Hlavní obsah

Írán přiznal zabití demonstrantů, může jich být patnáct

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránská státní média v pondělí přiznala zabití osmi, ale možná i více než patnácti lidí při nedělních protivládních protestech v Teheránu. Íránská opozice už v neděli uváděla osm mrtvých. Protesty pokračovaly i přes noc a během pondělka.

Článek

V pondělním perském vysílání íránské televize zaznělo, že pět lidí zabily "teroristické skupiny" a bylo také zabito "přes deset příslušníků protirevolučních skupin". Stanice se odvolávala na ministerstvo informací, nazývané původně ministerstvo zpravodajských služeb a bezpečnosti.

Anglický kanál íránské televize oznámil osm mrtvých. Odvolal se přitom na Nejvyšší radu národní bezpečnosti. Ze zpráv agentur nevyplývá, zda jde o přiznání, že jde o oběti zákroku bezpečnostních sil.

Šlo o nejkrvavější incidenty v zemi za poslední dobu. Demonstranti při nich házeli po policistech kamením, ti podle opozice odpověděli střelbou. Stanice BBC uvedla, že jednou z obětí je synovec opozičního vůdce Míra Hosejna Músávího. Rodina plánovala Sajída Alího Músávího pohřbít v pondělí, ale nemůže, protože jí úřady nevydaly tělo.

Foto: Reuters

Muž v Teheránu útočí na policisty na motorkách.

Neklid v zemi trvá půl roku

Policie dosud střelbu do demonstrantů popírala. Zástupce jejího velitele Ahmad Rezá Radan v neděli sice připustil čtyři mrtvé, ale nepřímo dementoval, že by jejich smrt souvisela se zákrokem pořádkových sil. Podle něho byly při srážkách zraněny desítky policistů.

Opozice využila k demonstraci šíitského svátku ášúrá, kdy se do ulic vydávají tisíce lidí. Svátek se letos v Íránu konal ve vypjatém politickém ovzduší krátce po smrti ajatoláha Hosejna Alího Montazerího, velkého kritika režimu. Jeho pohřeb, kterého se zúčastnily desetitisíce věrných, se změnil v opoziční demonstraci.

Úřady zakázaly tradiční ceremoniál na památku zesnulého, což v několika městech vyvolalo srážky mezi jeho stoupenci a policií.

Neklid v Íránu trvá už od červnových voleb, za jejichž vítěze byl vyhlášen dosavadní konzervativní prezident Mahmúd Ahmadínežád. Podle opozice byly výsledky zfalšovány.

Svědek pro BBC o nedělních střetech
„Příslušníci gard přijeli z druhé strany mostu Hafíz (v centru Teheránu). Zaparkovali a vydali se směrem k nám. Přímo do davu pálili slzný plyn a zaútočili na něj. Lidé na ně házeli kameny a obklíčili je a zapálili jejich motorky. Atmosféra byla velmi napjatá, všude byly kouř a plameny. Slyšeli jsme výstřely. Pak jsme viděli, jak zastřelili tři lidi. Sám jsem to viděl na vlastní oči. Jeden člověk byl střelen do hlavy, další dva do trupu. Lidé policisty odehnali a naložili postřelené do aut. Ta s nimi odjela, nevím kam.
Lidé byli znepokojení a naštvaní. Začali skandovat ještě radikálnější slogany a proklínat úřady. V tu chvíli dorazili příslušníci milice Basídž. Lidé vyrazili proti nim a oni se stáhli. Jeden z nich tam ale nechal motorku a vrátil se pro ni. Bylo mu 18 nebo 19 let a měl zbraň. Začal na nás střílet, bylo to hrozné. Vypálil pět ran a jedna z nich zasáhla do pravého boku muže vedle mě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám