Hlavní obsah

Sliby ČSSD by stály 650 miliard korun, ODS se bojí bankrotu

Splnění předvolebních slibů ČSSD by za čtyři roky podle ODS stálo 650 miliard korun. Každá rodina by tak za ně zaplatila 250 000 korun, řekl novinářům volební lídr ODS Petr Nečas. Sliby socialistů by zemi dovedly v květnu 2013 ke státnímu bankrotu, tvrdí občanští demokraté.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

Podle Nečase návrhy ČSSD znamenají vyšší daně, způsobí odchod firem z České republiky do zahraničí a vyšší nezaměstnanost. Cestou zvyšování státního dluhu by prý neodvratně vedly ke státnímu bankrotu. Socialisté podle Nečase chystají na občany "gigantický volební podvod", protože sami musí vědět, že jejich sliby jsou nesplnitelné.

Nový volební lídr ODS vyčíslením sociálnědemokratických slibů odpověděl i na nový trend v kampani ČSSD. Ta ve svých inzerátech reagovala na odchod Mirka Topolánka z pozice celostátního lídra a zaměřila se právě na Nečase, kterému pod heslem "sliby chyby" vyčítá některé jeho předchozí kroky ve vládě a veřejné výroky.

Sociální demokraté jsou prý populisté

Nečas novinářům řekl, že "sliby chyby" představuje naopak populistická kampaň ČSSD. Socialisté se ho prý nyní snaží diskreditovat a účelově na něj "kydají špínu". Znovu také odmítl možnost povolební velké koalice s ČSSD, mimo jiné proto, že socialisté prý odmítají reformy a nutnost bojovat proti státnímu dluhu. "S Paroubkovskou nezodpovědnou sociální demokracií velkou koalici naprosto vylučuji," řekl Nečas.

Mezi nejnákladnější plány socialistů patří podle ODS zvyšování rodičovského příspěvku, garance důchodů ve výši 55 procent čisté mzdy, vyplacení mimořádného třináctého důchodu či změny v sociálním pojištění a státních nemocnicích. Při splnění slibů ČSSD by v roce 2013 každý občan zaplatil jen za úroky ze státního dluhu 14 400 korun, uvedla ODS.

Nejnákladnější sliby ČSSD podle výpočtu konkurenční ODS:
návrhnáklady za jeden rok (mld Kč)náklady za čtyři roky (mld Kč)jednorázové náklady (mld Kč)
Zvýšení rodičovského příspěvku30120
Zvýšení a rozšíření přídavků na děti2080
Komplexní systém Sociální pojišťovny oddělený od rozpočtu31260
Garance důchodů ve výši 55 procent čisté mzdy1352
Příspěvek na provoz jeslí45
Zrušení zdravotnických poplatků1040
Snížení emisí skleníkových plynů o 50 procent do roku 20501040
Mimořádný 13. důchod 2400 Kč728
Dodatečné úroky856

Zvýšení sociálního pojištění, které plánuje ČSSD, by podle občanských demokratů vedlo ke ztrátě 60 000 pracovních míst, každého občana by stálo 960 korun ročně a zvýšilo by náklady firem o 10 miliard korun ročně. Obnovení výplaty nemocenské v prvních třech dnech nemoci by podle výpočtu ODS zaměstnavatele zatížilo dalšími 3,5 miliardami korun ročně a za zvýšení firemní daně by zaplatili pět miliard korun ročně. Každý občan by také podle ODS musel počítat s téměř tisícovkou ročně, kterou by ho stálo povinné důchodové pojištění rizikových kategorií.

Sociální demokraté tvrdí, že mají nástroje, kterými hodlají plnit své předvolební sliby a současně snížit schodek státního rozpočtu. Na straně příjmů mohou opatření přinést až 41 miliard, na straně úspor dalších 29 miliard korun, uvedl už dříve předseda strany Jiří Paroubek. Analytici ale většinu argumentů socialistů označili za nerealistické.

Reklama

Výběr článků

Načítám