Hlavní obsah

Jadernou laboratoř v Los Alamos zachvátily plameny, požár u ní zuří dál

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Alamos
Aktualizováno

Už druhý den ohrožuje jadernou laboratoř v americkém Los Alamos požár porostu. V noci pronikl i do rozsáhlého komplexu, ale citlivá zařízení uvnitř areálu neohrozil, uvedla ČTK. Oblast už opustilo 11000 lidí poté, co byla v pondělí nařízena evakuace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kolébku atomové bomby zasáhl rozsáhlý požárVideo: Reuters

 
Článek

Požár, který propukl v neděli 20 kilometrů jižně od Los Alamos, už zničil asi třicet staveb jižně od Los Alamos. Laboratoř kvůli němu byla uzavřena. Nakonec se plameny dostaly až do jižní části areálu komplexu, ale hasiči plameny, které zde zasáhly 40 arů zlikvidovali a budovy laboratoře zůstaly nedotčené.

"Posádky letadel shazovaly vodu na technickou oblast laboratoře 49 a dostaly požár pod kontrolu," bylo uvedeno k požáru  v areálu.

"Nyní nehoří žádný požár na pozemcích laboratoře, žádná budova není v ohrožení, veškerý jaderný a nebezpečný materiál je zabezpečen a ochráněn," uvedla v úterý mluvčí laboratoře, v níž zůstává z 11 000 zaměstnanců pouze nejnutnější personál.

Jaderné výzkumné centrum se rozkládá na ploše 93 kilometrů čtverečních ve vzdálenosti asi 55 kilometrů severozápadně od Santa Fe, hlavního města Nového Mexika.

Požár vyvolal velké obavy, v květnu 2000 několik budov v komplexu, kde byla vyvinuta první americká atomová bomba, oheň zničil a napáchal škody v celkové výši jedné miliardy dolarů.

„Když jsem viděl kouř, pomyslel jsem si, bože už je to tu zase,“ řekl velitel hasičů Doug Tucker listu San Francisco Chronicle. Podle něj požár, který zasáhl už 200 km2, je nejrychleji se šířící požár, jaký kdy viděl. Požár se zatím vůbec nepodařilo dostat pod kontrolu. Výjimkou bylo 40 arů v areálu.

Kvůli ohni, který se od neděle suchým porostem velmi rychle šířil, vyzvaly úřady k evakuaci obyvatele blízkých obcí Los Alamos a White Rock. V neděli odjelo 3000 lidí na zákaldě varobvání, v podlění byla nařízena evakuace 8000.

Lidé s evakuací neotáleli, což dokládá Sam Kendricksen: „Jel jsem do železářství. Jakmile jsem uviděl, že dým se valí přes hory, otočil jsem se a řekl své ženě, aby začala balit. Byli jsme tu před deseti lety. Měli jsme dvacet minut na odchod. Nyní jsme připraveni.“

Foto: Craig Fritz, Reuters

Požár u laboratoří Los Alamos

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám