Hlavní obsah

Gang vydělal milióny: unášel rumunské děti, aby v Británii kradly

Novinky, coe, Times Online, Daily Mail

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Organizovaná skupina rumunských podvodníků unášela ze své vlasti malé děti, které byly poté v britské metropoli cvičeny k pouličním krádežím či sloužily jako falešní potomci romským rodičům. Ti pak získávali vyšší státní příspěvky na děti. Kromě dětí cestovali do Británie také rumunští teenageři, často závislí na alkoholu či drogách, kterým skupina platila jejich základní potřeby.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle policie je těchto malých zlodějů v londýnských ulicích kolem 120 a mezi sebou se dělí o zhruba 1500 deliktů. Stopa po organizované síti obchodníků s dětmi vede do rumunského města Tandarei, v němž žije silná romská populace. Toto město během posledních let vyrostlo z původně chudé vesnice a změnilo se v jednu z nejbohatších a nejluxusnějších rumunských lokalit.

Gang, který převážel děti z Rumunska do Británie mnohdy s vědomím jejich rodičů, čelí mimo jiné obvinění z daňových podvodů, z podvodů s dětskými přídavky či navádění ke krádežím.

Policie neuvedla, o jaké částky při podvodech šlo, podle serveru Times Online, který o kauze informoval v neděli, však státní kasa v Británii přichází ročně kvůli těmto podvodům zhruba o jednu miliardu liber.

„To, že zde byli zoufalí a chudí lidé převáženi, aby zneužívali systém přídavků, je naprosto skandální. Současné kontroly jsou nedostatečné a vyžadují revizi ze strany Evropské unie,“ prohlásil předseda skupiny zaměřené na obchod s ženami a dětmi v britském parlamentu Anthony Steen.

Reklama

Výběr článků

Načítám