Hlavní obsah

Kraj přestane lidem hradit poplatky v lékárnách, Rath ustoupil soudu

– Praha
Právo, Novinky, Radek Plavecký

Středočeský kraj přestane od příštího týdne platit poplatky za pacienty ve svých lékárnách. Podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) bude kraj respektovat rozhodnutí soudu, které mu hrazení poplatků zakazuje, považuje je ale za zmatečné a bude je chtít zvrátit. Opatření se týká celkem pěti lékáren.

Foto: Tomáš Zezulka, ČTK

Článek

"Rozhodnutí soudu je velmi chaotické a zmatečné, nikdo a dokonce ani soud neví, co rozhodl a vydal, zda zákaz platí jen pro mladoboleslavskou lékárnu nebo pro všechny naše nemocniční lékárny," řekl Rath a zopakoval čtvrteční slova svého náměstka pro zdravotnictví Zdeňka Seidla: "Toto rozhodnutí považujeme za asociální vůči všem pacientům a je podle nás v rozporu s Ústavou."

Pražský městský soud vydal předběžné opatření, v němž zakázal proplácet pacientům poplatky pouze v lékárně v Mladé Boleslavi. [celá zpráva] Ta je v blízkosti soukromé lékárny, která si na postup kraje stěžovala. 

"Máme za to, že Středočeský kraj ve spolupráci s nemocnicí v Mladé Boleslavi jednají proti dobrým mravů hospodářské soutěže. Ostatní hráči na trhu jsou znevýhodněni, protože nemohou nabídnout to, co nabízí tyto lékárny, tedy hrazení regulačního poplatku,“ řekl ve čtvrtek Novinkám mluvčí městského soudu v Praze Petr Kulawiak k vydanému předběžnému opatření.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová na jednání Sněmovny

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Rozhodnutí soudu již uvítalo ministerstvo zdravotnictví. Resort očekává, že "ostatní kraje a jejich hejtmani vezmou rozhodnutí soudu vážně na vědomí a neprodleně ukončí protiprávní a nekalosoutěžní postupy."

Příští týden v úterý se chce hejtman sejít s řediteli nemocnic a dohodnout se na možnosti, jak jinak kompenzovat hrazení poplatků. Ve sporu bude pokračovat právními prostředky.

Oznámení, kterým bude Středočeský kraj ve svých lékárnách informovat o tom, že kvůli rozhodnutí soudu přestane lidem hradit v lékárnách poplatky:
Milí spoluobčané, dne 7. dubna 2009 vydala paní JUDr. Monika Vacková, soudkyně Městského soudu v Praze předběžné opatření, kterým zakázala Středočeskému kraji poskytovat Vám, pacientům, dar na úhradu regulačních poplatků v této lékárně. S politováním musíme rozhodnutí soudkyně respektovat, nicméně jej považujeme za asociální a protiústavní a podnikneme proti němu veškeré nutné kroky. Bohužel, do doby vyřešení za Vás Středočeský kraj nemůže nadále poplatky v lékárně hradit. MUDr. David Rath Hejtman Středočeského kraje Dotaz na důvody rozhodnutí soudu a rychlost vyřešení můžete vznést na paní JUDr. Moniku Vackovou, tel. 224 172 111 , Městský soud v Praze, pracoviště Slezská 9, 120 00 PRAHA 2.

Reklama

Výběr článků

Načítám