Hlavní obsah

Pod pardubickou zámeckou věží vznikla jeskyně

Jeskyně jsou oblíbeným cílem letních výletů. Za poznáním podzemního světa letos ale nemusíte vyrážet jen do krasových oblastí.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Kurátor Východočeského muzea v Pardubicích Jan Dolanský představil výstavu Život ve věčné tmě.

Článek

Při návštěvě Východočeského muzea v Pardubicích můžete navštívit jeskyni, která vznikla přímo pod věží pardubického zámku. Výstava nazvaná Život ve věčné tmě aneb Po stopách slepých brouků láká na jeskyni se vším všudy: s krápníky, kolonií vrápenců, jezírkem i jeskyňářem. Teplota bude jen o něco vyšší než v opravdové jeskyni. Chybět nebudou ani typické zvuky kapající vody.

Na zámku ve Versailles otevřeli luxusní hotel

Cestování

„Specifické podzemní prostředí, po staletí neměnné, se podílelo na vývoji svérázných životních forem živočichů adaptovaných na tyto extrémní podmínky. V naší výstavě návštěvníky obklopí zajímavosti o jeskyních a jeskynní fauně, ale také o lidech, kteří je zkoumají,“ zve Jan Dolanský, kurátor výstavy a vedoucí přírodovědného oddělení muzea.

„Prohlédnete si pestrou škálu živočichů od hmyzu až po obratlovce, pozoruhodné vybavení jeskyňářů, ukázky specializovaných knih či odborných časopisů k této problematice,“ doplnil výčet exponátů.

Svéráz karbidových lampiček

„Specifickou krásu podzemí však není možné vidět bez světla. Člověk tento problém od nepaměti řešil mnohými způsoby. Od jednoduché louče přes olejové kahance a benzínové lampy až po akumulátorové svítilny a moderní LED světla,“ vysvětlil spoluautor výstavy, speleolog Roman Mlejnek.

V athénské Akropoli vybetonovali cestu. Bezbariérový přístup vyvolal pozdvižení

Cestování

„Karbidové lampy, tzv. karbidky, se začaly prosazovat až okolo roku 1895. Na výstavě jich představujeme na šedesát. Můžete vidět svérázné rukodělné výrobky z první poloviny 20. století, ale i sériově vyráběné lampy z období kolem druhé světové války,“ dodal.

Jeskyně Pardubického kraje

„Krasových jeskyní je v našem regionu málo. Do některých z nich je možné nahlédnout, ale žádná není cíleně zpřístupněná návštěvníkům. Ale ani ty, které jsou teoreticky přístupné, k návštěvě příliš nelákají, neboť jsou nepohodlné a nepoučený návštěvník v nich neuvidí nic zvláštního,“ upozornil geolog muzea Jiří Šura.

FOTO: Nejhezčí americké národní parky

Cestování

Výstava, zapůjčená Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně a doplněná o regionální exponáty a informace, zůstane otevřená do konce roku.

Doplní ji komentované prohlídky se speleologem Romanem Mlejnkem 14. července a 23. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám