Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ve znamení svatého Martina, jarmarků a lampiónových průvodů

Právo, Novinky, ČTK, Lucie Poštolková, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se zdá, že ve čtvrtek svatý Martin se sněhovou nadílkou nepřijede, můžete ho potkat hned na několika místech. Svatomartinské slavnosti s jarmarkem, koštováním mladého vína a lampiónovým průvodem připravují v Brně, Zlíně, Uherském Hradišti, Jihlavě, Hradci Králové, Chotěboři, Táboře, Blatné... Gurmáni ať se vydají na valašský Gastrofestival ve Velkých Karlovicích.

Foto: Profimedia.cz

Možná nebude na svatého Martina sněžit, ale Martin se objeví hned v několika městech na Svatomartinských slavnostech.

Článek
Středočeský kraj

Posvícení na zámku

Svátek rytíře Martina na bílém koni ovládne o víkendu zámek Loučeň. Pestrý posvícenský program vedle ochutnávky mladého vína opět doplní kejklíři, svatomartinská husa v hospůdce Vtipná kaše, noční prohlídky zámku při svíčkách či vypouštění lampiónů štěstí. Podrobnější program najdete zde.

Putovní výstava Sira Strosse

Ve čtvrtek se ve 14 hodin otevírá putovní výstava v síni In memoriam v areálu muzea Památníku Lidice u příležitosti 111. výročí narození Sira Barnetta Strosse, čestného občana Lidic. Cílem expozice je představit Strosse jako významnou osobnost poválečných Lidic a připomenout jeho podíl na současné podobě této obce a Památníku Lidice. Výstava potrvá do 31. března 2011.

V britském parlamentu zastupoval Strosse labouristickou stranu a velkou měrou přispíval k rozvoji britsko – československých vztahů. Finanční sbírka uspořádaná hnutím „Lidice shall live“, u jehož zrodu Stross stál, byla významným zdrojem při výstavbě nových Lidic.

V padesátých letech Barnett Stross inicioval založení Růžového sadu v Lidicích jako připomínku míru a přátelství. Celoživotním koníčkem Dr. Strosse bylo umění. V roce 1962 využil svých kontaktů v uměleckých kruzích a vyzval umělce z celého světa, aby darovali svá díla Lidicím. Tento podnět byl základem pro vznik Lidické sbírky, která je od roku 2003 vystavena v Lidické galerii. Více najdete zde.

Výstava stavebnice Merkur

Zámecká galerie v Kladně návštěvníkům od 12. listopadu nabídne údajně dosud největší výstavu populárních stavebnic Merkur v České republice. Zájemci v městské galerii uvidí modely železnic, známých světových staveb nebo exponáty těžebních věží. Součástí výstavy budou rovněž stavebnice z celého světa včetně American Model Builder z roku 1913. Mluvčí magistrátu Vilém Frček sdělil, že se jedna místnost galerie změní v hernu, kde budou lidé sestavovat vlastní díla.

Návštěvníci výstavy si podle Frčka budou moci vyzkoušet sestavit vlastní stavby z jednotlivých dílů stavebnice. Jedna z místností galerie se totiž přemění na hernu.  Výstava potrvá do 27. března. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Martinský průvod

V pátek od 16 hodin bude v Centru Mateřídouška v Hejnicích probíhat kreativní dílna, kde si děti spolu s rodiči vyrobí lucerničku se strašidýlkem. Poté si děti počkají za Mateřídouškou na Martina na bílém koni, který požehná světlo v dětských lucerničkách.

Průvod plný světel a radosti povede zadní cestou do Hejnic, kolem nádraží v Bílém Potoce, přes sídliště k hejnickému kostelu, kde děti čeká krátká legenda a příjemná atmosféra navozená večerní dobrou náladou plná Martinského vína a překvapení. Předpokládaný příchod ke kostelu je v 18.45 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Komici s.r.o.

V Domě kultury v Liberci ve čtvrtek večer vystoupí známé tváře z pořadu "Na stojáka." Pro diváky je připraven svérázný humor Miloše Knora, Rudy z Ostravy a Pepy Poláška. Podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

 Zubrnické jízdy

Zubrnická museální železnice (ZMŽ) se návštěvníkům otevře o víkendu, kdy se ve zdejším skanzenu konají zabíjačky. Trať vede z Velkého Března do Zubrnic na Ústecku.

Zubrnická lokálka je zřejmě vůbec první lokálkou v českých zemích, o jejíž záchranu začali nadšenci bojovat. Zrušena byla už v roce 1978 a snaha o její obnovu od té doby stále sílila. Vlaky s cestujícími na ni ovšem směly jen na několik víkendů v roce 1993.

Torzo zrušené trati se šestikilometrovým dochovaným úsekem koupili v roce 2008 od Správy železniční dopravní cesty za asi 1,6 miliónu korun.

Lokálka původně vznikla v roce 1890, vedla až do Úštěka a vozil se po ní chmel i hnědé uhlí. Po odsunu sudetských Němců na konci druhé světové války ovšem celé České středohoří začalo hospodářsky upadat a trať se přestala vyplácet. O železnici najdete více zde.

Lví vrch Bořeň nabízí nádherné výhledy

Když se podíváte na osamělý vrch tyčící se nad lázeňským městem Bílina od severozápadu, asi vám připomene spícího lva. Jinak s králem zvířat nemá tento solitér Českého středohoří nic společného. Pohoří je ve velké části rozpadlé do samostatných vrchů, ve střední části vytvořilo sevřenější hřeben.(celý článek)

Plzeňský kraj

Na zámku se svatým Martinem

Svatomartinské posvícení na zámku Zbiroh připravilo na sobotu ochutnávku Svatomartinských vín z Moravy a Čech. Vína budou podávána a prodávána za osobní účasti vinařů, od kterých se návštěvníci dozvědí vše, co je nejen o Svatomartinských vínech bude zajímat.

Degustace vín bude také doplněna o ochutnávku sýrů a v Zámecké krčmě se bude podávat svatomartinská husa a další pochoutky. Po celý bude probíhat doprovodný program od ukázek řemesel, příjezdu svatého Martina na bílém koni, prohlídky zámecké výstavy až po ohnivou show a další. Podrobnosti najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Novorenesanční zámek Zbiroh u Rokycan

Martinská slavnost

V Kladrubech si pro děti připravili Martinskou slavnost, která začíná v sobotu od 13 hodin na fotbalovém hřišti. Organizátoři dětem doporučují vzít si na cestu za svatým Martinem teplé oblečení, špekáček, chléb a hlavně lucerničku. Podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

Na Šumavu k nejkrásnějšímu rašelinnému jezírku

K tuzemským místům, kam se člověk rád vrací a na nichž je opakovaně překvapován jejich malebností, takže znovu a znovu se cítí jako při návštěvě první, bezesporu patří Šumava. (celý článek)

Víno v blatenské Kaplance

První láhev Svatomartinského vína otevřou ve čtvrtek v 11:11:11 hodin v Kaplance v Blatné. Pokud termín nestihnete, bude se opakovat v sobotu v 10.30 hodin. Další informace najdete zde.

Martinská slavnost

Na sobotu se chystá Martinská slavnost v Táboře. Průvod vyjde v 16 hodin z parku pod Kotnovem u kostela sv. Filipa a Jakuba v Táboře. Děti půjdou městem s rozsvícenými lucerničkami, budou se zpívat podzimní písničky, povídat martinské legendy a nakonec přijede Martin na bílém koni.

Královéhradecký kraj

 Tropické vody v Hradci

Již 12 let funguje v Hradci Králové unikátní obří akvárium, které návštěvníkům nabízí pohled na zhruba 400 ryb z vod tropického pralesa. Lidé, kteří o kus tropů uprostřed města pečují, tvrdí, že je i po letech dokáže "vodní svět" každý den překvapovat.

Návštěvníci akvária obdivují dravé arowany dvojvousé, které před 12 lety při nasazení do nádrže měřily zhruba deset centimetrů a nyní mají délku kolem 120 centimetrů. Podobně prospívají také kolosomy, které při vysazení do nádrže vážily asi čtyři kilogramy, nyní dosahují váhy až 25 kilogramů a při pohledu z tunelu akvária budí respekt návštěvníků.

Akvárium je pět metrů dlouhé a osm metrů široké, výška hladiny ode dna dosahuje 4,8 metru a celkem obsahuje 130 000 litrů vody. Pohled z tunelu na dně "tropické tůně" umožňuje 6,5 centimetrů tlusté akrylátové sklo vyrobené v Japonsku.

Obří akvárium každý čtvrtek odpoledne nabízí možnost vidět krmení ryb z ruky potápěče, možné je v tunelu pod obřím akváriem strávit relaxační večer. Více informací o hradeckém Envi domě najdete zde.

Svatý Martin

Vítat svatého Martina na bílém koni budou také v Hradci Králové pod Bílou věží ve čtvrtek od 17 hodin. Podávat se bude svatomartinské víno a rohlíčky.

Kraj Vysočina

 Jarmarky Jihlavě

Na Masarykovo náměstí v Jihlavě přijede ve čtvrtek od brány Matky Boží v 17 hodin Svatý Martin na bílém koni. Po příjezdu se mohou diváci těšit na ohňostroj. V pátek zde bude od 8 hodin probíhat Martinský jarmark.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Masarykovo náměstí v Jihlavě

Svatomartinské lampiónové průvody

Ve čtvrtek projde Žirovnicí Svatomartinský lampiónový průvod. Sraz je v 17 hodin ZŠ Žirovnice. Průvod půjde ulicemi: Tyršova, Počátecká, Nad Výmolem, Smetanova, Nádražní, Perky, okolo kostela ke špýcharu a k zámku. Na zámku bude připraveno občerstvení, prodej Svatomartinského vína a opékání špekáčků. Do pochodu, ke zpěvu a pro dobrou náladu zahraje Brass Kvintet. Další informace najdete zde.

Ve čtvrtek půjde lampiónový průvod také v Chtěboři. Akce začíná v 17.00 hodin na náměstí T.G.Masaryka u mariánského sloupu. Průvod půjde do zámeckého parku, účastníci ochutnají martinské koláče a se svatým Martinem vypustí létající lampióny štěstí. Jarmark můžete v Chotěboři najít od 8 do 17 hodin, nabízet se bude keramika, proutí, dráteníci, kováři a jiná řemesla.

Pardubický kraj

 Den otevřených dveří

Hřebčín v Kladrubech nad Labem zve všechny milovníky koní na den otevřených dveří, který se koná v pátek od 10.00 do 16.00 hodin. Ve 13 hodin je pro návštěvníky připravena ukázka jízdárenského výcviku v hale školy. Další podrobnosti najdete zde.

Ezoterický festival

Festival Ezoterika je šestým ročníkem veletrhu zdravého životního stylu v Kulturním centru Pardubice. Návštěvníci si poslechnou zajímavé přednášky, vyzkouší meditace, relaxace, mantry, tanec, cvičení a je připravena také beseda na téma zdravý životní styl.

V rámci tohoto festivalu probíhají i praktické semináře – psychologie, kineziologie, hlubinná terapie, rodinné konstelace, astrologie, chirologie, jóga, shiatsu, feng shui, taj ji, tantra a další. Součástí tohoto veletrhu je i velká prodejní výstava všeho, co s ezoterikou souvisí. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Veletrh vzdělávání a zájmových aktivit

Do pátku probíhá Schola Mea 2010, veletrh vzdělávání a zájmových aktivit na olomouckém výstavišti Flora. Kromě školních pomůcek je pro návštěvníky připravena prezentace škol od zařízení pro předškolní vzdělávání, základní školy s různou specializací, umělecké, jazykové školy, speciální školy až po školy celoživotního vzdělávání.

Součástí veletrhu je technická herna pro malé i velké z Technického muzea v Brně s možností vyzkoušet si „na vlastní kůži“ principy a zákonitosti mechaniky, lektrotechniky, optiky, akustiky. Děti se mohou zapojit do různých soutěží. Doprovodný program nabídne přehlídku školních i mimoškolních aktivit (zpěv, hra na hudební nástroje, literární tvorba, divadlo, tanec i sport – inline bruslení, cyklosporty, taekwondo, atd.), výstavy výtvarných prací žáků uměleckých škol a dílny výtvarné, knihařské, modelářské, keramické i hrnčířské. Brány veletrhu budou zájemcům otevřeny denně od 9 - 17 hod., poslední den výstavy do 14 hodin. Více najdete zde.

Lampiónový průvod

V 16 hodin je sraz na náměstí v Moravském Berouně. Na programu je lampiónový průvod, vatra na Křížovém vrchu, přivítání Martina na bílém koni a příchodu zimy. Podrobnosti najdete zde.

Martinská slavnost

Na Šternberku si připravili program pro malé i velké. V 17 hodin vyráží lampiónový průvod od Gymnázia, odkud se vydá na Hlavní náměstí až do Augustiniánského kláštera, kde vystoupí studenti gymnázia. Návštěvníci ocení jarmark, ochutnávky vín, svatomartinského pečiva i projížděk na koni. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Podívaná se svatým Martinem

V 11.11 hodin přijede na Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti svatý Martin na bílém koni v doprovodu krojované chasy. S jeho požehnáním a pomocí tu otevřou první láhev mladého vína, které lze s určitou nadsázkou označit jako moravské beaujolais. I když v případě svatomartinského jde spíš o tradici starou několik set let, kdy skončily práce na vinici, uzavíraly se nové smlouvy a slavilo se. Ochutnávat tu lidé mohou ve vinném stanu až do pozdních podvečerních hodin. Hrát jim k tomu bude folklorní soubor CIFRA.

Slovácko v tradici, přehlídka tradičních výrobců

V Uherském Hradišti proběhne velká přehlídka tradičních výrobců S názvem Slovácko v tradici. Těšit se můžete na prezentaci jednotlivých výrobců a sami si i vyzkoušíte, jak tradiční výrobek Slovácka vzniká. Program přehlídky bude obohacen o hudební produkci cimbálových muzik, gurmány jistě potěší ochutnávka tradiční slovácké kuchyně.

Součástí programu je udílení ochranné známky výrobkům, které mají na Slovácku tradici a jsou vyráběny podle původních technologií. V pátek od 14 do 19 hodin proběhne předávání certifikátu oceněným výrobcům, křest kuchařky Chutě a vůně slovácké kuchyně doprovázený jarmarkem tradičních výrobků s ochutnávkami typických slováckých jídel a vín.

Současně budou probíhat nejrůznější workshopy a besedy etnografů. O hudební doprovod se postará Cimbálová muzika Jaroslava Čecha. Ve stejném duchu bude program pokračovat i v sobotu od 10 do 16 hodin. Hudbu bude zajišťovat Slovácká ZUŠ Uherské Hradiště. Podrobné informace najdete zde.

Štípa se chystá na první farmářský trh

Zlín zažije první farmářský trh. Uskuteční se v sobotu od 9 do 12 hodin v krytých prostorách základní školy Zlín - Štípa. Nabídka potravin bude ve štípské škole pestrá. K dostání budou například místní jablka, ovocné směsi, domácí uzeniny, pečivo a koláče, chlazená kuřata, kačeny a krůty, med a medovina, sýry, čerstvé domácí máslo nebo mléko z automatu.

Přímo z kádí před školou se budou prodávat živé ryby - kapři, amuři a možná i štiky, nachytané ve zboženském rybníku. Nebudou chybět ani regionální produkty z Valašska, jako jsou hračky z modrotisku, ručně tkané koberečky, frgály, patchwork či perníčky. Více najdete zde.

Ital v kuchyni navštíví Karlovský gastrofestival

Ve čtvrtek začíná týdenní Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích. Letos přinese nejen ochutnávky vín a krajových specialit, ale také mimořádnou příležitost přiučit se vrcholnému kuchařskému umění. Pořadatelé získali jednoho z nejznámějších českých kuchařů současnosti - „Itala v kuchyni“ Emanuela Ridiho.

Šéfkuchař známé pražské restaurace Da Emanuel, který se mezi širokou veřejností proslavil díky uznávané kuchařské show TV Prima věnované italské kuchyni, stráví ve Velkých Karlovicích oba hlavní festivalové dny – sobotu a neděli. Po oba dny připraví ukázkové pětichodové menu pro Galavečeři snoubené se značkovými víny, pocházející částečně z Moravy a Itálie.

Na festivalu ochutnáte mladé Svatomartinské víno, slivovici, pochoutky ze zabíjačky i valašské frgály ze soutěže o nejlepší frgál. Od čtvrtka budou místní hospody a restaurace nabízet speciality krajové kuchyně i svatomartinské menu s typickou pečenou husou a svatomartinským vínem. V sobotu bude připraven bohatý doprovodný program na několika místech Velkých Karlovic, mezi nimiž se mohou návštěvníci přepravovat koňskými povozy nebo Jelínkovým expresem.

Chybět nebude jarmark s ukázkami lidové výroby, golfový Gastrofestival cup, ochutnávka „valašského penicilinu“ nebo Valašská olympiáda. V neděli vypukne ve Spa hotelu Lanterna 9. ročník soutěže O nejlepší valašský frgál.

Gastrofestival pak pokračuje až do 17. listopadu ve vybraných restauracích, které budou dál nabízet svatomartinské menu. Ve čtvrtek 18. listopadu nabídku doplní Beaujolais Nouveau, které zahájí další gastronomickou událost. Celý program najdete zde.

Dny otevřených dveří v golfovém klubu

Školáci, které láká golf, mohou nahlédnout pod pokličku tohoto sportu v Golf Clubu Horal u hotelu Horal ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Každou listopadovou sobotu se zde bude konat den otevřených dveří. Vstup je zdarma.

„Program je určen pro holky a kluky ve věku od 6 do 14 let. Golfové vybavení pro ně zajistíme, dětem se bude věnovat zkušený golfový trenér. Seznámí je se základními pravidly či golfovou etikou. Součástí bude i praktická výuka nácviku hry,“ přiblížil Leo Bača, prezident Golf Clubu Horal. Akce se koná vždy od 13 do 16 hodin.

Golf Club Horal využívá jako domovskou základnu nové devítijamkové golfové hřiště a při nepříznivém počasí špičkový golfový simulátor Aboutgolf v budově hotelu Horal. Hřiště je veřejné, což znamená, že si sem může přijít zahrát i zájemce, který není členem žádného golfového klubu ani České golfové federace. Nemusí ani mít tzv. zkoušku způsobilosti. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Metropolitní opera v Chebu

V chebském kině Svět se návštěvníci přesunou do New Yorku - přímo jako by seděli v Metropolitní opeře. Přímý satelitní přenos s kvalitním obrazem a zvukem začíná v sobotu v 18.45 hodin. Promítat - hrát se bude opera Don Pasquale od Gaetana Donizettiho. Další informace najdete zde.

45. mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka  

V Karlových Varech vrcholí mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka. V pátek se od 19.30 hodin koná závěrečný koncert laureát, kde budou také předány ceny. Během galavečera v Grandhotelu Pupp bude hrát symfonický orchestr pod vedením dirigenta F. Drse. Další podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Největší košt mladého vína v republice

Jedenáctého jedenáctý v jedenáct hodin a jedenáct minut bouchne na náměstí Svobody v Brně první láhev Svatomartinského. Milovníci vín tu budou moci až do pěti odpoledne ochutnat libovolný ze sta vzorků. Největší svatomartinský košt v republice tu pořádá Vinařský fond, vstupné je 120 korun.

Svatomartinské, mladé víno, tedy první víno z letošní úrody, pro které je typická lehkost, svěžest a ovocité vůně i chutě, sem loni přišlo ochutnat pět tisíc lidí. Letos by to mohlo být i víc. Budou ho nalévat půvabné hostesky, ale také řada vinařů. O vínu přece jenom vědí víc než sličné slečny. Přijedou osobně a postaví si tu své stánky. Celou akci bude moderovat známý muzikant, vinař a ikona podobných akcí, Jožka Šmukař. Další informace o podobných akcích najdete zde.

Za vínem i recesí na Kraví Horu

Ve Svobodné spolkové republice na Kraví Hoře u Bořetic, jejíž měna není krytá zlatem, ale vinným pokladem státu, otevře sobotu dvacítka sklípků. V této apolitické republice, která uznává jen dvě strany, malou a velkou, dohlíží ministr vnitra a jeho podřízení, aby členové vlády i návštěvníci nestále udržovali optimální hladinu alkoholu v krvi.

Do pasu republiky, který tu můžete získat, byste však na straně 29 měli pro jistotu uvést adresu člověka, který zajistí váš transport ze sklepa v případě indispozice. Před sídlem prezidenta a vlády najdete občerstvení. Milovníci kol mohou po té, co projdou v použitelném stavu celnicí, vyzkoušet za hezkého počasí i pěknou místní cyklotrasu. Další informace najdete zde.

Malovaný sklep – šatovskou raritu obdivuje celý svět

Nedaleko Znojma u hranic s Rakouskem leží vinařská obec Šatov. Je tu hezky za každého počasí, ale nejlépe na jaře, když všechno kvete a zelená se, a potom na podzim, kdy dozrává zdejší poklad – skvělé víno. Nejlépe se o něm vypráví ve zdejším Malovaném sklepě. (celý článek)

Svěcení vín a vojska

Na konec týdne posunuli Svatomartinské slavnosti v jihomoravském Bzenci. Poprvé se bude víno za doprovodu cimbálové muziky ochutnávat v pátek večer. V sobotu 13. listopadu je na programu svěcení vín, do města také přitáhnou napoleonská, rakouská a ruská vojska, která u zámku svedou boj, a nebudou chybět husí a kachní speciality. Podrobnosti najdete zde.

Svěcení vína na zámku

V pátek se od 16 hodin uskuteční v Gajdošově sále na zámku v Mikulově svěcení Svatomartinského vína. Slavnostní obřad povede Karel Janoušek, po kterém bude následovat degustace mladých vín letošního ročníku. Podrobnosti najdete zde.

Martiny a Martinové dostanou láhev vína

V sobotu se na Dukelském náměstí a v okolních mázhausech v Hustopečích uskuteční ochutnávka letošních mladých vín. K mladému vínu bude servírována pečená husa a celá řada dalších krajových specialit. Akce je provázena také programem na pódiu a jarmarkem na náměstí. Každý Martin nebo Martina dostanou na hustopečských Slavnostech svatomartinských vín a husí navíc jako dárek láhev vína zdarma. Podrobnosti najdete zde nebo na stránkách Svatomartinských slavností.

Stezka Bučín v krásné přírodě, kde si odpočinete

Zcela novou naučnou stezku nazvanou Bučín otevřely Lesy ČR v blízkosti obcí Tetčice a Omice v okrese Brno-venkov. Stezka vede skrz nejkrásnější částí přírodního parku Bobrava, který je součástí lesního revíru Bučín. Hlavní část tohoto revíru tvoří komplex bučínských lesů rozprostírající se jižně od toku říčky Bobravy. Převažují zde listnaté porosty se zastoupením dubů, buků či habrů.

Stezka začíná v údolí Brahovického potoka, u místní studánky, vede ke křižovatce cest pod bučínskými hájenkami na místo zvané Opice. Odtud se vrací zpět přes Brahovické louky na svážnici Kukačka a končí na křižovatce cest u Červené louky. Z tohoto místa to již není daleko do obce Hlína, kde je možné navštívit rozhlednu Vladimíra Menšíka.

Moravskoslezský kraj

Na panském dvoře Albertovec se cítí dobře lidé i koně

Spíše pobyt v lázních než na statku připomíná návštěva Albertovce na Opavsku. Podle obyvatel z širokého okolí panuje v Albertovci výjimečná atmosféra, která návštěvníky naplní pocitem klidu, harmonie a sounáležitosti s přírodou i historií.(celý článek)

Praha

Není kniha jako kniha. Plemenné a jiné knihy

Plemenné knihy přesně registrují všechny zvířata daného druhu, která jsou chována v lidské péči. S jejich pomocí lze sestavovat chovné skupiny tak, aby nedocházelo k nežádoucímu příbuzenskému křížení. Kdo povede plemennou knihu a zda bude plemenná kniha pro ten který druh vůbec vedena, určují odborné komise Evropské asociace zoologických zahrad.

Pražská zoo byla pověřena vedením už sedmi knih. Podrobnosti se dozvíte v 18 hodin  na čtvrteční přednášce Evžena Kůse, vedoucího plemenné knihy koně Převalského. Více najdete zde.

Křest Svatomartinského vína

S neobvyklým zážitkem můžete spojit křest Svatomartinského vína v Praze, kde na mimořádnou plavbu vyrazí loď Čechie a vedle řízené degustace nebude chybět živá hudba, husí paštika, svatomartinská husa a tradiční moravské koláčky. Podrobnosti najdete zde.

Letenská husa

Dvoudenní bude i slavnost Letenská husa v Národním zemědělském muzeu v Praze. Uskuteční se o víkendu a doprovodí ji ukázky starých českých řemesel i program pro děti. (www.nzm.cz)

Pokus o překonání rekordu s Cuba libre

Během páteční noci se v pražském Retro Music Hall ve spolupráci s agenturou Dobrý Den Pelhřimov a Bacardi pokusí o vytvoření nového rekordu v konzumaci koktejlu Cuba Libre. Párty začíná ve 21 hodin, mimo jiné oslaví 110. výročí tohoto drinku. Vstup na akci je zdarma, jedinou podmínkou je plnoletost všech návštěvníků.

Po celou dobu akce bude na místě přítomen komisař zastupující agenturu Dobrý Den Pelhřimov, který bude dohlížet na regule pokusu, aby mohl být celkový výsledek zapsán do knihy českých rekordů. Večerem bude provázet bývalý moderátor Evropy 2 Marek Greger a DJem této noci bude Robert Chochola.

Na Staroměstském náměstí bude Svatomartinský košt

Na Staroměstském náměstí probíhá do 15. listopadu zábavný program s koštováním vína, které začne 11. listopadu. Připraven je program pro milovníky lidových písní a tanců. Součástí akce jsou také tradiční trhy. Podle pořadatelů budou moci návštěvníci ve 30 stáncích ochutnat produkty z medu, pražené královské mandle či speciality z Maďarska, Francie či Itálie. Na náměstí vystoupí několik kapel, taneční skupiny a své umění předvedou šermíři a kejklíři.

Hlavní program se chystá 11. listopadu na den svatého Martina. Za zvuku fanfár by tam měl dorazit svatý Martin s průvodem, rozhazovat sníh a zlaté dukáty a připíjet si s návštěvníky ze zlatého kalichu.

Veletrh Erotika Sex 2010

Od čtvrtka do neděle probíhá 16. ročník mezinárodního veletrhu erotické kultury Erotika Sex 2010, který se koná v pravém křídle Průmyslového paláce v Holešovicích. Oproti minulým ročníkům proto organizátoři návštěvníkům nabídnou zábavné akce a taneční párty; mladí lidé se zde také budou moci seznamovat s novými partnery.

Na pátečním večírku vystoupí například dýdžejové a Lucca Orbit za doprovodu laserové show a 3D projekcí. Na programu budou i módní přehlídky a různé erotické soutěže a travesti show či líčení vybraných návštěvnic, které vizážisté a stylisté nalíčí a obléknou podle nejmodernějších trendů. Festivalu se zúčastní také sexuolog Radim Uzel, který uspořádá přednášku o bezpečném sexu a zájemcům bude rozdávat kondomy.

Přečtěte si také: Za egyptskými památkami se šnorchlem
Před nastupující zimou lze uniknout jen do teplých krajin. Do Egypta je to relativně blízko a dovolenou můžete pořídit celkem levně. Ráj nejen pro milovníky antických památek a potápění nabízejí všechny tuzemské cestovní kanceláře. Více se o této oblíbené africké destinaci dočtete v pátek v deníku Právo s cestovní přílohou Tipy na zimu.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrady a zámky, které v zimě nespí

Už dávno neplatí, že hrady a zámky je možné navštívit jen od jara do podzimu. V zimních měsících nikdo nemusí smutnit, že v říjnu skončila jakási zažitá...

Na návštěvě u Karla Čapka ve Staré Huti

Strž je usedlost nedaleko Staré Huti u Dobříše, kterou jako své letní sídlo využíval náš významný spisovatel, dramatik, novinář a myslitel Karel Čapek....

Výběr článků

Načítám