Hlavní obsah

Atentátník z Bombaje má promluvit pod sérem pravdy

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Indičtí policejní vyšetřovatelé použijí injekci se „sérem pravdy“, aby přiměli Azama Amira Kacaba (24), jediného teroristu, který přežil minulý týden útok v Bombaji, odpovědět otázky o svém původu. S odvoláním na policejní zdroje to ve čtvrtek napsal londýnský list The Times.

Foto: Arko Datta , Reuters

Hořící hotel Tádž Mahál

Článek

„Podrobí se narkoanalýze,“ potvrdil zdroj použití kontroverzní techniky, během níž barbiturát pentonal sodný napadne centrální nervový systém a navodí stav podobný transu.

Kacab, jemuž média přezdívají „zabiják s dětskou tváří“, se stal jádrem sporu mezi Indií a Pákistánem. Zatímco indické bezpečnostní složky tvrdí, že pochází z Pákistánu, Islámábád to popírá a naznačuje, že má zřejmě indické občanství.

Deven Bhártí, zástupce policejního komisaře v Bombaji, minulý týden uvedl, že Kacab pochází z Faridkotu, malé vesnice z pákistánské provincie Paňdžáb.

Bhártí potvrdil, že vyšetřovatelé drží Kacaba izolovaného na neznámém místě. „Jediné, co mohu říci, je, že to není pětihvězdičkový luxusní hotel,“ podotkl.

Sérum pravdy
Jako tzv. sérum pravdy se od padesátých let používá několik různých látek, které ovlivňují centrální nervovou soustavu, takže člověk nad ní ztrácí kontrolu. Mezi nejznámější patří thiopental sodný, skopolamin, ale také hlavní součást extáze MDMA nebo čistý líh.
Cílem těchto látek je odblokovat zábrany, takže člověk řekne i to, co nechce, otázkou je však věrohodnost takto získaného tvrzení.
Barbiturát thiopental sodný krátkodobě utlumí centrální nervovou soustavu, navozuje stav podobný jako při opilosti. Cenná je především skutečnost, že člověk není schopen kontrolovat, co říká. Používá se ale také jako jedna ze tří látek ve smrtící injekci, kterou se popravují odsouzenci na smrt v USA. Má odsouzené uspat, sám thiopental sodný je však schopen zabít.
Skopolamin je aklaloid blízký atropinu, který se dá získat z blínu černého. Látka uvolňuje hladké svalstvo, ale působí také na psychiku, vyvolává poruchy paměti a snižuje schopnost úsudku. Údajně se používal při politických procesech v ČSR v padesátých letech.
Použití drog pravdy je kvalifikováno jako mučení.
Drogy pravdy často používaly ruské tajné služby, zejména KGB. Používá je i indický Centrální úřad pro vyšetřování. Naposledy jich využil při vyšetřování květnových vražd v Dillí.
aš Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám