Hlavní obsah

Švédští poskytovatelé internetového připojení odmítají skoncovat s Pirate Bay

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédští provozovatelé internetu odmítají bojkotovat pokračující provoz serveru Pirate Bay, a to i přesto, že čtyři majitelé nelegálního serveru byli v pátek soudem ve Stockholmu odsouzeni za porušování autorských práv k jednoročnímu vězení a vysoké finanční pokutě. Internetoví operátoři podle deníku Svenska Dagbladet uvádějí, že je rozsudek k "cenzuře" Pirate Bay nijak nezavazuje.

Foto: Novinky

Internetové stránky The Pirate Bay

Článek

"Výrok soudu se týká jen a jen Pirate Bay a nikoho jiného," upozornil právník koncernu TeliaSonera Patrik Hiselius. Stejného názoru jsou zástupci dalších provozovatelů internetu, například společností Bredbandsbolaget a ComHem.

Výkonný ředitel dodavatele internetu Bahnhof Jon Karlung tvrdí, že rozsudek na činnosti společností jako je jeho nezmění vůbec nic: "Nebudeme cenzurovat portály, protože to není náš úkol. Vše, co odporuje principu svobodného a otevřeného internetu, je podle mne špatné."

Odsouzená čtveřice osob za portálem Pirat Bay, která v případě potvrzení rozsudku, proti kterému se odvolala, bude nucena strávit rok ve vězení a zaplatit firmám z filmové a hudební branže odškodné ve výši 30 miliónů švédských korun (asi 75 milónů Kč), dala najevo, že činnost Pirate Bay bude pokračovat i nadále v nezměněné podobě. Provoz Pirate Bay byl z velké části přenesen mimo Švédsko - portál navíc není řízen jen z jediného centra, ale z více míst.

Filmová a hudební studia se bouří

Zástupci z oborů, jejichž produkty, chráněné autorskými zákony, jsou prostřednictvím Pirate Bay pirátsky distribuovány, jsou však opačného názoru. "Soud jasně určil, že to, čím se Pirate Bay zabývá, je výrazně nelegální. Jestliže existují soudní důkazy o tom, že Pirate Bay distribuuje protiprávně kopírovaný materiál, měli by i internetoví operátoři zasáhnout," řekl na dané téma Ludvig Werner, předseda představenstva zájmové organizace Ifpi reprezentující postiženou stranu.

Řada severských internetových operátorů přitom v nedávné minulosti zahájila dobrovolný bojkot například těch serverů, které šíří dětskou pornografii. V Dánsku byl pak jeden operátor soudně donucen bojkotovat server s nelegálně sdíleným autorsky chráněným materiálem a o další podobný krok v tomto směru se Ifpi snaží v Norsku. Proti Pirate Bay však zatím nikdo zakročit nechce.

"Preferovali bychom systém zlepšené informace - kdyby například operátoři upozornili své zákazníky, že se při nelegálním stahování chráněných děl dopouštějí nezákonného jednání," konstatoval Henrik Pontén, právník "protipirátské" organizace Antipiratbyran, ale vzápětí dodal: "Zájem o spolupráci z jejich strany je však minimální."

Od pátku výrazně vzrůstá podpora Pirate Bay

Od pátečního rozsudku vzrůstá v největší skandinávské zemi i přímá a otevřená podpora činnosti Pirate Bay. Od pátečního poledne, kdy byl rozsudek vynesen, získala Pirátská strana, organizace bojující za „svobodu internetu“, přes 5 000 nových členů, kteří se registrovali prostřednictvím stranické internetové stránky. „Věřím, že tohle může sehrát velkou roli při naší kandidatuře v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu,“ nechal se v deníku Dagens Nyheter okamžitě slyšet předseda formace Christian Engström.

Ještě v pátek ráno měla strana podle Engströma pouze 14 711 členů, v sobotu, o pouhý den později, to již bylo přes 20 000. „Předčilo to všechna naše očekávání,“ dodal k nárůstu zájmu Engström. Vzrostla i členská základna v mládežnické sekci strany, která momentálně čítá na 9600 mladých Švédů a Švédek.

Nelegální server pirátů koupilo muzeum

Švédské Národní vědeckotechnické muzeum rozšířilo své sbírky o počítač, který patřil provozovatelům internetového portálu The Pirate Bay. Počítač zabavila švédská policie loni a stockholmské muzeum ho koupilo za 2000 švédských korun, tedy přibližně za 5000 Kč.

Nový přírůstek zařadilo muzeum do sekce vynálezů, které ovlivnily život lidí. Podle vyjádření instituce není pořizování kopií materiálu chráněného autorskými právy nic nového. Kontroverze vzbuzovalo prý už v 70. letech.

Server počítačových pirátů je postaven na dnes již stařičkém procesoru Intel Pentium 4 s frekvencí 2,88 GHz. Počítač má k dispozici 1024 MB operační paměti ve dvou modulech a dva vysokootáčkové pevné disky Hitachi, z nichž má každý kapacitu 41,1 GB.

Rozhořčení mladí lidé byli přes víkend vidět i v centru Stockholmu, kde se na podporu Pirate Bay uskutečnila demonstrace s účastí přes 1000 osob. K menším shromážděním stejného druhu došlo i v několika dalších městech, například v Malmö, Karlstadu nebo Lundu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám