Hlavní obsah

V pákistánské Červené mešitě se celou středu bojovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Celou středu pokračovaly boje v islámábádské Červené mešitě, kterou ovládali radikálové. Pákistánské ozbrojené složky se snaží od úterního rána komplex ovládnout, odpoledne oznámily, že ho dostaly plně pod kontrolu Při bojích zahynulo přes padesát radikálů včetně zástupce vůdce mešity Abdula Rašída Ghazího. Padlo i osm vojáků a policistů.

Článek

"První fáze operace je u konce. Uvnitř už nejsou žádní radikálové," řekl armádní mluvčí, divizní generál Vahíd Aršad Vojáci prý ale stále procházejí labyrint mešity a přilehlých budov, aby z nich odklidili miny a nevybuchlou munici. Odnášejí také těla mrtvých.

Vahíd Aršad sice v úterý večer hovořil o závěrečné fázi operace [celá zpráva], nicméně pak připustil, že asi čtvrtina komplexu je nadále v rukou rebelů. Během středy ovládla vojska přes 95 procent komplexu budov okolo Červené mešity a odpoledne pak celý areál.

Armáda podle generála postupovala opatrně, aby se vyhnula krveprolití. Nevědělo se řesně, kolik militantů zůstalo v mešitě zabarikádovaných. Panovaly i obavy, že radikálové ve sklepeních mohou zadržovat další desítky žen a dětí jako rukojmí. Zatím bylo osvobozeno třicet žen a dvacet dětí.

Asi 70 radikálů bylo při akci zajato nebo se vzdali. Zatím mezi nimi není žádný cizinec, i když se uvádělo, že se v mešitě skrývají zahraniční radikálové. Mezi mrtvými je i zástupce vedoucího mešity Abdul Rašíd Ghazí. [celá zpráva] Zahynul při přestřelce mezi policisty a radikály.

Mluvčí ministerstva vnitra Džavíd Ikbál Číma k jeho smrti uvedl:: "Byl spatřen ve sklepě a vyzván, aby vyšel. Vyšel se čtyřmi nebo pěti radikály, kteří pokračovali v palbě na bezpečnostní síly. Jednotky palbu opětovaly a v křížové palbě zahynul." Podle Čímy Ghazí používal jako lidské štíty ženy a děti, i když vůdce radikálů popíral, že by v mešitě kohokoli násilím zadržoval.

Protesty proti zásahu

Útok na mešitu již vyvolal protest v zemi. Dav zadržel několik policistů a lidí, kteří se údajně podíleli na nemorálních a neislámských aktivitách. Panují obavy z reakce dalších muslimských radikálů z jiných pákistánských mešit. Smrt Ghazího může posílit islámské fundamentalisty, kteří jako on chtějí v zemi zavést islámské právo šaría a staví se proti pákistánskému prezidentovi  Parvízu Mušarafovi.

Vývoj konfliktu u Červené mešity v posledním týdnu:

3. července - Při přestřelkách mezi policií a studenty zabarikádovanými už od začátku roku v Červené mešitě bylo zraněno přes 400 lidí.

4. července - V okolí mešity vyhlášen zákaz vycházení; přes 1000 studentů se vzdalo a odevzdalo zbraně.

5. července - Vláda uvedla, že v areálu mešity zůstává zhruba 250 mužů a chlapců a údajně až 600 žen a dívek.

7. července - Podle Ghazího bylo zabito již na 70 studentů, vláda oficiálně uvedla počet kolem dvaceti.

9. července - Vyjednávání mezi vládou a radikály o ukončení obléhání Červené mešity po devíti hodinách ztroskotala.

10. července - Pákistánské bezpečnostní síly Červenou mešitu obsadily. V boji zahynul i vůdce obránců Abdul Rašíd Ghazí. V prvních hodinách boje přišlo o život nejméně šest desítek lidí - 50 muslimských radikálů a osm vládních vojáků; množství mrtvých však bude nepochybně mnohem vyšší.

11. července - Čtvrtina komplexu kolem mešity zůstává nedobyta a boje pokračují.

Armádní útok na mešitu byl vyvrcholením napětí mezi policií a studenty několika madrás při mešitě. Ti požadují vyhlášení tradičního práva šaría v zemi a úřady je viní ze série únosů civilistů. Poté, co policie minulý týden v okolí mešity vytyčila ochranné pásmo, vypukly nepokoje, při nichž se vzbouřenci zabarikádovali v mešitě a v sousedícím ženském semináři.

Reklama

Související témata:

Související články

Radikálové z Červené mešity nabídli kapitulaci

Radikálové z Červené mešity v pákistánském Islámábádu, která je od středy v obklíčení bezpečnostních složek, nabídli, že se vzdají, pokud většině bude umožněn...

Výběr článků

Načítám