Hlavní obsah

Obama lichotil Pražanům a celé České republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký prezident Barack Obama v neděli v Praze dostál pověsti skvělého řečníka, který umí oslovit místní obyvatele. Projev prošpikoval narážkami na historii místa. A jako obvykle svůj projev na začátku odlehčil.

Článek

"Jsem pyšný, že tu stojím s vámi v centru tohoto úžasného města ve středu Evropy. A abych parafrázoval jednoho ze svých předchůdců, jsem pyšný na to, že jsem přivedl Michelle Obamovou do Prahy,“ parafrázoval Obama na úvod Johna F. Kennedyho.

V úvodu si získal i tisíce lidí, kteří přišli na Hradčanské náměstí, když prohlásil, že se naučil oceňovat český smyl pro humor. A připomenul hned i historické vazby USA a Československa.

"Za mnou vidíte sochu hrdiny českého národa Masaryka. V roce 1918, poté, co Amerika podpořila nezávislost Československa, Masaryk hovořil v Chicagu hovořil k davu 100 00 lidí,“ řekl Obama a ocenil, že i jeho projev si přišly poslechnout desetitisíce lidí. Zmínil i vztah Masaryka a amerického prezidenta Wilsona.

Ocenil také magii a význam české metropole: "Po více než tisíc let byla Praha vždy výjimečná, za časů míru i války, viděli jste jak říše vznikají a padají, zažili jsem revoluce ve vědě i v umění,“ řekla hlava Spojených států a Prahu označila za "zlaté město, které je mladé i starobylé".

Ocenil taktéž význam událostí z nedávné historie, které napomohly pádu železné opony.

Foto: ČTK

Manželé Obamovi se zdraví s lidmi na Hradčanském náměstí.

:. Manželé Obamovi se zdraví s lidmi na Hradčanském náměstí.

FOTO: ČTK

"Jsem zde i díky Pražskému jaru. Boj o svobodu převážil nad uzurpátorstvím. Před dvaceti lety se lidé opět vydali do ulic města, aby žádali o své právo, které jim bylo odepíráno. Sametová revoluce nás naučila, že mírové protesty dokáží otřást základy říší, že malé země mohou hrát klíčovou roli při utváření světa, že malý lid může vést," řekl Obama. Slova "sametová revoluce" přitom vyslovil česky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám