Hlavní obsah

Škodovka omezí výrobu nejprodávanějšího modelu

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mladoboleslavská automobilka nepřestává překvapovat. Po omezení výroby roomsterů a fabií chce snížit produkci i svého nejprodávanějšího modelu v loňském roce, tedy octavie. Informovaly o tom ve čtvrtek podnikové odbory. Kvůli nižší produkci bude podnik propouštět.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

„Výroba bude podle plánu ponížena z 574 vozů na 441 denně. S touto denní produkcí se v současné době počítá do konce roku,“ citoval list Škodovácký odborář Miloše Kováře, jednoho ze zaměstnanců Škody Auto.

Octavie se stala loni nejprodávanějším modelem závodu. Zájem byl hnán kromě faceliftové úpravy také šrotovným v zahraničí. Škodovka tak prodala přes 273 tisíc vozů této modelové řady. Vládní dotace však byly ukončeny již na podzim, proto odbyt škodovce opět klesá.

V obdobné situaci se podnik vyskytl již na konci roku 2008, kdy byl průmysl zasažen hospodářskou krizí.

Firma již omezila výrobu roomsterů a fabií. První zmíněný model se během února bude vyrábět jen čtyři dny v týdnu, fabie pak mají menší produkci během celého první čtvrtletí letošního roku.

Škodovka bude propouštět

Kvůli nižší produkci octavií bude muset podnik propouštět. Podle odborářů odejde zhruba 300 lidí, ale jen agenturních pracovníků. Kmenových zaměstnanců by se zatím propouštění nemělo týkat. Budou se muset pouze přesunout na jiné pozice.

Odborový předák Jaroslav Povšík však upozornil, že pokud by se situace nezměnila, byli by propouštěni i řadoví zaměstnanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám