Hlavní obsah

Tisícovka policistů má o Velikonocích udržet řidiče na uzdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na bezpečnost na silnicích bude o Velikonocích dohlížet po celé zemi víc než 1000 policistů, oznámil ve středu ředitel dopravní policie Leoš Tržil. O prodlouženém svátečním víkendu bývá provoz silnější než obvykle; vyjíždějí také takzvaní sváteční řidiči. Svou roli při nehodách hraje ve větší míře i alkohol.

Článek

"Dopravních akcí bude víc než 170, v současné době každý územní odbor má naplánováno několik dopravněbezpečnostních akcí na celé velikonoční období, to znamená od pátku až do úterního rána," informoval Tržil. Loni se stalo o velikonočních svátcích 753 nehod, které si vyžádaly 15 lidských životů.

O Velikonocích na silnice vyjíždí obvykle také více motorkářů a cyklistů. Zároveň stav silnic po zimě bývá špatný, totéž platí o dopravním značení. Policie varuje i před proměnlivým počasím, tvoří se mlhy a lokální námrazy. Řidiči by proto měli být opatrní a také by měli zkontrolovat technický stav svého auta.

Komplikace se očekávají i v sousedních zemích

Prodloužený velikonoční víkend přinese dopravní zácpy i na dálnicích a hlavních silničních tazích v okolních zemích. Očekává se, že Češi, Rakušané a Němci vyrazí do Alp, Poláci svátků využijí i k nakupování. I policejní sbory u sousedů mají proto naplánované častější kontroly motoristů.

Na mnohakilometrové kolony by se měli připravit řidiči, kteří se o svátcích chystají do Německa. Ve většině spolkových zemí jsou prázdniny, které jejich obyvatelé využijí jako každý rok k návštěvě alpských lyžařských středisek. Německé autokluby proto varují před zácpami hlavně na jihu Německa.

Už minulý víkend se na bavorských dálnicích tvořily kolony dlouhé 35 kilometrů a autoklub ADAC přepokládá, že o Velikonocích budou ještě delší. Na jih se totiž vydají dovolenkáři ze severu země, kde teprve nyní začíná jarní volno. Už od čtvrtečního poledne a během pátku očekávají autokluby nápor také na dálnicích A 3 mezi Frankfurtem nad Mohanem a Norimberkem či A 9 na trase Berlín-Norimberk-Mnichov.

Trpělivostí by se měli obrnit i motoristé, kteří vyrazí na bavorské silniční tepny A 93, A 95, A 96 a A 99. Na Velikonoční neděli a pondělí německé dálnice zažijí druhou zátěžovou vlnu, kdy se rekreanti začnou vracet zpět domů.

Podle rakouského autoklubu ÖAMTC patří velikonoční víkend ke dnům s nejhustší dopravou. Mnozí místní vyrážejí na volné dny buď do Alp, nebo do Itálie, Česka či Maďarska. Na několika opravovaných dálnicích musí řidiči počítat jen s jízdou v jednom pruhu. V několikakilometrových kolonách by mohli řidiči uvíznout na vídeňském okruhu, uvnitř metropole i na výpadovkách z ní, na západě Rakouska a také na dálnici A2 směrem na jih. Rakouská policie plánuje zostřené kontroly na tranzitních

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám