Hlavní obsah

Kdysi největší automobilka světa GM propustí 21 tisíc lidí

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká automobilka General Motors v pondělí představila svůj restrukturalizační plán, který by ji měl pomoci odvrátit hrozbu bankrotu. Podle agentury Reuters firma počítá s masivním propouštěním či eliminací značky Pontiac.

Článek

GM hodlá do konce příštího roku zredukovat počet továren ve Spojených státech ze 47 na 34. To se samozřejmě dotkne zejména zaměstnanců, zhruba 21 tisíc by jich mělo přijít o práci.

Ještě loni největší automobilka světa se tak snaží sama sebe zachránit od možného bankrotu. Firma se dostala do problémů v loňském roce, kdy naplno udeřila světová hospodářská krize. Kvůli ní poptávka po nových autech spadla o desítky procent.

Americká vláda již musela firmě dát zhruba 15 miliard dolarů. Bez výrazných zásahů do restrukturalizace podniku by nejspíš další peníze nedostala.

Pontiac

Pontiac patří k legendárním americkým značkám, pod tímto názvem vyráběl koncert General Motor vozy od roku 1926. Zpočátku se jednalo os píše levnější vozy jednodušší konstrukce. Po druhé světové válce se ale značka přeorientovala na výkonnější auta.V šedesátých letech, které přály silným a výkonným vozů, nabízel i Pontiac sportovně laděné vozy pro mladé GTO a Firefbird . I když v sedmdesátých letech v době ropné krize značka vyráběla i kompakty, sportovně kapotované automobily za dostupnou cenu firma nabízela dále. V devadesátých letech, kdy se začal měnit vkus zákazníků, ale začala sláva značky upadat. GM se zaměřil na vozy kategorie SUV. Přestal se vyrábět Firebird a Pontiac přišel s prvním minivanem. Od konce roku 2008 se spekuluje, že GM  značku zruší.

GM v USA vyrábí a prodává značky Chevrolet, Cadillac, Buick, GMC a také Pontiac. Právě poslední zmiňovaná by se měla do konce příštího roku přestat vyrábět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám