Hlavní obsah

Soud se Škrlovou a Kateřinou Mauerovou začne v květnu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

První soudní jednání s aktéry kuřimské kauzy vypukne 9. května. Před soudce Městského soudu v Brně předstoupí Barbora Škrlová a Kateřina Mauerová, které čelí žalobě za porušování cizích práv, kterého se měly dopustit tím, že se Škrlová vydávala v brněnském Klokánku za třináctiletou dívku Aničku a Kateřina Mauerová, teta týraných chlapců Ondřeje Coufala a Jakuba Mauera, jí měla identitu potvrdit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Různé podoby Barbory Škrlové

Článek

Právu to v pondělí potvrdil soudce Jaroslav Chochola, který tak s největší pravděpodobností nebude brát zřetel na žádost advokáta Mauerové Pavla Holuba o zastavení trestního stíhání Škrlové i Mauerové.

„Soudce by měl předběžně projednat žalobu a využít možnosti dané mu trestním řádem, který říká, že soud může zastavit trestní stíhání, je-li trest, k němuž může toto stíhání vést zcela bez významu vedle trestu, který může žalovaného postihnout v jiné věci,“ řekl minulý týden Právu Holub s tím, že v kauzy týraných chlapců hrozí jak Škrlové tak Mauerové až 12 let vězení, zatímco ve věci Klokánku pouze dva roky.

Rozsudek může padnout již po prvním jednání

„Pokud není v té druhé věci alespoň nepravomocný rozsudek, lze jen stěží zvolit postup, podle kterého by se mělo zastavit trestní stíhání. Stoprocentně nařídím hlavní jednání,“ potvrdil ale soudce. Podle zdrojů blízkých vyšetřování má spis v případu útěku z Klokánku pouze několik desítek stran, proto není vyloučeno, že verdikt padne hned na prvním jednání.

Přestože se podle informací Práva na potvrzení identity Škrlové podíleli kromě Kláry Mauerové i novinář Jakub Patočka, který byl oklamaný Mauerovými, matka chlapců Klára Mauerová a jejich babička Eliška Mauerová, k soudu se dostaví pouze „Anička“ a Klára Mauerová. Není ale vyloučeno, že žalobce nebo některý z obhájců bude žádat jako svědky další aktéry kauzy.

Škrlovou měl z Klokánku odvézt bratr se svým kamarádem

Škrlová v noci po svém přijetí do Klokánku ze zařízení utekla. „Tehdy jsem byla Anička. Čekala jsem tam na dopis, ten přišel, jedna z pracovnic mi ho přečetla a já jsem pak v noci čekala u okna. Přišli dva muži, kteří mě naložili na zadní sedalo zeleného auta a odjeli jsme,“ popisovala podle informací Práva před vyšetřovateli svůj útěk z Klokánku Škrlová. Dva muži, kteří jí měli pomoci, byli podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním bratr Škrlové Jan Škrla a jeho kamarád, brněnský podnikatel Jan Turek.

Po zmizení „Aničky“ z Klokánku v polovině května loňského roku pročesávaly desítky policistů lesy v okolí Brna, teprve po několika dnech vyšlo najevo, že třináctiletá dívka Anička je ve skutečnosti právě Škrlová.

V případu týraných chlapců se již také připravuje obžaloba. Žalobce musí prostudovat spis, který má 6 000 stran. Přesto by podle některých informací mohla být hotova obžaloba v tomto případě do začátku května.

Reklama

Související články

Státní zástupce obžaloval Barboru Škrlovou

Státní zástupce podal v úterý k brněnskému Městskému soudu obžalobu na Barboru Škrlovou pro trestný čin poškozování cizích práv. Toho se měla se měla dopustit...

Vyšetřování kuřimské kauzy bylo ukončeno

Ve středu bylo skončeno seznamování se spisy v kuřimské kauze týraných chlapců Ondry a Jakuba. Podle postupu daného trestním řádem bude spis, který čítá 4 000...

Výběr článků

Načítám