Hlavní obsah

Policisté v Brně usměrňovali neonacisty, vzduchem létaly dýmovnice

Právo, Novinky, ČTK, pno, jov, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Brno zažilo horký první máj. Odpůrci pravicových radikálů z iniciativy Brno blokuje v neděli obsadili křižovatku brněnských ulic Cejl a Koliště. Právě tímto místem měl vést pochod asi čtyř stovek neonacistů. Policie pochod vedla jinudy a přes drobné potyčky v závěru se jí podařilo radikály vytlačit. Kolem půl šesté se neonacisté i jejich odpůrci začali rozcházet. Policisté budou situaci hlídat až do večera.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Těžkooděnci v Brně brání kontaktu mezi neonacisty a jejich odpůrci.

Článek

Policisté nakonec museli odpolední část průvodu vést centrem tzv. brněnského bronxu, kudy radikálové chtěli původně jít, ale bylo jim to zakázáno. Očekávalo se, že pochod bude jen po obvodu čtvrti.

Na pravicové radikály házeli lidé dýmovnice.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Demonstrace pravicových radikálů v Brně

Zhruba po hodině průvod neonacistů dorazil zpět k Cejlu, kterým chtěl projít. Tam ale policisté drželi odpůrce pochodu. Došlo i k několika potyčkám policistů s radikály, při nichž byli zadrženi tři lidé. Policisté se radikály snažili vytlačit směrem k centru města a skupinky přimět ke klidnému odchodu z místa konání akce.

„Do akce bylo nasazeno celkem 700 policistů, zajistili jsme a předvedli k podání vysvětlení celkem 15 osob, z toho 13 patřící k radikální pravici. Šlo buď o útok na úřední osobu, výtržnictví nebo podporu neonacismu. Zadržen byl i jeden řečník z Německa a tlumočník jeho projevu. Při opatření nedošlo k žádným zraněním ani škodám na majetku, policistům se podařilo také zabránit jakýmkoli střetům,“ zrekapitulovala situaci policejní mluvčí Petra Vedrová.

Na odpůrce vyrazili těžkooděnci

Asi tisícovka odpůrců extrémní pravice zablokovala ulici, kterou se chtěl pochod vydat, kolem poledne. Policie okamžitě povolala na místo čtyři vozidla s těžkooděnci. Ti bránili aktivistům v tom, aby se s příznivci Dělnické mládeže dostali do kontaktu.

Aktivisté se asi na 200 metrů přiblížili k místu konání akce extremistů jen pár minut předtím, než začal předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas se svým projevem. Z tábora odpůrců krajní pravice zaznívaly pokřiky "Ulice jsou naše".

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tisíce lidí se shromáždily na ulici Cejl, jen několik desítek metrů od shromáždění extremistů, aby jim zabránili v pochodu.

Záhy na místo dorazilo asi 40 těžkooděnců. Obě skupiny se nestřetly, ale v prostoru parku Koliště se ozývaly výkřiky namířené proti odpůrcům prvomájového pochodu.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Těžkooděnci v Brně brání kontaktu mezi neonacisty a jejich odpůrci.

První máj si připomínali i politici

Během dopoledne se sešli příznivci komunistů na pražském Výstavišti, jejich setkání se ale neobešlo bez problémů. Dopoledne se v Praze sešli také sociální demokraté či příznivci anarchistů.

Projev předsedy KSČM Vojtěcha Filipa na prvomájovém shromáždění v Praze narušil aktivista Jan Šinágl. Na pódiu rozvinul vlajku nacistického Německa, z druhé strany byl srp a kladivo. Šinágla odvedl policejní antikonfliktní tým.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf KSČM Vojtěch Filip

Foto: Petr Hloušek, Právo

Oslavy 1. máje se v Praze na Výstavišti zúčastnil i někdejší generální tajemník KSČ Milouš Jakeš

„Pan Šinágl právě spáchal trestný čin,“ okomentoval pro Právo situaci Filip. Shromáždění komunistů se konalo na pražském Výstavišti u Křižíkovy fontány.

Anarchisté na Střeleckém ostrově

V centru hlavního města na Střeleckém ostrově se před polednem tradičně sešli i anarchisté. Skupina asi 40 lidí položila věnce k pamětní desce a zarecitovala několik protikapitalistických básní a poslechla si písně. Shromáždění sledovali policisté, na místo dorazili i členové antikonfliktního týmu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

První máj si na Střeleckém ostrově připomněli i anarchisté

Následně se vydali směrem k Císařské louce, kde se odpoledne bude konat festival May Day, který už čtvrtým rokem pořádá Antifašistická akce.

První květnový den podle anarchistů připomíná nejen Svátek práce, ale hlavně události, které vedly k jeho vyhlášení, a to boj pracujících ve Spojených státech za osmihodinovou pracovní dobu a chicagské události z roku 1886, které vyústily v popravu skupiny anarchistů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

První máj si připomněli i anarchisté

Anketa

Oslavili jste první máj?
ano, účastnil/a jsem se jedné z veřejných akcí
6,5 %
ano, s partnerem/partnerkou pod rozkvetlým stromem
19,4 %
ne, bral/a jsem to jako běžnou neděli
66,5 %
ne, byl/a jsem v práci
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12696 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám