Hlavní obsah

ON-LINE: Návštěva prezidenta Obamy v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V neděli v Praze pokračovala oficiálním programem návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Tisíce lidí si přišly poslechnout jeho projev na Hradčanském náměstí. Po něm se Obama přesunul do Kongresového centra, kde se zúčastnil summitu EU-USA. Poté se setkal exprezidentem Václavem Havlem. Z Prahy odlétá do Turecka, kde jeho první velká cesta do zahraničí skončí.

Článek

20:47 - Americký prezident podle agentury DPA přistál na letišti v turecké Ankaře.

19:01 - Barack Obama prolétá v Air Force One nad Rumunskem.

17:57 - Americký prezident Barack Obama ukončil návštěvu České republiky a z pražského letiště svým speciálem Air Force One odlétá do Turecka.

17:43 - Americký prezident přijel na ruzyňské letiště. Loučí se s ním Karel Schwarzenberg a Petr Kolář, český velvyslanec ve Washingtonu.

17:22 - Prezidentská kolona projela přes Nuselský most do Legerovy ulice, odkud pokračuje na ruzyňské letiště.

17:17 - Barack Obama opouští pražské Kongresové centrum. 

16:35 - Barack Obama se sešel s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem. Uvedla to Česká televize.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Americký prezident Barack Obama (vlevo) se na summitu EU-USA v Kongresovém centru v Praze setkal s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem.

:. Americký prezident Barack Obama (vlevo) se na summitu EU-USA v Kongresovém centru v Praze setkal s bývalým českým prezidentem Václavem Havlem.

FOTO: Michal Doležal, ČTK

16:20 - Odpůrci radaru se vydali na protestní pochod Prahou. Vede po náhradní trase. 

16:00 - Americký prezident krátce promluvil na tiskové konferenci po summitu. Na otázky nebyl prostor.

15:46 - Obama jedná se členy polské a španělské delegace. 

15:20 - Na Václavské náměstí, kde se za účasti asi 300 lidí koná demonstrace "Ne základnám", přišly desítky policejních těžkooděnců. Oddělili náměstí od magistrály. Projevy demonstrantů také ruší vrtulník nad náměstím.

15:09 - Z projevu Baracka Obamy bylo jednoznačně jasné, že projekt raketové obrany nekončí, uvedl na tiskové konferenci Mirek Topolánek.

15:06 -  Summit EU-USA je symbolem nové úrovně euroamerických vztahů, řekl český premiér Mirek Topolánek. "Pokládám situaci po nástupu nové americké administrativy za rovněž velmi dobrou," prohlásil. Summit podle něj otevřel spolupráci EU a USA například v ochraně ovzduší.

14:59 -  V Kongresovém centru skončil summit EU - USA.

14:45 - První dáma USA Michelle Obamová odletěla z České republiky. Podle americké ambasády ani nebylo v plánu, že by s prezidentem Obamou pokračovala v cestě z Prahy do turecké Ankary. Obamová po poledni navštívila pražské Židovské Město.

14:00 - Neviditelní se přesunují metrem na Václavské náměstí, kde se chtějí zúčastnit demonstrace "Ne základnám". Ta by měla začít podle mluvčího iniciativy Jana Májíčka v 15 hodin.

13:45 - Šéf pražských policistů Martin Červíček osobně řeší spor se skupinou antiradarových aktivistů, kteří chtějí projít ke Kongresovému centru v pochodu Neviditelných. Policie je odmítá vpustit do prostoru, kam jednotlivce pouští s odůvodněním, že v jejich případě jde o nepovolenou demonstraci.

Demonstrace antiradarových aktivistů. Zdroj: TV Prima

13:03 -  Obama vyzval Evropskou unii k přijetí vězňů z americké základny Guantánamo.

13:02 - Americký prezident zdůraznil, že Spojené státy trvají na územní celistvosti Gruzie a neuznají samostatnost jejích separatistických regionů Jižní Osetie a Abcházie. Na jejich mezinárodní uznání tlačí Rusko.

13:01 - Obama podpořil členství Turecka v Evropské unii. Turecko o členství v EU jedná, řada významných zemí unie má ale ke vstupu Ankary výhrady.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Premiér ČR Mirek Topolánek (vpravo) přivítal v Kongresovém centru v Praze prezidenta USA Baracka Obamu na summitu EU - USA.

:. Premiér ČR Mirek Topolánek (vpravo) přivítal v Kongresovém centru v Praze prezidenta USA Baracka Obamu na summitu EU - USA.

FOTO: Michal Doležal, ČTK

12:50 - Prezident Obama na začátku jednání summitu EU - USA slíbil, že Spojené státy se zapojí do boje s klimatickými změnami. Podle něj jej dosud USA nebraly dostatečně vážně.

12:46 - Antikonfliktní tým české policie zastavil u Kongresového centra skupinu lidí z iniciativy Neviditelní, která chtěla protestovat proti instalaci amerického radaru v ČR.

12:43 - Obama na úvod summitu označil Evropu za největšího přirozeného partnera Spojených států.

:. Prezident USA Barack Obama vedle premiéra ČR Mirka Topolánka na summitu EU - USA v Praze

FOTO: Česká televize

12:33 - V Kongresovém centru začala vrcholná schůzka Evropské unie a Spojených států. Summit organizuje české předsednictví unie. Účastní se i nový americký prezident Barack Obama a premiéři a prezidenti členských států EU.

Z projevu Obamy byli všichni nadšeni. Zdroj: Stream.cz

12:28 - Účastníci neformální schůzky EU - USA se fotografují před jeho začátkem u tabule s logem českého předsednictví. 

12:22 - Vicepremiér v demisi a šéf zelených Martin Bursík v rozhovoru pro ČTK ocenil, že Spojené státy mění postoj k závazkům na snižování emisí skleníkových plynů.

11:26 - Obamu v Kongresovém centru uvítal premiér Mirek Topolánek.  

11:25 - Do pražského Kongresového centra se sjíždějí nejvyšší představitelé členských zemí Evropské unie, kde začíná summit EU - USA. 

11:23 - Kolona s americkým prezidentem Barackem Obamou dorazila do Kongresového centra.

:. Kolona s prezidentem Obamou míří na Nuselský most směrem ke Kongresovému centru.

FOTO: repro ČT24

11:00 - Barack Obama opouští Pražský hrad, aby se přesunul do Kongresového centra, kde se zúčastní summitu EU - USA.

10:47 - "Češi stáli za pádem jaderné říše, aniž byl vystřelen jediný výstřel. Společně to dokážeme. Děkuji, Praho!" zakončil americký prezident svůj projev a za mohutného aplausu se šel pozdravit s diváky v prvních řadách.

10:45 - Pokud Írán ustoupí od svého jaderného programu, my ustoupíme od budování protikraketového systému, řekl Obama.

Barack Obama na Pražském hradě. Zdroj: Stream.cz

10:42 - Severní Korea si musí uvědomit, že celý svět bude stát bok po boku, aby snahám  o vyvtvoření jaderné zbraně zabránil, řekl Obama na adresu KLDR. Íránu vzkázal, že se USA snaží o dialog vzájemný respekt. Pokud ale bude Írán pokračovat ve svém jaderném programu, bude znamenat méně bezpečí pro svět, řekl Obama.

10:40 - Poté, co se ještě letos dohodneme s Ruskem na snížení nukleárních zbraní, budeme chtít do jednání zapojit další země s jaderným arzenálem a dosáhnout celosvětového zákazu jaderných testů, prohlásil Obama.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Americký prezident Barack Obama při projevu na Hradčanském náměstí v Praze.

:. Americký prezident Barack Obama při projevu na Hradčanském náměstí v Praze.

FOTO: Stanislav Zbyněk, ČTK

10:37 - "Ambice USA nalézt svět bez nukleárních zbraní je pevná," řekl Obama.

10:35 - Přestože se snížila hrozba globálního jaderného konfliktu, stále roste riziko atomového útoku, varoval Obama.

10:30 - Prezident USA připomněl zodpovědnost vyspělých zemí v boji s hospodářskou krizí a v odpovědném přístupu k životnímu prostředí.

10:28 - "Jsme tu dnes proto, že před 20 lety lid tohoto města vyšel do ulic," řekl Obama, přičemž ocenil "sametovou revoluci", jejíž název vyslovil česky.

10:24 - Obama poděkoval Čechům za přijetí, připomněl odkaz T. G. Masaryka.

10:22 - Obama zahajuje projev.

Manželé Obamovi zdraví tisíce lidí na Hradčanském náměstí.

FOTO: Česká televize

10:20 - Obama s manželkou Michelle vstoupil na pódium před diváky na Hradčanském náměstí za tónů Smetanovy Vltavy.

10:15 - Prezident Klaus a premiér Topolánek opustili budovu Hradu a přišli mezi diváky shromážděné na Hradčanském náměstí.

:. Obama se na Hradě setkal s Klausem a Topolánkem. Zdroj: ČTK

10:10 - Severní Korea musí zastavit všechny snahy o vyvinutí jaderné zbraně, řekl prezident Obama po setkání se svým českým protějškem Václavem Klausem a krátce před pronesením svého projevu na Hradčanském náměstí, který se má mimo jiné věnovat nukleárnímu odzbrojení. KLDR dnes navzdory protestům okolních zemí odpálila balistickou střelu. [celá zpráva]

10:00 - Program je zpožděn zhruba o třicet minut. Obama, který měl právě zahájit svůj projev na Hradčanském náměstí, stále jedná s prezidentem Klausem a premiérem Topolánkem.

09:38 - Loretánská ulice je zaplněná stovkami lidí, kteří stojí ve frontě před bezpečnostními rámy. Obamův projev na Hradčanském náměstí už velmi pravděpodobně nestihnou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident USA Barack Obama s manželkou Michelle na Pražském hradě s prezidentem ČR Václavem Klausem a jeho chotí Livií

:. Prezident USA Barack Obama s manželkou Michelle na Pražském hradě s prezidentem ČR Václavem Klausem a jeho chotí Livií

FOTO: Milan Malíček, Právo

9:10 - Barak Obama, Václav Klaus a Mirek Topolánek se účastní bilaterálních jednání USA a ČR. Jednání má trvat asi 40 minut.Livia Klausová hostí Michelle Obamovou.

9:08 - Václav Klaus a Barack Obama i obě manželky jdou do budovy Hradu. Obama na chvíli vzal Klause kolem ramen. 

9:04 - Americký prezident vykonává přehlídku Hradní stráže.

9:03 - Zní hymna České republiky.

9:02 - Zní státní hymna USA.

9:01 - Václav Klaus a Livie Klausová vítají americký prezidenstký pár na nádvoří Pražského hradu.

8:57 - Kolona s americkým prezidentem vjela do areálu Pražského hradu.

8:47 - Z hotelu Hilton vyjíždí prezidentská kolona.

:. Kolona s Barackem Obamou vyráží od hotelu Hilton na Pražský hrad.

FOTO: Česká televize

8:45 - Program nabírá zpoždění, přestože měl být v 8:30 americký prezident již na Hradě, stále neopustil hotel Hilton. Vyjela z něj jen kolona policejních aut, uvedla ČT 24.

07:00 - Policie začala pozvolna pouštět dovnitř do ohrazeného prostoru Hradčanského náměstí první zájemce, kteří chtějí vidět amerického prezidenta na vlastní oči během projevu, který má být věnován iniciativě zaměřené na jaderné odzbrojení.

06:00 - První zájemci čekají u vstupů na Hradčanském náměstí již s čtyřhodinovým předstihem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nápisem NO STAR WARS (Žádné Hvězdné války) na nahé kůži chtějí odpůrci umístění amerického radaru protestovat na Hradčanském náměstí.

:. Nápisem NO STAR WARS (Žádné Hvězdné války) na nahé kůži chtějí odpůrci umístění amerického radaru protestovat na Hradčanském náměstí.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

06:00 - Na tramvajové zastávce Brusnice nad Pražským hradem pózovala asi dvacítka demonstrantů proti zvažovanému americkému radaru. Část z nich byla svlečená do půl těla a natřená stříbrnou barvou, dohromady tvořili nápis No Star Wars (Ne hvězdným válkám).

Nedělní program amerického prezidenta v Praze
8:30 - na nádvoří Pražského hradu slavnostní uvítací přehlídka a poté setkání Obama - Klaus. Schůzka i s Topolánkem. Manželky prezidentů si mezitím prohlédnou části Hradu, katedrálu sv. Víta a poslechnou si koncert v bazilice sv. Jiří.
10:00 - projev amerického prezidenta na Hradčanském náměstí, pak přesun do Kongresového centra. Odpoledne summit EU–USA, slavnostní oběd a poté setkání s Václavem Havlem.
17:00 - Odlet do Turecka

Reklama

Související témata:

Související články

ON LINE: Návštěva Baracka Obamy

Cesta amerického prezidenta Baracka Obamy po Evropě vrcholí v Praze, kam přiletěl v sobotu pozdě odpoledne po skončení summitu NATO ve Štrasburku. V české...

Výběr článků

Načítám