Hlavní obsah

Pátrací týmy nalezly i druhou černou skříňku ze zříceného airbusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Pátrací týmy v pondělí večer z vod Atlantiku vyzvedly i druhou černou skříňku Airbusu A330 francouzské společnosti Air France, jenž se 1. června roku 2009 zřítil cestou z brazilského Ria de Janeiro do Paříže. Oznámil to v úterý francouzský úřad pro vyšetřování BEA.

Článek

Takzvané černé skříňky zaznamenávají parametry letu a rozhovory v pilotní kabině. Mohly by tedy objasnit příčinu katastrofy, při které zahynulo všech 228 lidí na palubě. Nalezení první skříňky BEA oznámila v neděli. [celá zpráva]

Jako první byl o víkendu vyzvednut záznamník letových parametrů FDR (Flight Data Recorder), jenž zaznamenává výšku letu či rychlost. Nyní se týmům podařilo najít také zvukový záznamník CVR (Cockpit Voice Recorder), jenž zaznamenává hovory a hlášení pilotů. Výsledky analýz skříněk by prý mohly být známy nejdříve příští týden.

"Nyní můžeme doufat, že během následujících tří týdnů zjistíme, co se stalo," uvedl francouzský ministr dopravy Thierry Marian. "Navenek vypadá, že je v relativně dobrém stavu," dodala mluvčí francouzského Úřadu pro vyšetřování a analýzy BEA, který má případ na starosti.

Zda záznamník funguje, se ale zjistí až po jeho přepravení do Francie, kde bude otevřen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám