Hlavní obsah

Praha ztratila 50 miliónů, odešly na špatný účet

– PRAHA
Právo, če, jfk

Magistrát od minulého týdne hledá 50 miliónů korun, které skončily neznámo kde. Peníze měly odejít z města na účet společnosti Skanska, tam však nedorazily. Údajně byly poslány na jiný účet a kontrolní mechanismy selhaly. Podle magistrátu byl spáchán trestný čin a případem se již zabývá policie.

Článek

„Podali jsme trestní oznámení z důvodů machinací při převodu peněz,“ uvedl mluvčí magistrátu Jiří Wolf s tím, že policie, která případ prošetřuje s podezřením na podvod, uvalila na jakékoli informace přísné embargo. "Případ jsme převzali koncem minulého týdne,“ potvrdil Právu mluvčí pražské policejní správy Tomáš Hulan. Policie zatím neví, kdy a kdo údajný přečin spáchal.

Náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS) zdůraznil, že nejde o nepořádek na magistrátu, ale o trestní čin. „Nebylo to chybou úředníka. Nebyl to šlendrián,“ řekl s tím, že doufá, že policie věc vyšetří co nejrychleji a městu se peníze vrátí.

Magistrát odmítá sdělit jakékoli podrobnosti, nechce ani říci, kdy k defraudaci došlo. Blažek pouze uvedl, že není stará.

Podle informací Práva se událost stala na magistrátním odboru městského investora. Jeho ředitel Jiřím Toman dostal k podpisu fakturu s jiným číslem účtu. Toman se odmítá k záležitosti vyjadřovat a odkázal Právo na mluvčího magistrátu.

Tomu, že ke zpronevěře mohlo dojít na tomto odboru, nahrává fakt, že zástupkyně ředitele magistrátu pověřená řízením finanční oblasti Zdena Javornická o ničem neměla ani tušení. „Vůbec nic o tom nevím, nikdo se na nás neobrátil. Ani centrální účtárna nemá žádné informace,“ sdělila Javornická. „Odbor městského investora je však po ekonomické stránce samostatnou účetní jednotkou,“ dodala.

Peníze za stavbu kanalizace

Skanska údajně vystavila fakturu ve výši 50 miliónů za stavbu kanalizace v Újezdu nad Lesy a odeslala ji na magistrát. Místo do Citibank však z magistrátu peníze putovaly jinam. „Vzhledem k tomu, že máme zájem na úspěšném vyšetření případu, nemohu se k ničemu vyjadřovat,“ řekl Právu mluvčí společnosti Skanska Ondřej Šuch.

Podle informací z magistrátu nemusí stát za falešnou fakturou nutně úředník. Mohl ji prý zaměnit i někdo mimo magistrát.

Obdobnou ztrátou peněz se nedávno zabývala radnice Prahy 1. Referent odboru dopravy a životního prostředí David Borkovec zpronevěřil 34 miliónů korun tak, že přes osm let si nechával posílat na svůj účet poplatky za užívání veřejného prostranství. Soud ho poslal na několik let za mříže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám