Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace pověsili na Nuselský most obří transparent

– Praha
Novinky, ČTK, Luděk Fiala

Obří transparent s nápisem "Bail out the climate" (Vykupte klima) pověsili v neděli aktivisté hnutí Greenpeace na pražském Nuselském mostě. Má být výzvou účastníkům summitu USA a zemí EU, aby se věnovali ochraně ovzduší stejně naléhavě, jako boji s globální finanční a hospodářskou krizí.

Článek

Šestice horolezců z ČR, Slovenska, Maďarska a Rakouska pověsila transparent na stranu mostu směrem k Vltavě, aby na něj účasníci summitu, kteří se sejdou v nedalekém Kongresovém centru, viděli.

"Podstatné je, že to není namířeno proti prezidentu Baracku Obamovi. My vítáme jeho návštěvu a vkládáme do něj velké naděje, že se zasadí o ochranu klimatu," řekl Novinkám Jan Piňos z hnutí Greenpeace.

Prezident USA Obama bude jedním prominentních účastníků summitu USA a 27 států EU. Kongresové centrum bude kvůli koncentraci vrcholných představitelů států jedním z nejstřeženějších míst v zemi.

Na obzoru je nová globální dohoda

Právě změny klimatu by mohly být jedním z témat, na které se Obama při své návštěvě Prahy spolu s hospodářskou krizí a jaderným odzbrojením zaměří. Někteří představitelé EU věří, že ve spolupráci s novou administrativou USA se podaří přivést svět k nové globální dohodě o boji s klimatickými změnami, která přinese údajně největší omezení emisí skleníkových plynů v historii.

Současný kjótský protokol, který omezuje rovněž emise, vyprší v roce 2012 a měla by jej vystřídat nová globální dohoda.

Reklama

Související témata:

Související články

ON-LINE: Návštěva prezidenta Obamy v Praze

V neděli v Praze pokračovala oficiálním programem návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Tisíce lidí si přišly poslechnout jeho projev na...

Výběr článků

Načítám