Hlavní obsah

Změny ve vládě musí být bez diskuse s ČSSD, řekl Bendl

Novinky, mib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

ODS bude v neděli po prohraných senátních a krajských volbách řešit, co dál. A to jak v samotné ODS, tak v koaliční vládě. Ve hře je tak výměna Mirka Topolánka jako předsedy strany i vlády. Místopředseda ODS Petr Bendl v Otázkách Václava Moravce na ČT výměnu premiéra nevyloučil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petr Bendl v ČT

Článek

„ODS bude a musí reagovat. Je třeba, abychom mluvili o změnách v ODS, jak neodstoupit od reforem,“ řekl Bendl.

Na otázku ohlídně výměny premiéra Bendl odpověděl vyhýbavě. Řekl jen, ze řešení musí být bez diskusí s ČSSD. Velká koalice je podle něj vyloučena. Výměnu premiéra ale nevyloučil.

Zeman poblahopřál ČSSD

V ČT poblahopřál ČSSD k úspěchu i expremiér a bývalý předseda soc. dem. Miloš Zeman. „Chtěl bych blahopřát ČSSD. Nikdo neočekával takový úspěch. Kdo to říká, tak lže,“ řekl Zeman. Doplnil, že sám v takový úspěch nevěřil.

Dodal, že ČSSD by si měla uvědomit, že podstatný vliv na její úspěch měly chyby vlády, především ve zdravotnictví.

„Kdyby se v roce 2006 vytvořila velká koalice, tak by to nyní takový úspěch nebyl,“ řekl v narážce na předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, který po volbách v roce 2006 velkou koalici jako jednu z variant prosazoval. Před tehdejšími volbami přitom ve společném článku pro Právo Zeman i Paroubek velkou koalici jednoznačně odmítli.

Zeman velkou koalici považuje obecně za krajní řešení, stále se mu ale líbí idea opoziční smlouvy, kteoru opznačil za majstrštyk.

O návratu do ČSSD Zeman neuvažuje: „Bude lépe, když budu sympatizujícím nestraníkem,“ dodal Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám