Hlavní obsah

Na Pustevnách připravují rekordní množství ledu na sochy, sněhové budou od dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pustevny (Vsetínsko)

Dvojnásobné množství ledu a sněhu oproti loňskému roku připravili organizátoři pro sochaře, kteří předvedou své umění na Pustevnách. Na 14. ročníku Sněhového sympozia se nově budou moci zapojit také děti. Akci v jednom z nejznámějších lyžařských areálů na Moravě tradičně navštěvuje kolem 10 000 lidí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Různé nářadí či nástroje používají sochaři při opracovávání ledových kostek. Někdo mění tvar ledu mačetou, jiný sekerou nebo motorovou pilou.

Článek

Děti budou tvořit sochy ze sněhu. "Pro ledové sochy je třeba ostrých nástrojů a ty dětem do rukou nepatří," poznamenal Miroslav Hrabal, který je už sedmým rokem organizátorem Sněhového království. Děti budou používat lopatky, motyčky, škrabky a také polévkové lžíce. Pořadatelé pro ně připraví menší sněhové kvádry se základnou 120 krát 80 centimetrů a výškou 170 centimetrů.

Prozatím mají pořadatelé jistou účast tří škol z regionu, počítají se šesti skupinkami dětských sochařů. "Některé školy nám už poslaly návrhy, podle kterých jsme vybírali. Kromě abstraktních návrhů děti plánují vytvářet například sochu dívky nebo lišky," uvedl pořadatel.

Přijedou sochaři ze Slovenska, Bulharska i Polska

Při letošním sympoziu, které se bude konat od 11. do 22. ledna, vznikne 17 soch, z toho 11 jich vytvoří profesionální sochaři. Na Pustevny dorazí kromě českých sochařů týmy ze Slovenska, Bulharska a Polska. Zpracovávat budou jedenáctitunové sněhové válce o průměru i výšce tří metrů.

Nepříznivé počasí, podle pořadatelů, konání sympozia nijak neohrožuje, sochařský led se totiž vytváří uměle. "Pokud se výrazně neoteplí, což by nemělo, budeme tvořit i sochy sněhové," sdělil Hrabal.

Foto: Pavel Karban, Právo

Torzo ženského děla s obrovskými ňadry tvoří ze sněhu česko-bulharský tým. Sněhovou sochu jeho členové pojmenovali Tanečnice u tyče.

Sochy tvoří týmy několik dní, akci završí v neděli 15. ledna vyhlášení výsledů. Výtvory si budou moci návštěvníci prohlédnout do 22. ledna.

Program Sněhového království

Sobota   14. 1.                       

9:00 příjezd sochařů na místo a zahájení finálních prací

10:00 zahájení programu Rádia ČAS - celý den moderovaný program s hudbou, rozhovory s výtvarníky, taneční a hudební vystoupení, soutěže pro děti, karaoke show losování hlasovacích lístků

16:00 ukončení programu

Neděle 15. 1.               

- pokračování práce sochařů  

9:00 příjezd sochařů na místo, prezentace dokončených soch      

10:00 zahájení programu Rádia ČAS - celý den moderovaný program s hudbou, rozhovory s výtvarníky, taneční a hudební vystoupení,  soutěže pro děti, karaoke show

12:00  hodnocení odborné poroty

14:00 vyhlášení vítězů soutěží a hlasování diváků za účasti představitelů Zlínského kraje

16:00 ukončení programu

Pondělí 16. 1. až pátek 20. 1.

– výstava soch

Sobota 21. 1.         

9:00 - příprava na zahájení finále soutěže škol na 6 sochách

10:00 - zahájení finále škol a programu Rádia ČAS, celý den moderovaný program s hudbou, rozhovory se zástupci škol, taneční a hudební vystoupení, soutěže pro děti, karaoke show

14:00  - ukončení tvorby škol, hodnocení poroty, vyhodnocování výsledků

15:00  - vyhlášení výsledků

16:00 - ukončení programu

Neděle 22. 1.              

– výstava soch

10:00 - zahájení programu Rádia ČAS, celý den moderovaný program s hudbou, taneční a hudební vystoupení, soutěže pro děti,  karaoke show

16:00 - ukončení programu

Sněhové království navštívilo během předchozích třinácti ročníků asi 140 000 lidí, vzniklo při nich přes 140 soch.

Reklama

Související témata:

Související články

Příbramské betlémy jsou světovým unikátem

Jesličky, jak se na Příbramsku říká dřevěnému betlému, byste tu kdysi našli téměř v každé rodině. Tradice vyřezávání figurek ze dřeva se zrodila v podzemí...

Výběr článků

Načítám