Hlavní obsah

Nebojím se hrozeb ani letadel, hřímal Kaddáfí v televizi

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí vystoupil v úterý večer po delší době před televizními kamerami s projevem pro své příznivce. Útoky na Libyi odsoudil jako agresi. Země krátce před tím vyhlásila další příměří. Uvedl to generální tajemník Pan Ki-mun, s nímž hovořil po telefonu libyjský premiér. Je to už třetí příměří vyhlášené Tripolisem. První dvě ale nedodržoval.

Článek

Muammar Kaddáfí promluvil ke svým nadšeným příznivcům v troskách budovy v jeho rezidenci, kterou zasáhla v noci na pondělí střela tomahawk vypálená z britské ponorky. [celá zpráva]

Je to první Kaddáfího vystoupení před kamerami, do té doby byly odvysílány v televizi jen zvukové záznamy jeho projevů.

I v posledním vystoupení odsoudil útoky jako neoprávněnou agresi Spojených národů.

"Všude se konají demonstrace proti tomuto neoprávněnému útoku, který porušuje chartu OSN," řekl. "Útok je veden hordou fašistů, kteří skončí na smetišti dějin," řekl Kaddáfí.

Vyzval k dalšímu boji s tím, že ho vyhraje a vyzval muslimy, ať se k němu připojí: „Ať žije islám. Všechny islámské armády se musí účastnit bitvy. Na konci budeme vítězi.“ Doplnil, že "proti islámu vytáhla nová křižácká výprava z křižáckých zemí".

„Nebojím se žádných hrozeb ani problémů, nebojím se letadel, které krouží nad našimi hlavami,“ řekl.  "Nevzdáme se. V každém případě je porazíme. Jsme připraveni na boj, ať bude krátký, nebo dlouhý. Já tady zůstávám, můj domov je zde, zůstávám zde ve svém stanu. Jsem tady, jsem tady, jsem tady," křičel.

Kaddáfí současně přiznal použití lidských štítů: "Nejmocnější protivzdušnou obranou jsou lidé. Zde jsou lidé. A uprostřed mezi lidmi je Kaddáfí. To je protivzdušná obrana."

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová současně uvedla, že je možné že Kaddáfí hledá možnost exilu. Spojené státy věří, že by mohl využít možnosti exilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám