Hlavní obsah

Tipy na víkend: Dejte si kávu, vyrazte na běžecké závody

Novinky, mšv

První říjnový víkend přeje gurmánům, milovníkům vína i sportovcům. Po celém Česku se koná řada food festivalů, v Praze můžete vyrazit na přehlídku food trucků, na jídlo lákají také Slaný nebo Bohutice. Ve Zlíně zase oslavují voňavou kávu. Pokud se budete chtít proběhnout, můžete vyrazit do Liberce nebo Českých Budějovic.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Do pojízdné kuchyně

Jídlo z pojízdných kuchyní, food trucků, budete moci ochutnat v sobotu na smíchovské náplavce. Můžete se těšit na různé dobroty, třeba na kalorické bomby v podobě hamburgerů, belgických hranolek, pizzy, hot dogů, ale i na thajskou kuchyni nebo stále populárnější vietnamské bagety. Další informace najdete zde.

Pivní slavnosti

Vyrazte na sklenici vychlazeného zlatavého moku. V sobotu se otevřou brány Nuselského pivovaru, kde budete moci ochutnat produkci i z dalších malých výroben. Chybět nebudou ani dobroty. Připraven je rovněž doprovodný program, těšit se můžete na vystoupení Davida Krause, swingového big bandu nebo kapely The.Switch. Více informací najdete zde.

Architektura sídliště

Udělejte si procházku betonovou džunglí. Zamiřte v sobotu na Černý Most, kde si vyslechnete přednášku architektky a památkářky o sídlištích a jejich humanizaci. Dozvíte se informace a zajímavosti o tom, jak se žije v „králíkárnách“. Akce je součástí celorepublikového festivalu Den architektury, který se koná v mnoha českých městech. Více se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Město na talíři

Dobroty z celého světa budete moct ochutnat na sobotním food festivalu ve Slaném. Sjedou se na něj profesionálové z celé republiky a ze svých food trucků vám naservírují to nejlepší z aktuální gastronomie. Podávat se budou pokrmy latinsko-americké, severoamerické, japonské nebo čínské kuchyně. Budete moci ochutnat také šneky a šnečí kaviár nebo různé druhy kari. Více zde.

Cibulový jarmark

Cibule, česnek a další zahrádkářské produkty jsou protagonisty jarmarku, jenž se v sobotu koná v Hořovicích. K ochutnání budou nejrůznější dobroty, včetně sýrů a uzenin. Součástí akce budou letos mimo jiné výstavy ovoce, zeleniny, hub nebo včelařských výrobků. Součástí budou také hudební vystoupení nebo přehlídka mažoretek. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Noční běh

Proběhnout se za tmy budete moci v rámci českobudějovické zastávky závodu Night Run. Účastníci si mohou vybrat ze dvou hlavních tratí na deset a pět kilometrů, přičemž ta kratší z nich se běží v rámci charitativního závodu. Nezapomeňte se vybavit čelovkou, v podvečer můžete dorazit také na společnou rozcvičku. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Cestovatelský festival

Načerpejte inspiraci pro své budoucí cesty. Vyrazte v neděli na konferenci Rise and Shine do Plzně, malý cestovatelský festival, kde se dozvíte o hezkých místech naší planety nebo třeba jak si sbalit batoh a vyrazit do světa. Akce se zúčastní spousta hostů a návštěvníci se mohou těšit na množství přednášek nebo workshopy. Program naleznete zde.

Karlovarský kraj

Vinobraní na hradě

Ochutnejte desítky vín v krásném prostředí hradu Loket. Po celý víkend se na něm koná vinobraní, budou se degustovat produkty tuzemských producentů, k poslechu i tanci zahraje cimbálová muzika. Chybět nebudou burčák a nejrůznější dobroty. Více informací naleznete zde.

Ústecký kraj

Jablečný den

Vypravte se v sobotu na zámek Krásný Dvůr, kde se uskuteční slavnosti podzimní úrody, Jablečný den. Bude se soutěžit o nejlepší jablečný produkt, ochutnáte spoustu dobrot, připraven je ale také zejména pestrý hudební program. Vystoupí například kapely Nerez se zpěvačkou Lucií Šoralovou nebo Yellow Sisters. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Závod v přírodě

Běháte rádi, ale spíše než městu dáváte přednost přírodě? Pak se registrujte na sobotní závod v okolí Liberce. Poběží se kolem přehrady, žulovým lomem i přes jizerské kopečky, na výběr je ze dvou tras. Pro spíše rekreační běžce kratší dvanáctikilometrová, delší měří o deset více. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Svatohubertské slavnosti

Myslivecké Svatohubertské slavnosti se v sobotu konají v areálu Kuksu. Návštěvníci budou moci zhlédnout zkoušky a ukázky lovecký psů, hru na lesní roh, připravena je tematická výstava, stánky s mysliveckými potřebami a další. Chybět nebudou ani dobroty, akci pak završí ohňostroj. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Ochutnávka pálenek

Pokud o víkendu zatoužíte po něčem ostřejším, než je pivo či víno, vyrazte do Biskupic. V tamní palírně se uskuteční Biskupické kaléšek, v jehož rámci se můžete těšit na košt, ale také další doprovodný program. Jde například o jízdu historických velocipedistů, koncerty různých kapel nebo jarmark. Více najdete zde.

Vysočina

Do první republiky

Přeneste se o sto let zpátky do minulosti. Vyrazte o víkendu na zámek Žďár nad Sázavou, kde se uskuteční oblíbené hrané prohlídky. Prožijete příběh z období první republiky s novými postavami, třeba válečným veteránem, jezdeckým učitelem nebo místní drbnou. Nahlédnete také do běžně nepřístupných prostor. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Podzimní slavnosti

Dobré jídlo i pití nabídnou podzimní slavnosti, které se v sobotu konají v Bohuticích. Ochutnávat se budou zabíjačkové speciality, několik druhů burčáku, piva, meruňkovice, přichystána je i řízená degustace vín. Pro potěchu návštěvníků zahraje cimbálová muzika, uskuteční se také přehlídka historického spodního prádla a mnoho dalšího. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Festival duchovní hudby

Až do 20. října se v Olomouci koná festival duchovní hudby. V chrámech a dalších architektonicky zajímavých objektech se během té doby bude konat několik koncertů, v pátek můžete vyrazit do Arcidiecézního muzea, kde si poslechnete Německé requiem od Brahmse v podání Janáčkovy filharmonie Ostrava. Podrobný program zde.

Zlínský kraj

Festival kávy

Od začátku října probíhá ve Zlíně festival kávy. Končí v pondělí, během víkendu se ho tak můžete ještě zúčastnit. Jeho myšlenkou je podpora kávové kultury, zapojené podniky se snaží pro své hosty připravit něco neobvyklého. Těšit se proto můžete na tematické přednášky, ochutnávky nebo i minitrh. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Hradní hodokvas

Jíst a pít se bude během víkendového hodokvasu na Slezskoostravském hradě. Akci otevře bůh vína Bakchus a víno následně poteče proudem. A nejen to. Připraveny jsou soutěže jedlíků i pijáků, ale i další. Jarmark nabídne lidové umělecké výrobky, ale také ukázky řemesel. Další informace naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám