Hlavní obsah

Dárci zareagovali rychle a krve po vlakovém neštěstí mají nemocnice dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA
Aktualizováno

Fakultní nemocnice s poliklinikou v Ostravě vyhlásila v pátek odpoledne, že nutně potřebuje krev pro zraněné z pátečního vlakového neštěstí ve Studénce na Novojičínsku. Zdejšímu krevní centru se tenčí zásoby skupiny O minus a A minus. Dárci zareagovali rychle, přišli krev dát a kolem čtvrté hodiny odpoledne nemocnice oznámila, že má krve dostatek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lékaři na místě a v nemocnicích ošetřili 67 lidí. Třináct z nich je zraněno těžce.

Článek

„Výzva zafungovala perfektně, už máme krve dostatek,“ uvedl odpoledne mluvčí fakultní nemocnice v Ostravě Tomáš Oborný. Nemocnice převzala od záchranářů devět pacientů s velmi těžkým zraněním a další zraněné.

Mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant řekl, že jim přivezli jednoho pacienta s mnohočetnými zlomeninami, který byl dopraven vrtulníkem a ihned převezen na operační sál. Zhruba pětadvacetiletý pacient bude v nemocnici hospitalizovaný a podle Havrlanta je jediným zraněným, který po vlakovém neštěstí leží v Olomouci.

"Původní odhad byl, že to bude až 20 pacientů, byli jsme na ně připraveni, povolali jsme i zaměstnance, kteří měli volno, a jsme připraveni pomoci ostatním nemocnicím, co se týče krevních zásob," řekl.

Nehoda na železnici si podle posledních informací vyžádala šest mrtvých a 41 zraněných. Z nich je 13 zraněno těžce, byli rozvezeni do deseti nemocnic.

Mezi prvními pomáhala praktická lékařka ze střediska

Jeden z prvních lidí, kteří dorazili na místo železniční tragédie, byla praktická lékařka z nedalekého zdravotního střediska Jaromíra Fabiánová. Na otřesný obraz do konce života nezapomene, řekla na místě neštěstí.

"V ordinaci jsem uslyšela velkou ránu. Z okna jsem nic neviděla, nedalo mi to, tak jsem se sem jela podívat. Naskytl se mi obraz, na který už do smrti nezapomenu," řekla. Okamžitě se vrátila zpět na středisko, kde začala organizovat kolegy a první pomoc.

"Vzali jsme obvazy, další potřebný zdravotnický materiál. Pomáhaly nám rehabilitační zdravotní sestry. Běželi jsme zpátky a začali poskytovat první pomoc. Teprve potom začaly přijíždět první sanitky," uvedla.

Zaměstnanci stavební firmy dostali zákaz mluvit

Rekonstrukci mostu podle informací Práva prováděla komanditní společnost Bögl a Krýzl, která stavbu dělala jako subdodávku pro firmu ODS - Dopravní stavby Ostrava. Ta byla generálním dodavatel celé stavby.

Firma Bögl a Krýzl má v Česku sídlo v Dobřanech na Plzeňsku.

K tragédii se zástupci firmy prozatím odmítli vyjádřit. „Máme zákaz hovořit s novináři, obraťte se na našeho tiskového mluvčího,“ uvedl pouze Miroslav Kovalík, ředitel odštěpného závodu firmy v Ostravě. Právo však zjistilo, že firma nemá v současné době žádného tiskového mluvčího.

Sdílnější pak nebyla ani finanční ředitelka společnosti Anna Aschová v sídle firmy. „Nic k tomu nevím, v současné době tady není nikdo, kdo by se k tomu mohl kompetentně vyjádřit, není tady ani jednatel Workauf, který je v Německu, ani druhý jednatel Krýsl. Zavolejte za hodinu,“ sdělila Aschová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám