Hlavní obsah

Rozhledna Šance je nyní přitažlivější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lákavější pro turisty je nyní rozhledna Šance v Jakubčovicích, místní části Hradce nad Moravicí na Opavsku. Pod vyhlídkovou věží o výšce necelých 16 metrů vybudovalo město nejen sluneční lázně, z nichž lze za dobrého počasí vidět i Jeseníky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pohled na rozhlednu Šance v Jakubčovicích na Opavsku.

Článek

„U dětského hřiště je nový odpočinkový altán, pod rozhlednou zase repliky rakouských vojáků, granátníka a dělostřelce z 18. století, replika šestiliberního kanonu a koníka, na kterého si mohou návštěvníci vyskočit a vyfotit se,“ vyjmenoval novinky místostarosta Hradce nad Moravicí Petr Havrlant (SNK Za lepší Hradec a obce).

Připomněl i dalekohled s dvacetinásobným zvětšením umístěný na vyhlídkovém ochozu, s jehož pomocí je vidět na jedné straně královna Beskyd Lysá hora, na druhé pak nejvyšší vrchol Moravy a Slezska Praděd v Jeseníkách.

Na zkrášlení okolí rozhledny získala hradecká radnice 30 tisíc eur (zhruba 770 tisíc korun) ze společného projektu s polským partnerským městem Baborów. Dalších více než 100 tisíc použil Hradec ze svého rozpočtu.

Podle Havrlanta už není jakubčovická rozhledna, jež má 60 schodů, pouze rozhlednou. Očekává, že rozšíří možnosti návštěvníků města. „Že nepůjdou jenom na zámek, ale že mohou i na křížovou cestu Kalvárii, Weisshuhnův náhon a nyní i rozhlednu Šance,“ poukázal.

Opevnění? Když budou peníze

Rozhledna stojí na okraji Jakubčovic v nadmořské výšce 522 metrů nad pozůstatkem zemního opevnění, tzv. šancí ze slezských válek, které daly stavbě před lety jméno. Havrlant řekl, že je otázkou, jestli by nemohlo město vrátit opevnění do původní podoby.

„Dělá se to tak třeba v šancích u Jablunkova, kde jsou opevnění o 100 let starší. Můžeme o tom přemýšlet, ale je to o větší investici, takže pokud se k tomu rozhodneme, tak tehdy, když budeme mít prostředky na zbytné investice,“ nastínil.

Novohradsko láká stále více turistů, zejména k rozhlednám

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám