Hlavní obsah

Počítačoví piráti si vlastní zemi - umělou plošinu, nekoupí

Plány počítačových pirátů koupit si vlastní území, pravděpodobně vezmou za své. Nejenže se jim totiž stále nedaří sehant potřebné finance (asi jednu miliardu dolarů), ale také narazili na odpor vlastníka uměle země - plošiny Sealand.

Článek

Majitel Sealandu Michael Bates v rozhovoru pro stanici CBC uvedl, že neplánuje prodat námořní plošinu lidem, kteří by mohli svým konání porušovat britské zákony.

Sealand je totiž umístěn v britských teritoriálních vodách. Plošina se dříve sice nacházela několik mil za britským územím, avšak v roce 1987 Anglie posunula teritoriální hranici ze tří mil od pobřeží na dvanáct.

Také realitní agent společnosti InmoNaranja, která má prodej nemovitosti na starost, si nemyslí, že by byli provozovatelé webu PirateBay.org, kteří nabízejí návody, jak nelegálně stahovat filmy například z hollywoodské produkce, "důvěryhodní" zákazníky.

"Závěrečné rozhodnutí však záleží na zástupcích Sealandu a také na záměrech kupujícího plošiny," dodala realitní firma.

Záměry provozovatelů PirateBay.org jsou víceméně jasné - pokud by skupinka získala plošinu Sealand, přesunula by na ni nejspíše své počítačové servery z Evropy s cílem vyhnout se mezinárodním zákonům, které chrání autorská práva.

Ovšem jak podotýká nejen Bates ale i právní experti, zde se PirateBay.org hluboce mýlí - protože se plošina nachází v teritoriálním území Anglie, platí zde všechny britské zákonné normy. 

Vyvolávací cena za plošinu činí 971 miliónů dolarů. Zástupci PirateBay.org dosud nashromáždili pouhých 19 941 dolarů. Zdá se tedy, že získat Sealand bude pro skupinu s doménou s 1,5 miliónem unikátních přístupů denně úkolem téměř nemožným.

Sealand hledá nového vlastníka

Námořní plošina Sealand, která byla postavena během druhé světové války, hledá nového majitele. Poničený vrak obsadil v roce 1960 vysloužilý major Paddy Roy Bates. Plošina se dříve nacházela několik mílí za britským územím. To se však podle BBC změnilo v roce 1987, kdy Anglie posunula teritoriální hranici ze tří mil od pobřeží na dvanáct.

"Šéfem a prezidentem" Sealandu je v současnosti 54-letý syn Batese Michael. "Mému otci je 85 let a matce 70," uvedl Michael s tím, že projekt potřebuje "oživení" a nastal ten pravý čas jej prodat. Realitu nabízí španělská firma Inmonaranja. Vyvolávací cena činí 750 miliónů euro.

Svrchovanost území Sealand, které má svou vlajku, měnu, pasy, známky, generátor elektřiny a dokonce i kostel, však nikdy nebyla uznána. Na Sealand se je možné dostat helikoptérou nebo lodí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám