Hlavní obsah

Soud zakázal středočeské lékárně hradit za pacienty poplatky v lékárnách

Novinky, Radek Plavecký, Alžběta Trousilová
Praha
Aktualizováno

Lékárna v Mladé Boleslavi musí přestat vracet pacientům regulační poplatky. V úterý o tom v předběžném opatření rozhodl Městský soud v Praze. Kraj zažalovaly dvě lékárny - z Prahy a Mladé Boleslavi.

Článek

„Máme za to, že Středočeský kraj ve spolupráci s nemocnicí v Mladé Boleslavi jednají proti dobrým mravů hospodářské soutěže. Ostatní hráči na trhu jsou znevýhodněni, protože nemohou nabídnout to, co nabízí tyto lékárny, tedy hrazení regulačního poplatku,“ řekl Novinkám mluvčí městského soudu v Praze Petr Kulawiak. Zatím soud vydal pouze předběžné opatření, rozsudek teprve padne.

Zatímco žalobu pražské lékárny soud odmítl, protože její zákazníci jen těžko pojedou pro léky do středočeských lékáren, prodejci léků v Mladé Boleslavi dal za pravdu, protože ta je v blízkosti lékárny, kterou provozuje nemocnice řízená krajem a jiné podmínky soutěže ji přímo ovlivňují.

„Dali jsme toto rozhodnutí našim právníkům a ti ho posuzují. Během pátku se rozhodneme jak reagovat. Jsme povinni rozhodnutí soudu respektovat, takže poplatky v lékárnách hradit nebudeme. Podle mě je ale toto rozhodnutí protiústavní,“ řekl Právu náměstek středočeského hejtmana Zdeněk Seidl (ČSSD, který je zodpovědný za oblast zdravotnictví). Hejtman David Rath se k opatření vyjádří v pátek ráno.

Rozhodnutí soudu již uvítalo ministerstvo zdravotnictví. Resort očekává, že "ostatní kraje a jejich hejtmani vezmou rozhodnutí soudu vážně na vědomí a neprodleně ukončí protiprávní a nekalosoutěžní postupy."

Lékárníci spokojeni

Žalobu na krajský úřad a nemocniční lékárny podalo Grémium majitelů lékáren a další samostatné lékárny. Jak řekl Právu výkonný ředitel grémia Pavel Vítek, lékárníci pokládají dary kraje pacientům, které ale lidé dostávají jen v nemocničních lékárnách, za porušení hospodářské soutěže. Kvůli tomu se bude konat soudní líčení, ještě před tím ale soud rozhodl o předběžném opatření, a tím je zmíněný zákaz. „Samozřejmě jsme rádi, že to soud zakázal, ale ještě čekáme na reakci kraje, zda se to nepokusí obejít,“ uvedl ve čtvrtek Vítek.  

Poplatky zrušili i v Opavě

Podobný krok udělal minulý týden už ostravský krajský soud, který předběžným opatřením zakázal hradit za lidi poplatky v opavské Slezské nemocnici. [celá zpráva]

Kraj nejprve řekl, že bude rozhodnutí respektovat, druhý den ale hradil za lidi poplatky jiným způsobem - na základě žádostí pacientů. Na tento způsob se prý rozhodnutí soudu nevztahuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám