Hlavní obsah

Romové zbili muže, policista to měl ututlat

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Krajský soud v Plzni začal v pondělí projednávat rasově motivovaný útok na 35letého muže z Karlovarska. Toho podle státní zástupkyně napadli dva romští rváči a málem ho utloukli násadou od lopaty. Společně s Juliem Horváthem a Milanem Pačanem usedl na lavici obžalovaných romský policista Martin Barkóci, který je stíhán za to, že pachatele kryl a celou věc se snažil zamést pod koberec.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obvinění v soudní síni. Zleva Barkóci, Pačan, Horváth

Článek

Horváthův spoluobžalovaný Pačan odmítl vypovídat, stejně jako policista Barkóci. Pačan v připravovaném řízení potvrdil, že Horváth praštil napadeného násadou od lopaty. „Padl na kolena a Horvát ho potom ještě mlátil pěstí do hlavy,“ uvedl před vyšetřovatelem Pačan.

Barkóci také vypovídal pouze v přípravném řízení. „Na místě nic nenasvědčovalo, že dochází k napadení osob,“ řekl policista do protokolu kolegům.  

K napadení došlo v prosinci 2007 před hernou Kolečko v Ostrově na Karlovarsku. Romové muže nejprve zasypali rasistickými urážkami a pak ho začali mlátit. Jeden z nich se mu pokusil vypíchnout oči hrotem zlomené násady od lopaty, kterou o něho asi po šedesáti ranách přerazili. Když ležel na zemi, kopali do něho.

Zraněný muž skončil v nemocnici, léčil se několik měsíců. Zdravotníkům se nejprve snažil namluvit, že spadl ze schodů. Podle lékařů tomu ale zranění neodpovídala. Později uvedl, že ho napadli neznámí útočníci. Bál se je ale popsat. Horváth s Pačanem tak mohli zůstat v klidu.

Rómský policista na místě jako první

Postarat se o to měl právě Barkóci. Po ohlášení události náhodnými svědky dorazil na místo jako první, údajně zavolal operačnímu důstojníkovi s tím, že se nic nestalo, a zbitého muže pod pohrůžkou přinutil, aby o incidentu mlčel. Zastrašoval ho i později, když se muž rozhodoval, zda má napadení oznámit.

„Měli tě zabít. Uvědom si, co budeš vypovídat,“ vyhrožoval podle státní zástupkyně Barkóci. poškozenému. „Tím zmařil řádné objasnění zvlášť závažné úmyslné trestné činnosti,“ uvedla Renata Havelková z Krajského státního zastupitelství v Plzni. Za zneužití pravomoci, vydírání a nadržování hrozí Barkócimu až deset let vězení.

Horváth u soudu uvedl, že nesouhlasí s tím, jak incident popsala státní zástupkyně. Podle něho to byl právě napadený muž, který si rvačku začal. „Byl opilý. Začal se do mě navážet, pak mě praštil dvakrát pěstí do obličeje. Jen jsem se bránil. Také jsem ho praštil. Šťouchali jsme se a svalili se na zem. Křičel, ať ho nechám, že mu teče krev. Pak přijela sanitka a policajti. Pačan stál poblíž, jen se koukal,“ vypověděl u soudu Horváth.

Nová identita hlavního svědka

K tomu, zda při rvačce použil násadu od lopaty, se nechtěl vyjadřovat. Potvrdil, že policistu Barkóciho, který přijel na místo incidentu, zná. „Ptal se, co se stalo. Někdo mu něco řekl, už nevím co. Pak odešel za napadeným k sanitce,“ pokračoval Horváth.

Hlavní svědek, který je zároveň i obětí, byl v průběhu trestního řízení zařazen do programu na ochranu svědků. Policisté ho ukrývají na neznámém místě, kde je pod nepřetržitým dohledem. Po soudním přelíčení ho čeká nová identita a nový život.

Reklama

Výběr článků

Načítám