Hlavní obsah

Zámek Holešov nově láká na hudební klub i vyjížďky na loďkách

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při toulkách Zlínským krajem můžete jedno z nejpříjemnějších cestovatelských překvapení zažít v Holešově na Kroměřížsku. Z chátrajícího místního zámku se v posledních letech vyloupl atraktivní turistický skvost.

Foto: ČTK

Zámek Holešov

Článek

Ještě před nedávnem byl zámek pro návštěvníky zavřený. To se ale změnilo poté, co ho před šesti lety odkoupilo město a začalo investovat do jeho rekonstrukce. Od té doby se nejen mění před očima, ale navíc ožívá doprovodnými akcemi.

Zatímco zvenčí ještě průčelí raně barokního zámku zdobí starší fasáda, uvnitř už vás vítá upravené nádvoří s novou kašnou. Novotou se rozzářilo také přízemí a první poschodí. Ve sklepení vznikl hudební klub a nyní pokračuje rekonstrukce dalších prostor.

Lodičkou napříč vodním kanálem

Vyrazte objevit zajímavosti zámku při prohlídce s průvodcem. K vidění jsou sice většinou „jen“ prázdné místnosti bez mobiliáře (zařízení bylo v 50. letech kompletně rozkradeno), na druhou stranu se však dostanete i do prostor, které jsou na jiných zámcích nepřístupné.

Jistě vás ohromí například honosný velký sál, který svou výškou obsáhl dvě zámecká poschodí, nebo komorní zámecká kaple.

Příjemnou tečkou je procházka okolím zámku. Je obklopen jedinečným, rozsáhlým parkem francouzského typu, který volně přechází do anglické obory o rozloze 62 hektarů. Jeho součástí je systém vodních kanálů ve tvaru Neptunova trojzubce a Růžová zahrada s pomníkem významného rodáka, hudebního skladatele F. X. Richtera.

Po vodním kanálu si můžete nově vyjet i na loďkách, půjčují se hned vedle zámku. V sousedství parku se osvěžte v areálu moderního koupaliště s rozlehlou travnatou plochou. A pokud se zdržíte až do večera, zajděte do zámecké hvězdárny. Bezmála dvacet let byla zavřená, v roce 2008 se ji podařilo znovu zprovoznit. K návštěvě je potřeba se předem objednat.

Boris Jirků i vážná hudba

Během celého roku se také na zámku konají doprovodné akce - výstavy, koncerty i programy pro děti. Do konce října je například na zámku k vidění výstava Slavné vily Zlínského kraje.

Musica Holešov

Ve dnech 22. až 25. září se na zámku uskuteční 2. ročník hudebního festivalu Musica Holešov.

Na programu budou například výchovné koncerty pro děti, vystoupení Ondřeje Havelky s orchestrem nebo Händelova barokní opera Acis a Galatea v podání špičkových interpretů nejen z Česka.

Uvedením opery naplňuje festival svoji snahu o obnovení tradice hudebních produkcí na zámku, kterou tu v 18. a 19. století udržovali tehdejší zámečtí páni.

V sobotu 2. září si můžete v zámecké zahradě užít poslední z letošní série akcí Holešovského hudebního léta, kterou bude koncert skupiny Olympic. Pro děti se na 3. září chystá rozloučení s prázdninami. Závěr září bude patřit 2. ročníku festivalu Musica Holešov, v jehož čele stojí přední český klavírista Karel Košárek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám