Hlavní obsah

Odposlechy podpořily verzi, že byl policista spolčený s bijci

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Policista Martin Barkóci se při čtvrtečním jednání Krajského soudu v Plzni pořádně potil. A to když v jednací síni zazněly nahrávky telefonních odposlechů, které podpořily verzi, že byl spolčený s muži podezřelými z rasově motivovaného útoku.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zleva Martin Barkóci, Milan Pačan a Julius Horváth.

Článek

Podle obžaloby dva Romové Julius Horváth a Milan Pačan brutálně zbili 35 letého muže, Barkóci jako policista se je snažil krýt.  K incidentu  došlo 22. prosince 2007 kolem čtvrté hodiny ráno před hernou Kolečko v Ostrově nad Ohří.

Obžaloba tvrdí, že Horváth a Pačan muže napadli údery pěstí a kopy, pak ho nejméně pětašedesátkrát udeřili násadou od lopaty do obličeje a hrudníku. Přitom prý padaly výkřiky: "Zabiju tě, ty bílá svině."

Barkóci přijel na místo jako velitel policejní hlídky. Dozorčímu se ozval s tím, že k žádnému napadení nedošlo. Jenže pár hodin po incidentu telefonuje Horváth svému švagrovi a líčí mu, co se stalo. „Poprali jsem se s Milanem s tím p... z Jáchymova.  Leží v nemocnici. Dostal, co si zasloužil. Byl zmrzkanej jako pes. Už jsem to nemohl vydržet. Navezl se do mojí rodiny. Vzal jsem lopatu a Milan koště. Zlomili jsme o něho násady. Je dobitej. Už nebude vyskakovat. Ať chcípne. Je mi to jedno,“ emotivně popisuje  Horváth sled událostí.

Policie měla podezření také na drogy

Pak svého příbuzného uklidňuje. „Službu měl Martin Barkóci. Je to v pohodě. Už je to zařízený,“ dodává.  Podobně o rvačce mluví i s dalšími známými po telefonu. V tu dobu jeho mobil odposlouchávala policie pro podezření z drogových deliktů.   

Z dalších nahrávek zaznívá hlas policisty Barkóciho. „Ty vole, mám z vás šoky. Přijeďte ke mně hned s Milanem,“ kontaktuje Barkóci Horvátha hned druhý den  po incidentu. Další den telefonuje Pačan Horváthovi. „Byl za mnou Barkóci, že je to dobrý, že nic neřekl. Prej jen řekl, že ho zbili nějací neznámí Romové,“ sděluje mu dobrou zprávu.  

Právě Barkóci se měl podle státní zástupkyně postarat o to, aby hlavní svědek a požkozený nemluvil. "Měli tě tady zabít. Uvědom si, co budeš vypovídat," vyhrožoval mu prý na místě incidentu.

To, že si tam oba spolu něco šuškali, potvrdil u soudu  Barkóciho kolega z policejní hlídky Hynek Kaňka. „Nevím, co si říkali. Barkóci mi dal jeho občanku, abych ji prolustroval. To jsem udělal a pak mu ji šel vrátit do sanitky. Slyšel jsem, jak ten zbitý muž říká, že upadl,“ prohlásil Kaňka s tím, že v tomto duchu se ohlásili dozorčímu. 

„Nevím. Nepamatuji se, co jsem říkal.“  

Horváth se před soudem k odposlechům nevyjadřoval. Jen pokrčil rameny a každou nahrávku komentoval slovy „Nevím. Nepamatuji se, co jsem říkal.“   

Podobně  vystupoval i Barkóci. „Vůbec nevím, o co jde,“ reagoval například na hovor, ve kterém Pačan  Horvátha informuje o tom, že za ním byl Barkóci  a sdělil mu, že svědek nic neřekl.

V jak úzkém kontaktu byl Horváth s policistou Barkócim dokazuje další ze zveřejněných hovorů mezi nimi, který se ale už přímo netýká popisovaného incidentu.

Je po jedné hodině v noci a Horváth telefonuje kamarádovi v uniformě.  Stěžuje si na zákrok jeho kolegů. „Jen jsem vyjel od baráku, zastavili mi dva mladí p.... Dali mi stovku pokutu. Jsem z toho na nervy,“ láteří Horváth.

„Zaplatil jsi to?“ říká na to Barkóci. „Ještě ne. J... se tady s tím. Vypisujou to v autě.  Řekni jim něco do p...., až budeš v práci,“ pokračuje v dialogu Horváth. Policista podle záznamu už jen řekl: „Jsou to idioti. zejtra se na to podívám.“

Horváthovi a Pačanovi hrozí za trestné činy ublížení na zdraví a výtržnictví až osm let vězení. Policistovi za zneužití pravomoci veřejného činitele, nadržování a vydírání až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Romové zbili muže, policista to měl ututlat

Krajský soud v Plzni začal v pondělí projednávat rasově motivovaný útok na 35letého muže z Karlovarska. Toho podle státní zástupkyně napadli dva romští rváči...

Výběr článků

Načítám