Hlavní obsah

Od ledna budou povinné energetické průkazy budov

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát si od ledna víc pohlídá, aby všechny nově budované stavby a větší domy, které se mají rekonstruovat, nebyly žrouty energie. Všechny tyto stavby totiž budou muset mít od tohoto termínu jako součást projektové dokumentace tzv. průkazy energetické náročnosti budov.

Foto: Štěpán Luťanský, Právo

K zateplení obytných domů s podlahovou plochou nad tisíc metrů čtverečních bude od ledna zapotřebí průkaz energetické náročnosti budovy.

Článek

Na jejich základě bude moci stavební úřad v krajním případě stavbu i odmítnout s poukazem, že nesplňuje z technického hlediska dnešní normy. Vyplývá to z novely Zákona o hospodaření energií, vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu.

Štítky budou s písmenným označením jako u pračky

Energetický posudek budovy vypracuje na základě žádosti stavebníka či jeho projektanta energetický auditor. Ten mimo jiné projekt novostavby či rekonstrukce většího domu ocení písmeny A až G, jak jsme již zvyklí při označování některých spotřebních výrobků, jako jsou pračky, ledničky, myčky nádobí, žárovky apod.

Současně dá doporučení, co by se na projektu mělo zlepšit. Dostane-li projekt při hodnocení písmena D až G a investor stavby na to nezareaguje jeho vylepšením, bude to znamenat, že je z technického hlediska nevyhovující a stavební úřad k němu nesmí dát souhlas

Vystavení průkazu energetické náročnosti budovy nebude zdarma. U rodinného domku může stát okolo deseti tisíc korun, u bytového domu pak i několik desítek tisíc korun podle velikosti a složitosti budovy. To samozřejmě stavby i opravy domů o něco prodraží.

Průkaz energetické náročnosti budovy nebude nutné pořídit jen při rekonstrukci menších bytových domů s podlahovou plochou do jednoho tisíce čtverečních metrů, což může být například panelák do asi pěti pater.

Některé nové domy by snesly přísnější kritéria

Jiří Veselý, projektant a poradce v Energy Centru České Budějovice, uvedl, že podle jeho soudu by si v současnosti známku horší než C zasloužila řada nových projektů developerských firem. Ty se snaží mnohdy ušetřit náklady za každou cenu, a tak často šetří třeba i na tepelných izolacích,“ řekl Právu Veselý.

Také společenství vlastníků bytů někdy při zateplování domu postupují nekompetentně. I když třeba určitých výsledků v úsporách energií dosáhnou, přínos zateplení mohl být při promyšleném přístupu mnohem vyšší.

Stejný názor má i Marek Chalmovský, zástupce technického ředitele SBD Praha, které v současnosti zatepluje mnoho domů. „Je to rozumná věc. Ceny energií stoupají, a tak dům bude lépe vědět, kde ušetřit,“ řekl Právu. Podle jeho slov tak záměr na úspory energií bude jasnější, přehlednější a lidem se o celé záležitosti bude na schůzi lépe diskutovat. Šubrt se domnívá, že energetické ocenění domu přinese lidem výhodu i při prodeji či pronájmu bytu.

Energetický audit budov není u nás novinkou. Už nyní ho musí předložit všichni ti, kteří chtějí při opravách budov od státu nějaké dotace. Stát se tím chrání, že peníze nepřijdou vniveč kvůli nedomyšleným projektům.

Reklama

Související články

Kdo zateplí dům, neplatí pět let daň

Lidé, kteří zateplí svůj rodinný či obytný dům nebo panelák, získávají kromě velkých úspor energií ještě jednu velkou výhodu: nemusí pět let platit...

Zateplením domu lze výrazně ušetřit

Dům může být sebehezčí, ale bydlet se nám v něm bude dobře jen s důkladnou tepelnou izolací. Nejenže nám s novým izolačním kabátem nebude zima, ale odstraní...

Výběr článků

Načítám