Hlavní obsah

Klaus zahájil prezidentské námluvy u lidovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus zahájil mezi českými zákonodárci oficiální kampaň, jejímž vyvrcholením by mělo být jeho znovuzvolení do čela státu. První zastávkou na Klausových prezidentských námluvách byl ve středu odpoledne poslanecký klub KDU-ČSL. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach ve středu navíc uvedl, že váhání ekonoma Jana Švejnara, zda přijmout prezidentskou kandidaturu by mohlo nahrávat Klausovi.

Článek

Podle Škromacha by bylo nejlepším řešením podpořit místo Švejnara nominaci někdejšího ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera. Dienstbier by byl také přijatelnější pro komunisty a i některé lidovce. Škromach také nastínil variantu tzv. výměného obchodu mezi ODS a lidovci.

"Dovedu si představit, že bylo řečeno: Chcete Čunka ve vládě? - To je možné, ale musí ho jmenovat nově zvolený prezident Klaus,"uvedl Škromach. S "vládními hrátkami" podle něj též souvisí i anonymní udání na vicepremiéra a šéfa zelených Martina Bursíka, na jehož základě je vyšetřován pro podezření z daňových úniků.

Klaus má jisté hlasy ODS

Klaus má zatím jistou podporu poslanců a senátorů ODS, tedy 122 hlasů. Ve třetím volebním kole, kdy se hlasy zástupců obou komor sčítají, by tak potřeboval jen dalších 19 hlasů.

Prezident se proto bude snažit získat na svou stranu některé lidovecké, ale i sociálnědemokratické a komunistické poslance, s jejichž pomocí byl zvolen před pěti lety.

Podporu nemůže naopak očekávat od poslanců Strany zelených, která navrhla jako jeho protikandidáta ekonoma Jana Švejnara. Ten uvede příští týden, jestli kandidaturu oficiálně přijme.

Švejnar již navštívil všechny sněmovní kluby s výjimkou ODS a diskutoval také se členy senátorských klubů SNK, Klubu otevřené demokracie a KDU-ČSL.

Švejnara nominovala také ČSSD, jeho definitivní podporu ale podmínila tím, že pro něj budou alespoň poslanci KSČM. Ti se zatím s konečnou platností nevyjádřili.

Prezidentské volby začnou 8. února, předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) svolal na tento den společnou schůzi obou parlamentních komor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám