Hlavní obsah

Česko moří tropické vlhko, přesahuje i 90 procent

• Aktualizováno

Na některých místech na Moravě a v Čechách je zvýšená vlhkost vzduchu, která místy dosahuje i bezmála sta procent. Tropické počasí může působit některým lidem značné komplikace. Meteoroložka Dagmar Honsová ve středu uvedla, že na české území se dostává v posledních dnech vlhčí vzduch z východu a v takových případech je běžné, že vlhkost vzduchu dosahuje až 98 procent. Netypické však je, že se v Česku drží už třetím dnem.

Článek

Vysoká vlhkost, která přes den klesá zhruba na úroveň 70 procent, může některým lidem způsobovat zdravotní potíže.

"Pokud máme takovou vlhkost vzduchu, tak pocitová teplota se zvedá někdy až o čtyři stupně Celsia. Tahle obrovská vlhkost dělá problémy starším občanům, lidem s kardiovaskulárními problémy, s angínou pectoris a daleko hůře se dýchá,“ řekla Honsová. 

"Ve středu by se teploty měly zastavit na 29 stupních Celsia, když se k tomu přičte zvýšení pocitové teploty až o čtyři stupně, tak jsme na nějakých 33 stupních. V normálním případě už by se vydávala výstražná informace na vysoké tropické teploty,“ dodala meteoroložka s tím, že lidé by měli hodně pít. Při vyšší vlhkosti se více potí.

Patnáct gramů vody na metr krychlový

"Vysoká vlhkost vzduchu spolu s oblačností způsobuje pomalé ochlazování vzduchu v noci, které jsou v těchto dnech velmi teplé. Během dne je pak tzv. pocitová teplota vysoká, neboť lidské tělo není dostatečně ochlazováno odpařováním potu,“ upřesnil slova Honsové Miloslav Müller z Ústav fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

Podle něj jsou však vlhkostní maxima zaznamenávána již od 25. června. "Množství vodní páry ve vzduchu je v současné době skutečně mimořádně velké, asi 15 gramů na metr krychlový. Průměrná teplota rosného bodu, při níž dojde k nasycení vzduchu, je v červenci v ČR kolem 12 stupňů Celsia, v těchto dnech je podstatně vyšší, pohybuje se mezi 15 a 18 stupni,“ vysvětlil Müller.

"Vysoká vlhkost ve spodních hladinách je jednou z podmínek vzniku silných konvektivních bouří, lidově řečeno silných bouřek. Tyto opakovaně způsobují přívalové srážky a povodně v těchto dnech,“ dodal odborník. 

Upozornil také, že pro vyjádření množství vodní páry ve vzduchu se příliš nehodí relativní vlhkost (udávaná v procentech - pozn. red.), neboť její hodnoty silně závisí na teplotě vzduchu - při ochlazování vzduchu relativní vlhkost stoupá.

MZ: Šíření nemocí zamezí hygiena

Ministerstvo zdravotnictví varuje, že s dlouhodobě zvýšenou vlhkostí ovzduší by měli pracovníci zejména v potravinářském průmyslu dbát na pravidelné čištění přístrojů, které přicházejí do styku s potravinami. 

Co způsobuje vysoká vlhkost vzduchu

Při vysoké vlhkosti se lepé daří nejrůznějším plísním, ty se mohou lépe množit například v tapetách nebo zdech domů a způsobovat zdravotní potíže, především kožní. Pokud je vysoká vlhkost, měl by vzduch v místnosti více cirkulovat.

Ve vlhku také "lépe" korodují kovové věci. Kapalné částice ve vzduchu ulpívají na povrchu předmětů.

Vzduch je nasycen vodou, proto například špatně schne prádlo, sypké potraviny snadněji tvoří hrudky, trvanlivost potravin je nižší.

"Jestliže se zvýší nebezpečí mikrobiologické kontaminace z ovzduší, tak je třeba zvýšit frekvenci čištění. Pokud se budou dodržovat sanitační režimy a čištění těch automatů, samozřejmě by to nemělo vyvolat nějaké zdravotní nedostatky,“ řekla Novinkám pracovnice ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám