Hlavní obsah

Bursík: Pokud by vyhrála Kuchtová, odešel bych z vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Strany zelených (SZ) a ministr životního prostředí Martin Bursík by nezůstal ve vládě ani ve vedení strany, pokud by jeho kritička, první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová zvítězila ve volbě předsedy SZ. Uvedl to v úterý v České televizi (ČT).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda SZ Martin Bursík

Článek

Již dříve Bursík řekl, že v případě, že svůj post obhájí, Kuchtovou ve svém týmu nechce. Bursík a Kuchtová se koncem tohoto týdne utkají o předsednickou funkci na sjezdu strany v Teplicích.

Bursík by v případě, že by předsednickou funkci neobhájil, do předsednictva nekandidoval. "Dana Kuchtová a já máme odlišný politický koncept Strany zelených a budoucnost vidíme jinak. Nebylo by ani možné, abych byl ve vládě. Myslím si ale, že sjezd v tomto smyslu dopadne dobře a zvítězí kontinuita, vedení dostane nový mandát, strana se sjednotí, bude to základ nové etapy Strany zelených," uvedl Bursík.

Politik by měl podle něj především zvažovat, zda jsou jeho kroky prospěšné pro stranu a až později, zda jsou prospěšné pro něj. Nedovede si také představit formu garancí, kterou by Kuchtová zajišťovala loajalitu ke straně.

Předseda zelených již dříve delegáty sjezdu, na kterém bude obhajovat funkci, varoval před volbou své protikandidátky. Ve vnitrostranickém bulletinu použil ostrá hodnocení. Uvedl také, že by Kuchtová mohla na poslední chvíli kandidaturu vzdát, aby si udržela moc jako místopředsedkyně. To Kuchtová odmítla.

Podle výsledků průzkumu agentury Median pro ČT, které byly zveřejněny v pořadu Otázky Václava Moravce, by většina lidí chtěla v čele SZ její místopředsedkyni Danu Kuchtovou, u voličů této strany má ale mírnou převahu současný šéf zelených Martin Bursík.

Reklama

Výběr článků

Načítám