Hlavní obsah

Svědci neštěstí: most se před pádem houpal

– STUDÉNKA • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

V pátek dopoledne spadl před projíždějící vlak ve studénce na Novojičínsku Most. Již sedm lidí zemřelo a dalších 67 je zraněno. Lidé, kteří bydlí podél trati, řekli, že most se chvíli před pádem houpal.

Foto: Pavel Karban, Právo

Článek

"Vypadalo to, jako když se posunuje. Jestli to dělali dělníci úmyslně nebo už most začínal padat, těžko říci," řekl Právu jeden ze svědků.

Most pak podle něj začal padal a během dvou vteřin byla ocelová konstrukce dole. A to právě ve chvíli, kdy pod ní projížděl vlak.

foto: Právo/Pavel Karban

Že most není úplně v pořádku, viděl i strojvedoucí vlaku. I on řekl, že viděl, jak se most houpe. Vlak v tu chvíli projížděl stanicí Studénka rychlostí 140 kilometrů v hodině. Strojvedoucí použil rychlobrzdu a stačil snížit rychlost zhruba o 20 kilometrů v hodině. Pak stačil utéct do strojovny lokomotivy.

Most se měl opravovat speciální technikou při níž se zvedne, posune mimo kolejiště, opraví a poté opět vrátí.

Ve vlaku zemřelo pět žen, jeden muž zemřel mimo soupravu. Zda to byl někdo z lidí, kteří šli podél trati, nebo dělník z mostu, se neví.

Svědci také popsali, že záchranářům pomáhali v první chvíli vyprošťovat lidi. "Vytahovali jsem části lidských těl," řekl svědek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám