Hlavní obsah

VIDEO: Cestující ze soupravy smrti přijeli do Prahy novým spojem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na nádraží v Praze-Holešovicích přijela po 17:00 souprava pendolina s několika desítkami lidí z vlaku EuroCity, který v pátek dopoledne při cestě z polského Krakowa do Prahy narazil do spadlé mostní konstrukce ve Studénce na Novojičínsku. Při neštěstí zemřelo sedm lidí a téměř 70 bylo zraněno, z toho 16 těžce.

Článek

Na nástupišti holešovického nádraží čekali cestující jejich nejbližší rodinní příslušníci, příbuzní a známí. V jedné z čekáren pro ně bylo připraveno improvizované krizové centrum, přímo na nástupišti nabízela pomoc psycholožka.

Desítky přítomných novinářů byli na nádraží svědky mnohdy emotivních shledání, kdy čekající své příbuzné vítali objetím a neskrývali radost, že tragickou událost přežili bez úhony. Někteří cestující novinářům líčili první okamžiky po havárii včetně toho, jak pomáhali zraněným ještě předtím, než na místo neštěstí přijeli záchranáři.

Iron maiden uvidí, měl štěstí

Michal Marflak, (25), policista z Frýdku Místku, který si jel s bratrem do Prahy, popsal okamžik nárazu: „Brždění, jak když zatáhnete za ruční brzdu, a pak několik po sobě rychle jdoucích nárazů.Měli jsme kliku, že jsme byli v zadním voze a takže se nám nic nestalo. Když jsme vystoupili z vagónu, viděli jsme přední vagóny vzpříčené a naražené do mostu. Někteří lidé se rozběhli pomoct zraněným. Tak jsem se k nim přidal. Snažili jsme se pomoct lidem zaklíněným mezi sedačky a dalším, kteří uvízli v troskách vlaku a nemohli se dostat ven. Spousta lidí naříkala a krvácela. Než přijeli hasiči a záchranáři, pár lidí jsme vytáhli," řekl Michal..

"Teprve, když bylo po všem, začalo člověku docházet, co se vlastně stalo. Nejsmutnější byl pohled na lidi, kteří tam ztratili kamarády nebo své blízké. Jsem rád, že aspoň nikomu z mých kamarádů se nic nestalo,“ uzavřel své vyprávění Michal, který měl na kalhotách a na triku skvrny od krve, naštěstí ne od své.

Do Prahy také tímto náhradním spojem přijeli fanoušci metalové skupiny Iron Maiden, která hraje večer v pražském Edenu. V soupravě, která narazila do mostu, cestovalo několik desítek těchto fandů z Česka i Polska.

Jeden z cestujích, který po tragické nehodě přijel náhradním spojem do Prahy, byl Lukáš Pruka, jedoucí na koncert skupiny Iron Maiden.foto: Právo/Michaela Říhová

Mezi nimi byl například Lukáš Průka (24) z Ostravska. Měl osudové štěstí, že vyvázl zdravý, i když nebyl úplně v zadním jídelním voze, kam krátce před neštěstím odešli jeho kamarádi. „Nejhorší nebyl naráz, ale to, když jsme vyšli z vagónu ven a viděli tu spoušť kolem. Kolem nás ležely trosky a popadané troleje, takže jsme dopředu radši ani nešli. Bylo to riskantní. Nikomu bych nepřál, aby něco podobného zažil.“

Nehoda se stala kolem 10:30. Vlak EuroCity Comenius narazil ve Studénce do mostní konstrukce, která před ním spadla. Podle Drážní inspekce jel vlak v době rychlostí kolem 140 kilometrů za hodinu. Strojvedoucí sice ještě stačil rychlost mírně snížit, ale soupravu již nedokázal zastavit.

Alena Janotová se šťastně setkala se synem.foto: Právo/Michaela Říhová

Na místo tragédie, která se v posledních letech řadí mezi největší svého druhu v Česku, přijel premiér Mirek Topolánek, místopředseda vlády Jiří Čunek a ministr dopravy Aleš Řebíček. Lítost nad událostí vyjádřil prezident Václav Klaus i premiéři Polska a Slovenska Donald Tusk a Robert Fico. Topolánek označil nehodu za katastrofu mezinárodního významu a řekl, že se jí bude 20. srpna zabývat vláda.

Mluvčí Českých drah Ondřej Kubala řekl, že za neštěstí může stavební firma, která most stavěla a jehož rozestavěná konstrukce před přijíždějící vlak spadla. Firma o stavebních pracích podle něj nikoho neinformovala. Za normálních okolností by zde byla omezena rychlost, dodal Kubala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám