Hlavní obsah

Opel představil auto do zásuvky, jde o upravený Chevrolet Volt

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Opel vyvinula ve spolupráci s mateřským koncernem General Motors auto, které má být primárně poháněno elektrickou energií. Koncept pod označením Ampera by mohl vyjet na silnice na konci roku 2011. Na ženevském autosalonu to uvedl prezident GM Europe Carl-Peter Forster.

Foto: Reuters

Opel v Ženevě představil nový elektromobil.

Článek

Technologie elektrického pohonu GM, nazvaná Voltec, se objevuje i v jiných vozidlech koncernu General Motors - tu samou používá například Chevrolet Volt . Základem hybridního pohonu jsou lithium-ionové baterie, elektromotor a spalovací motor.

Na krátké vzdálenosti (do 60 km) bude Ampera poháněna výlučně lithium-ionovými bateriemi, které je možné dobíjet z běžné elektrické sítě 230 V. Při delších jízdách je vůz poháněn i nadále elektromotorem, o jehož napájení se stará generátor poháněný malým spalovacím motorem. Díky němu ujede  vůz vzdálenost až 500 kilometrů. Automobil může jet až 160 kilometrovou rychlostí a uveze 300 litrů zavazadel.

Reklama

Související články

Automobilce Opel hrozí krach

Německý Opel potřebuje jako první automobilka v Evropě vládní pomoc. Společnost žádá zhruba 3,3 miliardy eur (přes 90 miliard korun), aby přežila do konce roku...

Výběr článků

Načítám