Hlavní obsah

Titul krajského Historického města táhne do Boskovic turisty

Boskovice se staly krajským vítězem soutěže Historické město roku 2017, letos plánují použít na regeneraci městské památkové zóny víc než 1,7 miliónu korun. Letos chce město opravit střechu zámeckého skleníku poničenou loni orkánem. Chystá se také obnova podlahy ve sklepení budovy rezidence, kterou napadla dřevomorka, uvedla místostarostka Dagmar Hamalová.

Foto: Profimedia.cz

K návštěvě láká mimo jiné hradní zřícenina.

Článek

Městu se daří dlouhodobě získávat dotace na obnovu památkové zóny a pečuje o ni podle regulačního plánu. Aktuálně je schválený plán obnovy pro roky 2018 až 2024.

V historickém sklepení bude po opravě podlahy umístěna expozice Muzea regionu Boskovicka. „Bude zaměřená na pohádky a pověsti regionu severního Blanenska,” řekla Hamalová.

Boskovice usilují o celostátní titul Historické město roku opakovaně víc než deset let. Krajské kolo už několikrát vyhrály, v celorepublikovém hodnocení skončily v letech 2004 a 2013 druhé. „Výsledek bude vyhlášen ve Španělském sále Pražského hradu 17. dubna,” dodala.

Boskovicím podle Hamalové účast v soutěži přináší vyšší počet turistů, kteří do města přijedou. Město má sice jen přes 11 000 obyvatel, ale k návštěvě nabízí zámek, hradní zříceninu, zachovalé historické centrum a židovské město. Navíc je vhodným východištěm do krajiny Drahanské vrchoviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám