Hlavní obsah

Nizozemský politik dal kontroverzní protiislámský film na internet

– AMSTERODAM • Aktualizováno

Nizozemský pravicový politik Geert Wilders umístil na internet kopii svého patnáctiminutového protiislámského filmu Fitna (Rozvrat). Ten kritizuje Korán jako knihu plnou fanatismu, která podněcuje násilí.

Článek

Nizozemská vláda se od názorů Wilderse distancovala, přesto panují obavy, že zveřejnění snímku vyvolá podobně nenávistné reakce jako publikace karikatur proroka Mohameda v dánských novinách před dvěma lety a znovu letos v únoru.

Wilders chtěl film, který zatím nikdo pořádně neviděl, původně umístit na stránky poskytovatele internetových služeb Networks Solution. Ten je ale uzavřel.

Pro zveřejnění snímku pak nabídla na svých stránkách místo česká Národní strana. Tento záměr znepokojil českého ministra vnitra Ivana Langera i jeho předchůdce z ČSSD Františka Bublana.

:. Geert Wildersfoto: Reuters

Fitna - sestřih toho nejhoršího o islámu

Samotné dílko je spíše než filmem či dokumentem amatérským kompilátem archivních záběrů a výstřižků z novin, které ukazují nejmladší monoteistické náboženství a jeho přívržence v tom nejméně příznivém světle.

Sestřih začíná záběrem na karikaturu Proroka, z jehož turbanu - nálože trčí zapálený doutnák. Na protější stránce přitom začíná patnáctiminutové odpočítávání. Autoři poté vybrali několik provokativních citací z různých súr Koránu, které mají agresivní charakter. Poté je spojují s archivními záběry tragických událostí, jež mají na svědomí islámští radikálové, například útoky z 11. září 2001, vlakové útoky z Madridu nebo řezání hlavy rukojmí.

Archivní záběry, fotografie a novinové výstřižky potom dokumentují některé extrémní projevy islámu, jako nenávist k židům či homosexuálům. Objevují se také statistické údaje o růstu počtu muslimů v Nizozemí a v celé Evropě. Autoři chtějí varovat pohlednicí s nápisem "Pozdravy z Nizozemí" s obrázky mešit.

Film končí výzvou muslimům, aby stránky, které obsahují verše opěvující násilí na nevěřících, z Koránu vytrhli.

Co vzkazují autoři Fitny v závěrečných titulcích
Muslimové chtějí, abyste dali prostor islámu, ale islám nedá prostor vám.
Vláda trvá na tom, že se má islám respektovat, ačkoliv islám k vám žádný respekt nechová.
Cílem islámu je ovládnout a podrobit, snaží se zničit naši západní civilizaci.
V roce 1945 byl v Evropě poražen nacismus. V roce 1989 byl v Evropě poražen komunismus.
Je na čase porazit islámskou ideologii.
Zastavte islamizaci.

Proti filmu protestují nejen muslimové, ale i Nizozemci

Proti filmu se ještě před jeho zveřejněním vzedmula vlna odporu nejen v islámském světě, ale i v samotném Nizozemsku, kde se mnozí obávají ostré odvety od muslimů. Všichni tam mají na paměti vraždu nizozemského filmaře Thea van Gogha, který byl zavražděn za protiislámský postoj muslimem, a také krvavé demonstrace, jež v mnoha zemích světa vyvolalo zveřejnění karikatur proroka Mohameda nejprve v dánských denících.

Írán již pohrozil Nizozemsku přerušením diplomatických vztahů. Bouřit se proti Nizozemsku začali muslimové v dalších zemích a tajné služby varují před útoky na nizozemské občany a další nizozemské cíle.

Anketa

Měla by Evropa mít strach z islámu?
ano
85,5 %
ne
14,5 %
Celkem hlasovalo 5701 čtenářů.

Geert Wilders

Člen nizozemského parlamentu za Stranu za svobodu (PVV), která má devět míst ve 150členném sněmu.

Žádá uzavřít hranice muslimským přistěhovalcům a přimět ty, kteří jsou již v zemi, aby podepsali dohodu o úplném přizpůsobení.

Navzdory jeho kontroverzním názorům nizozemský tisk oceňuje Wildersovy schopnosti dominovat politickým debatám, vyvolat je a získat pozornost pro své názory.

Loni v prosinci byl Wilders nizozemským populárním rádiem NOS-radio zvolen politikem roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám