Hlavní obsah

V Třešti se betlémáři připravují na tradiční vánoční výstavu

Třešť (Jihlavsko)

Poslední úpravy probíhají na betlémech v Třešti, které jsou součástí vánoční výstavy, jež se tam otevírá 3. prosince. Betlémy v prostorách Schumpeterova domu obsahující stovky dřevěných figurek přestavují a doplňují čerstvými přírodninami. Koncem listopadu doplní betlémy nastrojené vánoční stromky a výzdoba. V úterý o tom informovala Marie Roháčková ze Spolku přátel betlémů.

Foto: Jana Pechová, Právo

V třešťských betlémech lze najít všechna tradiční řemesla regionu.

Článek

Betlémáři pracují na obnově betlémů se zvýšeným úsilím vždy už od října. Všechny figurky, stavby i krajinné prvky sundají, zůstane pouze pódium. Domečky, hrady i postavičky lidí a zvířat je třeba vyčistit a zbavit prachu, teprve pak se zase začnou sestavovat. "Naše betlémy se sestavují od pozadí. Krajina se pomalu dotváří směrem dopředu a dolů a okamžitě se osazuje figurkami, protože pak už by se k tomu nikdo nedostal," řekla Roháčková.

Ani během roku betlémáři nesedí s rukama v klíně. "Sušíme traviny a květiny, betlém je zábava na celý rok," uvedla Roháčková. Pařezy a kořeny stromů, které jsou pro betlémáře cenným stavebním prvkem, se nevyhazují, zatímco mech se každoročně obnovuje.

Na 30 metrech čtverečních

Největší třešťské betlémy z 20. let minulého století zabírají více než 30 metrů čtverečních. Stále se rozrůstající součástí expozice je betlém, do něhož vyrábějí figurky účastníci tradičního letního třešťského festivalu Dřevořezání. Vedle stromů a domů obsahuje už sedm stovek dřevěných postaviček vysokých mezi 12 a 14 centimetry.

Kvůli betlémům přijíždějí do Třeště turisté celoročně. Největší nápor však ve městě očekávají tradičně od Vánoc do začátku února, kdy betlémáři zpřístupňují velké betlémy ve svých domácnostech. Po Štědrém dnu najdou letos lidé otevřené dveře u 15 rodin. "Během takzvané Betlémské cesty se v rodinách vystřídají stovky návštěvníků nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Jen za minulý leden jsme v návštěvním sešitě napočítali kolem 2500 podpisů," uvedla Roháčková.

Vystaví také betlém v Senátu

Příběh narození Ježíše Krista přenesla většina místních betlémářů na Českomoravskou vrchovinu. Odehrává se v krajině plné kopců, protkané potůčky a zamrzlými rybníky, kde nechybějí pasoucí se ovečky, husopasky či koňské povozy. V některých však také na stráních rostou palmy. Darovníci připomínají známé postavičky z města z minulého století. V jeskyni pod andělem bývá umístěna svatá rodina a 6. ledna k darovníkům přibudou tři bibličtí králové. Výstava potrvá do 2. února.

Třešťští betlémáři předvádějí své umění doma i v zahraničí. Zúčastňují se řezbářských festivalů, vyrobili i několik betlémů pro krajany v USA. Začátkem prosince budou instalovat jeden z betlémů na výstavě v Praze v budově Senátu.

Betlémářská tradice v Třešti trvá přes 200 let. Spolek přátel betlémů má nyní kolem 70 členů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám