Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vinobraní, Dny NATO, oslavy jablek, těstovin i sv. Václava

Následující víkend patří oslavám. Nejvíce bude opěvováno víno, ochutnávat se bude ve Valticích, Lanškrouně, Praze, na Karlštejně a v Litoměřicích. Těstovinám bude patřit sobota v Boršově nad Vltavou. Památku sv. Václava si připomenou v Telči a Kutné Hoře. Za jablky se vydejte do Hostětína nebo na zámek Nebílovy. Největší letecko-armádně-bezpečnostní akci ve střední Evropě uvidíte na Dnech NATO v Ostravě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jablka budou oslavovat na Hostětíně i zámku Nebílovy.

Článek
Praha

Festival Zažít město jinak a Velká podzimní cyklojízda

V sobotu se koná pošesté pouliční festival Zažít město jinak. Po celý den od 10 do 22 hodin budou v Praze probíhat besedy, výstavy, divadelní představení, sportovní akce, trhy originálních výrobků, koncerty a pestrý program pro děti. Do festivalu se zapojí četné restaurace a kavárny, které vytvoří na ulicích posezení. Centrum festivalu bude na Vinohradech, odkud ve 13 hodin vyráží Velká podzimní cyklojízda. Pojede se přes Vinohrady, Žižkov, Letnou, Břevnov, Košíře, Smíchov, Vršovice, Troju, Letňany a další čtvrtě. Více najdete zde.

Cyklojízda pražských škol

Ve čtvrtek se pojede druhý ročník dětské cyklojízdy a pěší cesty na podporu šetrných způsobů dopravy do práce i do školy. V rámci školní cyklojízdy budou moci žáci zapojených škol komentovat současnou dopravní situaci v Praze a navrhnout, co by se dalo zlepšit. Sraz je v parku Družba na Pankráci v 8.30 hodin, po půl hodině se vyjede směrem na Kampu, kde je plánovaný příjezd na 10 hodinu a pak odjezd v 11 hodin zpět do parku Družba.

Vinobraní v Edenu

V sobotu se patnáct nejlepších vinařství ze soutěže Král vín České republiky sejde na vinobraní ve Vršovicích. Ve stáncích na prostranství před nákupním centrem v Edenu budou zájemci moci degustovat víno, diskutovat s vinaři nebo nakupovat jejich vína. Celodenní akci v Edenu doplní cimbálová kapela, občerstvení v podobě oliv, sýrů, uzenářských specialit a pečiva.

První ročník festivalu skla, šperků a módy

Milovníkům módy, šperků a bižuterie je určen dvoudenní festival skla, jehož první ročník se bude konat už tento víkend na nádvoří paláce Kinských na Staroměstském náměstí v Praze. Ke zhlédnutí i k zakoupení bude na místě bezpočet náhrdelníků, broží, náramků a dalších ozdob z tuzemských uměleckých dílen.

Organizátoři Glass art festivalu pro návštěvníky chystají také hudební vystoupení, workshopy, pokus o rekord v navlékání korálků nebo módní přehlídku. Čeští tvůrci budou moci své výrobky prezentovat i na přehlídkovém molu, jež vyroste přímo v Pařížské ulici v rámci akce Prague Fashion Weekend.

Glass art festival začíná v sobotu v 11 hodin a končí ve večerních hodinách následující den. Vstupné je zdarma. Více informací zde.

Středočeský kraj

Svatováclavské slavnosti 

V sobotu se ve Vinných sklepech a na Palackého náměstí v Kutné Hoře konají Svatováclavské slavnosti a Přehlídka českých vín. Tradiční kulturní akce láká na program pro děti i dospělé od 13 do 22 hodin. V překrásných exteriérech Palackého náměstí se bude střídat hudba s divadlem, míchat styly a žánry, staročeský trh nabídne řemeslné i farmářské výrobky.

V Průhonicích vystavují české orchideje

Výstava velkoplošných fotografií Ondřeje Prosického a kreseb Davida Vojtuše s různými druhy českých orchidejí, přesněji zástupců vstavačovitých, je otevřena návštěvníkům Průhonického parku do 31. října. V neděli 25. září je pak doplní výstava obrazů malujícího chirurga Oldřicha Pražana „S muzikanty na cestách“. Makrosnímky květů, které ve skutečnosti mají někdy jen několik milimetrů, ukážou křehkou krásu rostlin, o jejichž existenci u nás většina lidí netuší.

Vinobraní na Karlštejně

O víkendu budou kromě ochutnávky vín a burčáku na Karlštejnském vinobraní připraveny i ukázky gotického odívání, výuka historických tanců, souboje a další. Cesta k hradu bude lemována dobovými krámky. Vrcholem dvoudenní události je průvod, který se v čele s císařem římským a králem českým Karlem IV. a jeho družinou vydá z karlštejnských vinic přes obec až na hrad. Více informací najdete zde.

Velkopopovické soutěže dobrovolných hasičů

V sobotu se v areálu velkopopovického pivovaru sejdou týmy dobrovolných hasičů, aby poměřily síly v požárním sportu. Dovednostní soutěž proběhne od 13 do 17 hodin a některé části si vyzkouší i diváci.

Připraveny jsou disciplíny běh na sto metrů, při kterém budou muset zdolat dva metry vysokou překážku a přeběhnout téměř jeden metr vysokou lávku. A nebude chybět královská disciplína dobrovolných hasičů, požární útok, která napodobuje faktický ostrý zásah v případě požáru.

Připravena bude také výstava hasičské techniky včetně funkčních i historických zásahových vozidel.  Diváci si mohou vyzkoušet samostatné soutěže o ceny.

Jihočeský kraj

Slavnosti těstovin

Špagety, vřetena, kolínka, celkem asi třicet kilo gurmánských zážitků v podání šéfkuchaře Petra Šímy chystají v Boršově nad Vltavou pro návštěvníky prvních Slavností těstovin. Součástí budou soutěže a ochutnávky. V doprovodném programu bude videomaping od 21 hodin a také koncert Františka Nedvěda od 17 hodin. Celodenní netradiční akcí s ohňostrojem pro celou rodinu se Boršovští rozloučí s létem.

Na sobotu je nachystáno několik soutěží, třeba v rychlostním pojídání těstovin o Boršovského jedlíka či v rozeznávání třiceti druhů těstovin o Zlatou nudli a také v pivním duelu. Chystají se vyhlídkové plavby po Vltavě, jarmark tradičních řemesel nebo selské jízdy po Boršově. Dětem bude patřit vystoupení klauna a kouzelníka i rozličné atrakce. Vstup zdarma budou mít návštěvníci, kteří mají příjmení spojené s těstovinami. Vstupenky si tak nebudou muset koupit například pan Kolínko, Mouka nebo paní Fleková a Mušličková.

V Písku mají výstavu kresleného humoru

Kdo se chce dobře pobavit, může si do neděle naplánovat cestu do jihočeského Písku. V tamní galerii Sladovna pro návštěvníky chystají výstavu nejlepších děl Mezinárodního bienále kresleného humoru. Zároveň tam ve středu otevřeli i dvě autorské výstavy, a to kreseb karikaturisty Lubomíra Lichého a Macieje Trzepalky z Polska.

Bienále bylo otevřené pro autory starší 18 let z celého světa, každý mohl do soutěže zaslat až pět originálních kreseb, které nebyly v minulosti oceněny na jiné mezinárodní soutěži. V elektronických přihláškách přišlo přes devět set kreseb od 281 kreslířů. Čeští autoři soutěž obeslali 42 díly, na pomyslné druhé příčce co do počtu zúčastněných autorů z jedné země se umístilo Polsko (22), dále Írán (17), Rusko a Turecko (po 16), Rumunsko (15) a Indonésie (13). Počet přihlášených autorů i kreseb proti předchozímu ročníku v roce 2009 vzrostl o 55 procent.

Plzeňský kraj

Výstava hub 

Velkou výstavu hub můžete navštívit v klášteře Plasy. Od pátku do neděle se otevře zájemcům zimní refektář mezi 10 až 16 hodinou. Mottem expozice je: Jestli i letos narostou, výstava bude. Slavnostní zahájení akce je naplánováno na 8.30 hodin s koncertem ZUŠ Plasy. Následují od 10.15 hodin odborné přednášky v budově archivu. Od 11.30 hodin bude zasazen Šarlatový dub. Další podrobnosti najdete zde.

Slavnosti jablek

Na zámku Nebílovy v neděli můžete vzdát hold ovoci, které se objevuje v řecké mytologii, křesťanství a navíc je přímo spjato s historií zámku Nebílovy. Program potrvá od 12 do 18 hodin. Zájemci ochutnají křížaly z nové sušárny ovoce v Nebílovech, budou se moci poradit se zahrádkářem Stanislavem Peleškou. K ochutnání budou i medy, mošty, slivovice, moučníky, pečivo. Na zámku vystoupí Duo Harmonie, Chrástecký lidový soubor a Lukaváček.

Cesta do pravěku s Karlem Zemanem

Na hradu Velhartice se do 30. října můžete ponořit do fantastického světa Karla Zemana. Interaktivní expozice zavede návštěvníky do říše filmového tvůrce Cesty do pravěku, snímků Ukradená vzducholoď, Vynález zkázy, Na kometě a dalších. Výstavu lze navštívit během otvírací doby hradu. Další podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Vyhlídková věž v Kraslicích bude opět otevřena pro veřejnost

Po stavebních úpravách bude v sobotu 24. září opět otevřena vyhlídková věž u Evangelického kostela v Kraslicích. V dalších měsících a letech bude věž přístupná pro veřejnost zpravidla jen během konání nějaké veřejné akce v Městských sadech. (celý článek)

Poklad štaufské gotiky, který nám může závidět celý svět

Příští rok si připomeneme 800 let od vzniku Zlaté buly sicilské, dokumentu prvořadého státního významu, který z našich zemí učinil natrvalo království, a pojem český král tak na mnoho staletí vstoupil do dějin Evropy. V Chebu se ukrývá poklad štaufské gotiky, který nám může závidět celý svět. (celý článek)

Ústecký kraj

Vinobraní v Litoměřicích

O víkendu ožijí Litoměřice vinobraním. Historický doprovodný program připravili organizátoři na Mírovém náměstí, kulturní festivalový program s českými kapelami nabídne například skupiny Čechomor, Kryštof a další. Nakonec se můžete těšit i na ohňostroj. Podrobný rozpis akce najdete zde.

Liberecký kraj

Poznávání zámku Horní Libchava

V sobotu se veřejnosti otevírá zámek Horní Libchava. Každou celou hodinu od 9 do 17 hodin bude průvodce seznamovat zájemce s koncepcí nového využití zámku a se záměry rekonstrukce, včetně jeho historie. Návštěvníci uvidí také unikátní výstavu fotografií „Svět očima Oldřicha Kiliána“, současného majitele zámku, který cestoval a navštěvoval domorodce a indiány i v těch nejzapadlejších koutech naší planety.

Od 14 do 17 hodin proběhne workshop s restaurátorkou Vendulou Fedorčákovou. Na konci diskuze si zájemci vyzkouší malbu na dřevo, stejně jako děti ve výtvarné dílně „Malujeme renesanční strop“.

Od 20 hodin do půlnoci si z nádvoří můžete prohlédnout nasvícenou renesanční fasádu zámku a následovat průvodce nočním zámkem. Více najdete zde.

Na Adama a Evu do akvaparku

V libereckém akvaparku se v sobotu večer sejdou naturisté. Od 18 do půlnoci budou mít možnost koupat se na Adama a Evu. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Vízmburk - utajené východočeské Pompeje

Když se počátkem 70. let minulého století objevily zprávy o nálezu lesem zakonzervovaného hradu Vízmburka u Červeného Kostelce, byl to opěvovaný nález. Senzace, objev století. Tehdejší média si nemohla počínat bulvárně, ale objevení „Bílého hradu“ komentovali všichni. (celý článek)

Pardubický kraj

Žichlínské vinobraní

V sobotu od 14 hodin začíná pod širým nebem netradiční Žichlínské vinobraní v Lanškrouně. Vystoupí DJ Kotas a od 20 hodin pak skupina Frees Letohrad. Kromě vína, burčáku a piva se můžete těšit na koláčky a teplou kuchyni. Vstupné je dobrovolné. Více informací zde.

Vysočina

Svatováclavské časy

V sobotu ukončí v Telči letní sezónu slavností Svatováclavské časy s oslavou 110 let včelařů. Akce začíná od 10 hodin na Náměstí Zachariáše z Hradce v Telči. První je připravena veselá pohádka O Smolíčkovi, od 13 do 14 hodin bude přednášet o včelích produktech a zdraví člověka Jiří Brožek. Následují gotické tance od Calyculus Jindřichův Hradec. Ve 14.30 přijede sv. Václav s družinou. Těšit se můžete i na šermířský souboj, renesanční tance a řemeslný a farmářský trh na náměstí.

Po celou dobu si můžete prohlédnout historické včelařské nástroje i moderní pomůcky, život včelstva v demonstračním úlu, ochutnat med ve vstupní síni radnice. Podrobnější program najdete zde.

Jihomoravský kraj

Hudbobraní & Burčáky

Ve Valtickém podzemí se v pátek a sobotu koná Hudbobraní & Burčáky. Jedná se o multižánrový benefiční festival kapel s hudebníky, vinaři a sklepiéry Valtického podzemí. Kromě hudby na návštěvníky čekají i chlazené odrůdové burčáky a vína Lednicko-valtického areálu a místní gastronomické speciality vhodné k burčáku i vínu. Začátek akce je v 10 hodin. Více najdete zde.

Pevnost Výpustek sloužila jako skladiště i atomový kryt

Za bytelnými ocelovými vraty nejprve narazíme na filtry a zařízení pro chemickou a radiační očistu. Pak následuje dlouhá řada paland a za nimi kóje s operačními mapami, telefony a další komunikační technikou. Jídelna, lékařská pracoviště. Tak vypadá nitro dlouhého betonového tubusu, který byl v době kubánské krize vestavěn do jedné z chodeb jeskynního komplexu Výpustek nedaleko poutního městečka Křtiny. (celý článek)

Galerie v Mikulově zve na výlet do říše fantazie

Dřevo, mosazné kličky, příbory i knoflíky se pod rukama Rudiho Lorenze proměňují v neotřelé plastiky s vlastní duší. Ochutnávku z díla tohoto brněnského výtvarníka nabízí do 9. října nová výstava v mikulovské Městské galerii. (celý článek)

Olomoucký kraj

Duchové a strašidla na Bouzově

Od pátku do neděle se veřejnosti v 18 hodin otevírá hrad Bouzov. Po setmění se tak odvážlivci setkají se strašidly a dalšími pohádkovými postavami. Dopředu si na kostýmované prohlídky hradu rezervujte místo na telefonu: 775 888 960.

Zlínský kraj

Zámek Holešov nově láká na hudební klub i vyjížďky na loďkách

Při toulkách Zlínským krajem můžete jedno z nejpříjemnějších cestovatelských překvapení zažít v Holešově na Kroměřížsku. Z chátrajícího místního zámku se v posledních letech vyloupl atraktivní turistický skvost. (celý článek)

Oslavy jablek

Tradiční Jablečnou slavností ožije v neděli Hostětín na Uherskohradišťsku. Návštěvníci obce mohou letos už podesáté ochutnat například jablečné moučníky, čerstvý ovocný mošt nebo sušené ovoce. V 11 hodin začne na návsi jarmark, na němž se představují zástupci tradičních řemesel a zemědělci. Kromě pokrmů z ovoce budou ke koupi jehněčí steaky, klobásky, guláš a saláty.

Připraven je i kulturní program, včetně koncertů nebo divadelního představení o Kašpárkovi. Každý, kdo do Hostětína dorazí pěšky, na kole nebo vlakem, obdrží skleničku moštu zdarma.

Pečený tibetský jak a exotické zážitky lákají na zlínský zámek

Už jste někdy ochutnali jačí pečínku za zvuků tibetské trubky? Pokud ne, naplánujte si o víkendu cestu do zlínského zámku. Výstava ŠANGRI-LA připravuje pro milovníky netradičních vjemů další zajímavé zážitky. Po návštěvě tibetských mnichů a indických tanečníků míří do Zlína možná i samotný Yetti... (celý článek)

Drakiáda s Valašskou olympiádou

Poslední zářijovou sobotu budou nad Velkými Karlovicemi létat draci. U hotelu Galík se bude soutěžit při tradiční Drakiádě od 10 hodin. Ve 13 hodin pak vypukne soutěžní létání, bude vyhodnocen a odměněn nejhezčí, největší či nejvýše létající drak. Ve 14 hodin se pokusí o rekord v počtu nejvíce létajících draků v jednu chvíli.

Mezi 10 a 15 hodinou se mohou děti i s rodiči zapojit do zábavné Valašské olympiády. Dopoledne soutěžící poměří síly v disciplínách volně a s dávkou recese inspirovaných běžným životem Valachů. Odpolední soutěže budou více zaměřeny na všeobecné dovednosti. V rámci drakiády bude také vyhlášena fotosoutěž o zajímavé ceny.

Moravskoslezský kraj

Dny NATO

Celý víkend se v Ostravě konají Dny Nato - největší letecko-armádně-bezpečnostní akce ve střední Evropě. Cílem akce je prezentovat široké veřejnosti co nejširší škálu prostředků, kterými disponuje Česká republika a její spojenci na poli zajišťování bezpečnosti. Připraveny jsou také besedy, filmové projekce, semináře a prezentace vojenské a záchranářské techniky gradující programem na Letišti Leoše Janáčka Ostrava (airport-ostrava.cz).

Návštěvníci uvidí prezentaci těžké vojenské, policejní i záchranářské techniky, dynamických ukázek výcviku speciálních jednotek, leteckých ukázek a prezentace výzbroje, výstroje a vybavení útvarů a další. Podrobný program zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Vízmburk - utajené východočeské Pompeje

Když se počátkem 70. let minulého století objevily zprávy o nálezu lesem zakonzervovaného hradu Vízmburka u Červeného Kostelce, byl to opěvovaný nález....

Výběr článků

Načítám