvo ve volbách asi pětinu hlasů a samo by asi vládnout nemohlo.

Spory se vedou i o podobě státu. Demokratické síly chtějí, aby nová ústava zajistila svobodu vyznání a větší práva jednotlivce, naopak příznivci bratrstva žádají, aby se Egypt stal čistě muslimskou zemí, i když tam žije hodně křesťanských koptů.

Hned na počátku arabského jara varovaly některé západní země, že změny mohou otevírat dveře muslimským radikálům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám