Hlavní obsah

Obama slíbil homosexuálům rovná práva v armádě i manželské svazky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v noci na neděli slíbil, že homosexuálové, kteří se přiznají ke své orientaci, budou moci sloužit v armádě. Nyní platí zásada, že se armáda na sexuální orientaci neptá, ale pokud se vojáci k homosexualitě přiznají, musejí z ozbrojených sil odejít.

Foto: Mike Segar, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Obama to slíbil na recepci organizace Human Rights Campaign, kterou ocenil za její třicetileté úsilí o zrovnoprávnění homosexuálů. "Politiku 'na nic se neptat, nic neříkat' ukončím," potvrdil před asi 3000 účastníky výroční schůzky organizace Human Rights Campaign americký prezident.

"Neměli bychom trestat vlastenecké Američany, kteří vystoupili, aby sloužili zemi. Měli bychom oslavovat jejich odvahu," zdůraznil Obama, kterému se podle AP opakovaně dostalo ovací ve stoje.

Organizace Human Rights Campaign uvedla, že „to byl „historický večer a že cítili závazek prezidenta.“

Aktivisté chtějí datum změn

"Zopakoval slib, který nám dal už dřív, ale nenaznačil, kdy tyto cíle splní," postěžoval si jeden z průkopníků boje za práva amerických homosexuálů Cleve Jones. Podobný názor měl i aktivista Lane Hudson. "Chyběly tam ale detaily, jak chce splnit své sliby.“

Obama připustil, že mnozí nevěří v pokrok v této oblasti, protože se děje tolik aktuální věcí, jako je ekonomická krize nebo válka v Afghánistánu. Aktivisty proto vyzval, aby nepolevovali v tlaku na své vůdce včetně jeho samého.

Zákon, který umožňuje homosexuálům sloužit v americké armádě, jen pokud svou orientaci tají, podepsal prezident Bill Clinton. Pozorovatelé upozorňují, Obama bude čelit odporu v armádě i v Kongresu. Už ale jedná s Pentagonem.

Podle statistik žije v USA na milión homosexuálů, kteří v minulosti sloužili v americké armádě. V současnosti je v ní odhadem kolem 65 000 mužů a žen s homosexuální orientací. Mezi lety 1994 a 2007 armáda propustila asi 12 000 vojáků za to, že nějak porušili zásadu "na nic se neptat, nic neříkat".

Homosexuální páry mají mít stejná práva jako manželé

Obama také slíbil, že bude tlačit na Kongres, aby zrušil zákon o ochraně manželství, který federální vládě brání vytvářet tlak na jednotlivé státy, aby uznávaly svazky lidí stejného pohlaví. Podle něj by homosexuální páry měly mít stejná práva i odpovědnost jako jakýkoli manželský pár v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám