Hlavní obsah

Pustevny zdobí socha Svobody, Eiffelovka i pyramidy z ledu

Právo, Aleš Fuksa

Nasvícený čínský drak, americká socha Svobody či Eiffelovka a pyramidy dominují expozici kontinentů na letošním festivalu Ledové Pustevny. Na vytvoření více než dvacítky soch spotřebovali umělci čtyřicet tun ledu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Socha Svobody a čínský drak. Jejich zpracování podtrhuje efektní nasvětlení.

Článek

V samém srdci Beskyd se až do 26. ledna koná dvacátý ročník oblíbeného zimního festivalu Ledové Pustevny. Hned v první víkend si unikátní díla z ledu přišly prohlédnout tisíce návštěvníků. Fronty na prohlídku dvou expozic věnovaných světovým kontinentům a ledové zoo dosahovaly několika desítek metrů.

V horním stanu jsou k vidění symboly jednotlivých světových kontinentů, například pyramidy, sfinga či Eiffelova věž. Zhruba desítka řezbářů z Česka i Slovenska si nechala záležet i na soše Svobody a čínském draku.

V Číně ožívá každoroční ledové království

Cestování

V dolním stanu pak umělci při ledové zoo vytvořili sochy zvířat. Zoologické zahradě dominují dva a půl metru vysoká velryba a tučňáci. „Ta velryba a tučňáci, kteří se kloužou po jejím hřbetu, byli srandovní. Nejvíc se mi ale líbí drak. Nebál jsem se ho,“ prozradil Právu jeden z dětských návštěvníků Tobiáš Blaha, který na Pustevny dorazil s rodiči až ze Zlína.

Práce je snazší

Jedinečné sochy jsou barevně nasvíceny a celkový prožitek z jejich obdivování doplňuje zvukový podkres.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Mezi ledovými sochami nechybí Eiffelova věž nebo známá veverka s žaludem z pohádky Doba ledová.

Řezbáři si práci s ledem užívají. Martin Bořuta ze Zlínska se festivalu účastní poprvé, letos poprvé také pracuje s ledem, běžně se věnuje klasickému řezbářství se dřevem. Práce s ledem je podle něj snazší. „Když se něco nepovede, jde to dolepit. Je to rychlejší práce, je to křehké, musí se dělat spíše v siluetách, ne v detailech, protože se to v tom ledu ztratí, když se to nasvítí,“ řekl ČTK Bořuta.

Led na umělecká díla pochází z opavských mrazíren, na Pustevny jej pořadatelé dovezli ve formě kostek, každá vážila sedmdesát kilogramů.

Švédský hotel celý z ledu slaví třicáté výročí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám