Hlavní obsah

Loď v Mexickém zálivu narazila do vrtného zařízení, uniká ropa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans

Do Mexického zálivu uniká další ropa, když v úterý loď narazila do vrtného zařízení u pobřeží Lousiany, napsala DPA. Unikající ropa ohrožuje mokřady na pobřeží, únik se však zřejmě podaří brzo zastavit.

Foto: Sean Gardner, Reuters

Pokládání norné stěny

Článek

Nákladní loď narazila do vrtu v mělkých pobřežních vodách nedaleko ostrova Grand Isle vzdáleném asi 100 kilometrů od New Orleans. Z poškozeného zařízení vytryskl gejzír ropy do výšky 30 metrů a na hladině se vytvořila ropná skvrna, uvedl guvernér státu Bobby Jindal.

Americká pobřežní stráž rychle obklopila vznikající skvrnu plovoucími zábranami a připravuje se na rychlé uzavření vrtu. Poté by měly speciální lodě sesbírat surovinu z hladiny. Kolik ropy se do moře dostalo, se zatím úřadům nepodařilo určit.

Rychlou reakci na nový únik ropy a obklopení skvrny nornými stěnami v délce 1,8 kilometru umožnilo zejména to, že v oblasti je už teď rozmístěna řada lodí pobřežní stráže s plovoucími zábranami a s vybavením pro likvidaci podobných havárií.

Plavidla zde jsou rozmístěna kvůli ekologické katastrofě, kterou způsobil výbuch těžební plošiny na konci dubna, po němž do moře téměř tři měsíce vytékala ropa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám