Hlavní obsah

Bursík: Po auditu nejsou důvody pro odchod Čunka, zůstává i Schwarzenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vicepremiér Martin Bursík uvedl v nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce, že nemá v ruce žádné důkazy, aby mohl požadovat po premiérovi odvolání Jiřího Čunka. Audit Čunka nechal provést ministr zahraniční Karel Schwarzenberg. S jeho závěry Bursíka seznámil. Výsledky šetření už zná i šéf lidovců.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Zleva místopředsedové vlády Martin Bursík a Jiří Čunek a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

"Audit prokázal, že jsem úplatek nevzal a že peníze moje rodina měla," řekl Jiří Čunek, který Bursíkovo vystoupení nesledoval, podle manželky se právě koupal. Výsledky auditu podle Čunka také znamenají, že byl policií vyšetřován účelově.

Podle Bursíka proto nemusí odejít z vlády ani Karel Schwarzenberg, který požádal americkou detektivní kancelář Kroll, aby Čunka prověřila.

Bursík dodal, že celá zpráva bude zveřejněna nejpozději v úterý na internetu. On sám četl jen pětistránkový závěr. Celá zpráva má 29 stran a ještě se překládá, dodal Bursík.

Podle závěru sice šetření poukázalo na některé sporné momenty při prodeji bytů na Vsetíně, ale neplyne z nich, že by Čunek za podezřelý prodej dostal úplatek.

Hodnotu společnosti znalec silně podcenil

Znalec podle detektivní kanceláře Kroll hodnotu společnosti Vsetínské byty s.r.o. silně podcenil, nezahrnul do ní ani hotovostní rezervu, ale neplyne z toho, že Čunek dostal úplatek. Onen sporný půlmilión, který byl vybrán z konta společnosti H Real, která 51 procent Vsetínských bytů koupila, byl ještě týž den uložen zpět na účet H Real.

Stejně nepotvrzené jsou podle auditu informace o předání půlmiliónového úplatku, který údajně Čunek přijal podle své bývalé sekretářky Marcely Urbanové, řekl Bursík.

Z šetření Čunkova majetku plyne, že byl vyšší, než odhadovala policie, takže skutečně mohl být schopen v té době uložit na účet milión.

Audit poukazuje také na nízkou věrohodnost pozdního obvinění, které vznesla Urbanová. "Existují rozpory v důkazech, kdy a kde se Čunek nacházel, tyto rozpory ovšem nepodporují tvrzení, že došlo k úplatku," citoval Bursík ze souhrnu auditu.

Bursík dodal, že Čunek při vyšetřování spolupracoval a že detektivní kancelář spolupracovala i s policií.

Reklama

Výběr článků

Načítám