Hlavní obsah

Tornádo si v USA vyžádalo rekordní počet obětí

– Joplin
Novinky,

Na 116 stoupl v noci na úterý počet obětí tornáda, které srovnalo se zemí město Joplin ve státě Missouri. Je to vůbec největší počet obětí od jediného tornáda za 61 let, co se vedou záznamy, uvedla CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tornádo v USA zlikvidovalo město JoplinVideo: Reuters

 
Článek

Tornádo se v neděli večer v 17:41 místního času přehnalo přes hustě obydlené oblasti Joplinu. Obyvatelé byli varováni 24 minut před jeho příchodem. Vítr, který ho provázel, dosahoval skoro 320 kilometrů za hodinu.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Auto poničené tornádem v Joplinu

Poslední údaje uvádějí 116 mrtvých a stovky zraněných. Tornádo dosáhlo šíře více než kilometr a na své sedm kilometrů dlouhé cestě ničilo domy, stromy i auta. Způsobilo značné škody na infrastruktuře. Nefungují ani pevné telefonní linky, ani mobilní telefony, což komplikuje práci záchranářů. V řadě míst se stále nepodařilo obnovit dodávky elektrické energie, zůstává bez ní 14 000 odběratelů.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Škody v Joplinu

Mnohá místa jsou takřka nepřístupná, ulice zavalily trosky, kusy utržených střech, polámané stromy a na nich ležící auta.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Zničené stromy v Joplinu

V Joplinu působí na tisíc záchranářů, hasičů a policistů ze čtyřiceti organizací čtyř států USA. V noci na úterý se jim podařilo pod troskami nalézt 17 přeživších.

Zasažena byla i nemocnice. Vichr serval regionálnímu zdravotnímu středisku svatého Jana jednu ze skleněných fasád, a muselo být evakuováno. Bylo v ní 180 pacientů. Jeden z rentgenů byl nalezen ve vzdálenosti sto kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám