Hlavní obsah

Tipy na víkend: Mikuláš pod parou, vánoční trhy ve Valticích i na Lokti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu můžete přijít nasát vánoční atmosféru na hradech, zámcích i v parních vlacích. Z Dačic vyjíždí parní vlak s Mikulášem v sobotu. Vánoční trhy a jarmarky s lidovými zvyky si připravili na hradě Loket, Litoměřice, na Hamousově statku, zámku Valtice i Jánském vrchu a ve skanzenu Veselý Kopec. Prohlídky provoněné perníkem připravili na Grabštejně.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu vypuknou na hradě Loket vánoční trhy.

Článek
Praha

Výstava opuštěných koček

V neděli se od 10 do 17 hodin můžete přijít podívat na umisťovací výstavu koček. V Gymnáziu Jana Patočky, v Jindřišské ulici 966, si budete moct prohlédnout i pohladit krásné kočky, kocoury a koťata, a třeba si je odneste i domů. Návštěvníci si v charitativních krámcích budou moct nakoupit dárky a děti si nazdobí perníček, či vymalují obrázek v dětském koutku. Vstupné je 25 korun nebo jedna konzerva.

Kluziště na Ovocném trhu

Na venkovním kluzišti na Ovocném trhu začalo tradiční bruslení. Lidé budou moci obout brusle každý den, a to i o svátcích. Na led můžou jako každý rok zdarma, za poplatek jsou k zapůjčení brusle. Ledová plocha o velikosti 14 krát 31 metrů je letos na Ovocném trhu již pojedenácté.

Bruslit se bude od 10:00 do 22:00. O víkendech a svátečních dnech se mohou lidé těšit na zábavný program. Naplánována je mimo jiné diskotéka na ledě a soutěže pro děti. Na Štědrý den bude otevřeno do 17:00. Na kluziště mohou lidé vyrazit do konce ledna.

Obecní dům slaví sto let otevření unikátní výstavou

Do Obecního domu na náměstí Republiky se chodí na koncerty, plesy, módní přehlídky, též na výstavy, konference, přednášky, ale i na dobré jídlo nebo drink. Unikátní secesní stavba se širokým využitím přitahuje návštěvníky různého věku i zaměření právě sto let. [celá zpráva]

Středočeský kraj

Pohádka na zámku Loučeň

O druhé adventní neděli 9. prosince ve 14 hodin se otevře jeden z běžně nepřístupných zámeckých salónků v přízemí - divadelní sál. Ve vánoční pohádce Kapr Karel vezme kapr děti kolem světa. Vánoční pohádku  přivezou na zámek Loučeň herci pražského divadelního a hudebního souboru Cylindr. [celá zpráva]

Zasněženou krajinou po stopách Jakuba Jana Ryby

K adventnímu času patří také vánoční mše Jakuba Jana Ryby. Po jeho stopách se můžete vydat do Rožmitálu pod Třemšínem a jeho okolí. Vypravit se sem lze například z Prahy z hlavního nádraží - rychlíkem nejprve do Březnice a pak lokálkou do zmíněného Rožmitálu.[celá zpráva]

V Hořovicích se dozvíte o prvním vánočním stromu

Co je to advent nebo roráty? Jak se čarovalo na sv. Ondřeje? A kdy vlastně přišel do Česka vánoční stromeček i adventní věnec? To všechno se návštěvníci mohou dozvědět na již tradičních předvánočních prohlídkách zámku v Hořovicích. [celá zpráva]

Za atmosférou evropských Vánoc do Berouna

Zimní čas přivál tento rok vánoční výstavu plnou nevšedních zajímavostí a kuriozit. Vánoce v Evropě můžete v Muzeu Českého krasu v Berouně obdivovat do 6. ledna. [celá zpráva]

Hamousův statek zve na adventní víkendy

Po všechny adventní víkendy bude Hamousův statek ve Zbečně otevřen pro veřejnost. Bude zde probíhat tradiční Malý advent – ukázky lidových zvyků našich předků. Návštěvníky přivítá všudypřítomná vůně jehličí i vánočních dobrot, řemeslníci se svými výrobky, ale i kulturní program. Loutkové divadlo Vysmáto zahraje v neděli 9. a 16. prosince, také v 11 a ve 14 hodin. [celá zpráva]

Jihočeský kraj

Mikuláš pod parou

V sobotu se mohou děti s rodiči vypravit parním vlakem z Dačic. Na úzkorozchodné železnici je připravena mikulášská nadílka. Zájemci si budou moct prohlédnout také výstavu stabilních motorů a dalších drážních předmětů. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Za tajemstvím Sedmihoří

Pokud hledáte tip na zimní výlet, který bude opředen tajemstvím, můžete se vydat do Sedmihoří. Tento přírodní park se nachází nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku. Tato lokalita již v době pravěku sehrála významnou úlohu v životě tehdejších lidí a do dnešní doby je opředena tajemstvím. [celá zpráva]

Karlovarský kraj

Vánoční trhy na hradě Loket

O víkendu se na hradě Loket ponoří do vánoční atmosféry. Zájemci si mohou připomenout staré české vánoční zvyky, projít řemeslný trh, zaposlouchat se do koled a nejmenší ocení hru O zvířátkách v Betlémě i koláčový turnaj. Odvážnější si mohou projít šermířskou školou. Dospělí si pochutnají na svařeném víně, medovině nebo zabíjačkové klobásce. Program probíhá po oba dny od 10 do 18 hodin. Podrobnější program najdete zde.

Ústecký kraj

Adventní jarmark na Litoměřickém hradě

Adventní jarmark zaplní v sobotu hrad v Litoměřicích zvaný též Hrádek. Od 10 do 17 hodin připomenou tradiční Vánoce našich předků výrobky zručných řemeslníků, kteří budou na místě vyrábět ruční papír, dekorace z vizovického těsta, keramiku, netradiční šperky a vánoční ozdoby. Na programu bude také květinová show, čertovský úkol pro odvážné děti a vystoupení kapely Bedňáci z Čížkovic. Dospělí ocení svařené víno, mošt a regionální vína.

Navíc si budete moct projít Flér jarmark na Mírovém náměstí v Litoměřicích. V Dílně ručního papíru bude probíhat jarmark uměleckých řemesel, u hvězdárny mohou děti obdivovat Sváťův betlém.

Liberecký kraj

Zámek Zákupy: Medvědí kuchyně

V sobotu 8. prosince se můžete vypravit na zámek Zákupy, kde budou vánočně vyzdobené a slavnostně osvětlené interiéry. Lidé si budou moci prohlédnout betlémy a jako bonus také Medvědí kuchyni. Na nádvoří zavoní horká medovina, prodávat budou i studenou. Prohlídka potrvá přibližně 20 minut. Dospělí zaplatí 50 Kč, děti (6 až 15 let) 30 Kč. Bližší informace najdete zde.

Grabštejn: Perníkový hrad

Tak trochu jiné prohlídky se konají na Grabštejně v sobotu 8. prosince. Obnoví zde tradici z pohádky o Jeníčkovi a Mařence. V dílničkách si budou moct děti vytvořit tradiční figurky z vánočního pečiva nebo perníku. Malí i velcí návštěvníci mohou vyzkoušet i výrobu ozdob z korálků a slámy, filcovaných předmětů, vánočních dekorací, vizovického pečiva a pletených košíků.

Při cestě hradem letos naposledy bude doprovázet svatá Barbora a její družina. Zájemce seznámí s vánočně vyzdobeným hradem a prohlídku doplní o vyprávění o vánočních zvycích na hradě. [celá zpráva]

Královéhradecký kraj

Mikulášská nadílka na bobové dráze

V sobotu se můžete přijít podívat do Mladých Buků. U bobové dráhy se přijde na malé i velké podívat Mikuláš s andělem a čertem. Akce začíná ve 14 hodin. Zájemci si vyzkouší vánoční tradice, vlastnoručně si vyrobí ozdoby na stromeček. Za básničku či písničku si nejmenší odnesou malou odměnu od Mikuláše. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Vánoce a předvánoční jarmark na Veselém Kopci

Ve skanzenu Veselý Kopec probíhá až do neděle výstava lidových betlémů. Perličkou je mechanický betlém R. Frinty. Pokud se vydáte na Veselý Kopec v neděli, můžete navštívit také předvánoční jarmark, který začíná v 9 a potrvá do 15 hodin. Více najdete zde.

Vysočina

V Třešti otevřeli tradiční vánoční výstavu

Tradiční vánoční výstavu v Třešti otevřeli v pondělí. Betlémy v prostorách Schumpeterova domu obsahující stovky dřevěných figurek přestavují a doplňují čerstvými přírodninami. Koncem listopadu doplní betlémy nastrojené vánoční stromky a výzdoba. [celá zpráva]

Jihomoravský kraj

Zámecký adventní jarmark

V sobotu se ve Valticích konají mimořádné prohlídky zámku a zámeckého sklepa. Návštěvníci si budou moct prohlédnout navíc řemeslné výrobky s vánoční i nevánoční tematikou, ochutnat speciality z regionu a mnoho dalšího. Program začíná v sobotu od 10 hodin, připravené jsou také dětské divadelní, pěvecké a folklórní soubory. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Na zámku Jánský vrch budou provádět andělé  

Zámek Jánský vrch na Jesenicku otevře v sobotu mimořádně své brány při tradiční prosincové akci. Vánočně vyzdobenými prostorami zámku provedou návštěvníky průvodci v kostýmech andělů. Lidé se seznámí i s dalšími postavami spojenými s obdobím Adventu a Vánoc, jako je svatý Ondřej, Mikuláš a svatá Lucie.

Na nádvoří zámku budou probíhat již tradiční vánoční trhy, jejich součástí bude i výtvarná dílna. Zájemci si budou moci vyzdobit perníčky nebo uplést zvonečky.

Zlínský kraj

Čokoláda bude vonět zlínským zámkem

Zlínský zámek umožní zájemcům proniknout nejen do tajemství výroby čokolády, ale i ochutnat čokoládové výrobky mistrů cukrářů a načerpat inspiraci nejen na vánoční svátky. Výstava a čokoládová show se bude konat od 7. do 9. prosince od 10 do 18 hodin. [celá zpráva]

Historická výstava kuchyní prababiček

Dobový kuchyňský nábytek, ale i nádobí, kuchařské knihy či formičky na pečení doprovázejí výstavu o historických kuchyních, která je otevřena v prostorách vsetínského zámku. Návštěvníci mohou nahlédnout do zákulisí kuchyní z 20. až 50. let minulého století. Expozici s názvem Prababička v kuchyni připravilo Muzeum regionu Valašsko.

Na výstavě mohou návštěvníci sledovat i proměnu samotného vybavení kuchyně, kdy tehdejším kuchařkám začaly šetřit práci například strojky poháněné elektřinou. Kromě dobového kuchyňského nábytku si návštěvníci mohou prohlédnout řadu předmětů patřících ke kuchyňskému vybavení v minulosti, například nádobí, náčiní, formy na bábovky, hodiny, váhy, kuchařské knihy, formičky či mlýnky.

Moravskoslezský kraj

Slezskoostravský hrad zve na výstavu 130 betlémů

K Vánocům snad odjakživa patří ozdobený stromeček, vánoční koledy, cukroví, vánočka i betlém. Slezskoostravský hrad chystá od 7. prosince v hradní galerii výstavu 130 betlémů z Česka i ze zahraničí. K vidění budou i kuriozity, jako je betlém z mechu nebo na zvířecích kostech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám