Hlavní obsah

Obama: Za tvrdé vyšetřovací metody nebude CIA stíhána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek řekl, že pracovníci CIA, kteří za vlády předchozího prezidenta George Bushe při výsleších osob podezřelých z terorismu použili hrubé vyšetřovací metody, za to nebudou soudně stíháni. Jde mimo jiné o techniku zvanou waterboarding, která ve vyslýchaném vyvolává dojem tonutí.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

"Toto je čas k zamyšlení, nikoli k odplatě," uvedl Obama ve svém prohlášení. Dal v něm jasně najevo, že jeho rozhodnutí nic nemění na jeho osobním nesouhlasu s vyšetřovacími metodami, které byly používány ve jménu Bushovy války s terorismem.

Obama, který po nástupu do prezidentského úřadu nařídil zastavit takové mezinárodně odsouzené techniky výslechů, v prohlášení uvedl: "V našem zájmu je zajistit, aby ti, kdo při výkonu svých povinností jednali v dobré víře na právní doporučení ministerstva spravedlnosti, nebyli stíháni."

V minulosti se objevily zprávy, že waterboarding použila začátkem tohoto desetiletí u nejméně tří osob Ústřední zpravodajská služba (CIA). Prezident Obama ihned po svém lednovém nástupu do funkce zakázal používat podobné nestandardní metody výslechu.

Kontroverzní techniky, které vyšetřovatelé používali

- Vězeň je přivázán k desce s nohama nahoře a zavázanou hlavou. Vyšetřovatelé mu na hlavu lijí vodu. Cílem je vytvořit strach z pocitu topení se.

- Subjekt je nucen nahý stát ve vodě v chladné, nikoliv ale mrazivé cele.

- Vězeň stojí 40 hodin a déle. Pohyb omezují řetězy u jeho nohou připevněné k podlaze.

Reklama

Související články

CIA uzavřela své tajné věznice

Americký Ústřední zpravodajská služba (CIA) uzavřela po celém světě svou síť tajných věznic. Ve čtvrtek to podle agentur v dopise zaměstnancům úřadu uvedl...

Výběr článků

Načítám